Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.06.2018.
00:21
Đ. Barović - Vesti A

Srpska vojska uz "ruski NATO"

Vojska Srbije ove godine prvi put učestvuje na vojnoj vežbi Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), istočnom pandanu NATO-a, pod okriljem Ruske Federacije. Vežba je planirana za jesen, a u Ministarstvu odbrane Srbije potvrđuju da će ove godine srpska vojska učestvovati na ukupno sedam vežbi koje organizuje Rusija.

EPA/Koca Sulejmanovic
Ministarstvo odbrane potvrdilo: Vojska Srbije na sedam vežbi

Mada je saradnja Srbije sa ODKB formalno počela 2013, ona će faktički tek ove godine biti van bilateralnog nivoa prisustva predstavnika Vojske Srbije na godišnjim skupštinama ove organizacije.

- Prošle godine je uspostavljena saradnja koja je rezultirala planiranim učešćem na tri vežbe u 2018. godini. Imajući u vidu da se radi o uspostavljanju nove saradnje, planirano je učešće na nivou posmatrača i to na komandno-štabnoj vežbi Sadejstvo 2018 i taktičkoj vežbi Neraskidivo bratstvo 2018 u Ruskoj Federaciji, dok je na vežbi Kobalt u Kazahstanu predviđeno učešće našeg izviđačkog odeljenja - izjavio je za Sputnjik kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, general Milomir Miladinović ističe za "Vesti" da nema dileme da će intenziviranje vojne saradnje sa ODKB proizvesti reakciju Zapada, ali da Srbija na ovaj način demonstrira svoju neutralnost koja podrazumeva saradnju sa svima.

Saradnja sa Gardom Ohaja

U Gornjem Milanovcu sutra se završava petodnevna vežba Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja Sajber Tesla 18 koja se već treći put održava u našoj zemlji.
U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je cilj povećanje kapaciteta VS da reaguje na sajber pretnje.
Vežba se sprovodi u okviru Programa državnog partnerstva između Ohaja i Srbije koji je ustanovljen 2006. godine.

- Nemam dileme da ćemo zbog ovog poteza dobiti packe sa Zapada, ali za Srbiju i njenu vojnu neutralnost je veoma bitno da sarađuje sa svima, a to znači i sa NATO i sa ODKB. U krajnjem slučaju, vojna saradnja s Rusijom je višestruko poželjna za naš odbrambeni sistem zato što su većina naoružanje i vojna oprema upravo iz njihovih fabrika - ističe general Miladinović.

On upozorava da treba biti oprezan i razlikovati vojnu saradnju i učešće u vojnim vežbama od saradnje verifikovane potpisom da se priklanjamo nekoj od dve strane.

- Opasno je ukoliko potpišemo bilo kakvu vrstu sporazuma ili ugovora da se priklanjamo jednoj od strana. Međutim, ozbiljan problem može stvoriti i pokušaj da Vojska Srbije bude opremljena i opremom sa Zapada i s Istoka. To u praktičnom smilu, zbog neophodne unifikacije naoružanja i vojne opreme, nije dobro ni za jedan odbrambeni sistem, pa tako ni naš - naglašava Miladinović.

Zar vežba na godišnjicu agresije?!

Klub admirala i generala Srbije ne odustaje od apela upućenog pre nekoliko meseci kompletnom državnom vrhu da na svaki način odloži vojnu vežbu Vojske Srbije sa NATO planiranu za sledeću godinu.
- Ne odustajemo od tog zahteva. Vojska Srbije može da vežba sa NATO i ove i neke druge godine, samo ne kad je 20-godišnjica agresije na našu zemlju. Bilo bi poražavajuće za sve one porodice čiji su pripadnici poginuli braneći 1999. godine zemlju, ali i za sve one koji su zatim zbog te odbrane završili u Haškom tribunalu - naglašava predsednik Skupštine ove organizacije, general Miladinović.


 

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2018. 09:38
Давай, давай, давай!!!
Subota 09.06.2018. 21:50
Dali su se prizvali pameti????????????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online