Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
00:03
J. Arsenović - Vesti A

Vučić: Nećemo u rat sa NATO!

Grupa Albanaca upala je u utorak po podne u dvorište osnovne škole u Suvom Dolu kod Lipljana, oštetila ulazna vrata i pretila i zastrašivala srpsku decu koja su se tu zatekla.

Tanjug
U škripcu: Aleksandar Vučić

- Sve se desilo oko 17.15. Nije bilo nastave, deca su bila u školskom dvorištu kada je grupa Albanaca ušla u dvorište. Tada su decu isterali napolje i pretili im na albanskom i engleskom jeziku, govorili ružne reči - izjavio je direktor škole Bratislav Đedović.

Od 1. maja na Kosovu i Metohiji zabeleženo je više od 20 napada na Srbe i njihovu imovinu, a ovaj u Suvom Dolu, treći je u kome su direktne žrtve deca srpske nacionalnosti.

Kao i u većini ranijih slučajeva i sada je reakcija međunarodne misije na Kosovu izostala.
Poslanici Srpske liste pokušali su da organizuju sastanak sa ambasadorima Kvinte u Prištini kako bi zatražili odlučnu reakciju povodom učestalih napada, ali ih zapadne diplomate nisu udostojile čak ni dolaskom.

Izgrednici uhapšeni

Zbog napada na srpsku decu u Suvom Dolu i demoliranja dela škole metalnim šipkama, policija je u utorak uveče uhapsila četvoricu albanskih mladića od 20 godina.

Direktor škole je izjavio da su izgrednici došli u crnom džipu stranih registarskih tablica i da je uveren da oni nisu iz njihovog sela.

- Suvi Dol je bilo etnički čisto srpsko selo, sad ima nekoliko albanskih porodica, ali mi znamo da to nije niko od njih već neki koji su sa strane došli - rekao je direktor Bratislav Đedović.

Šta više, šefica Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji Natalija Apostolova izjavila je da etnički incidenti prethodnih meseci počinju da izgledaju kao "milo za drago". To je izazvalo revolt predstavnika Srpske liste koji su poručili da je "relativizacija zločina najbolji put njegovog ponavljanja".

Ovakav ignorantski stav predstavnika Euleksa kada je reč o napadima na Srbe samo je potvrdio ranija uverenja da za misijom EU, kojoj mandat prestaje 14. juna, niko neće žaliti. Srbi pre svih, jer se Euleks neretko otvoreno stavljao na albansku stranu. Čak i kada su Albanci bili direktni izazivači nasilja pozivane su "obe strane na uzdržanost".

Među stanovništvom u centralnoj Srbiji, nasilje nad kosovskim Srbima izaziva ogorčenje i revolt, pa se sve češće i u medijima postavlja pitanje zašto srpske vlasti ne pošalju 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo, na šta Beograd ima pravo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN? Na ovu dilemu odgovorio je predsednik Srbije upozorenjem da bi to prizvalo rat sa najjačom vojnom silom na svetu.

Albanci ne dolaze na pregovore

I dok ono malo preostalih Srba sve češće postaje žrtva incidenata, Priština umesto packi iz Brisela, uz očiglednu debelu zaštitu američkog mentora, uslovljava nastavak Briselskih pregovora. Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv EU za učešće na sastanku krajem nedelje, na kojem bi se pričalo o Zajednici srpskih opština. On kaže da je ZSO za njih irelevantna i da Priština insistira na sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i drugim temama.

- Mi smo tu za sve sporazume - ili će biti implementirani svi ili nijedan - rekao je Arifi za Radio Slobodna Evropa.

- Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt. Takvu poruku sam dobio - rekao je Aleksandar Vučić, pozivajući se na svoje razgovore sa zapadnim sagovornicima.

Želi, kako kaže, da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

- Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju - poručio je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online