Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
08:25
Vestionline, Tanjug A

Šta Evropa zamera Srbiji? I šta sa Kosovom i Rusijom?

Evropski savet će u svojim zaključcima o Srbiji pozdraviti postignuti napredak pregovorima o pristupanju, ali i podsetiti Srbiju da tempo pregovora o članstvu sa EU zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom.

pixabay.com
Evropa još jednom pozvala Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU

"Savet pozdravlja potvrđenu posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju. Sada je presudno da ovaj strateški izbor bude aktivnijei i nedvosmisleno predstavljen u javnoj raspravi", navodi se u nacrtu zaključaka Saveta koji bi trebalo da budu usvojeni sledeće nedelje, a u koje je Tanjug imao uvid.

Zaključci o Srbiji predstavljeni su u devet tačaka. Savet poziva Srbiju da značajno pojača svoje reformske napore u oblasti vladavine prava, a posebno da osigura nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosudnog sistema.

Zamerke zbog Rusije?

Savet u svojim zaključcima i ovoga puta poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i da se prioritetno posveti "promeni trenutnog trenda opadanja te usklađenosti". Srbija se poziva i da se "uzdrži od skretanja od zajedniče vizne politike" i pri čemu se dodaje da je "nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izazvala zabrinutost".

"Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost. Vlasti treba da garantuju sigurnu klimu koja doprinosi neometanom ostvarivanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioriteta, uključujući i pojačavanje napora da se istraže slučajevi napada na novinare", navodi se u nacrtu zaključaka.

Srbija se poziva da posvetiti posebnu pažnju punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, nediskriminatorni tretman nacionalnih manjina širom Srbije, posebno u oblasti obrazovanja, korištenja manjinskih jezika, pristupa medija i verskih službi na jezicima manjina. Naglašava se da slučajevi govora mržnje, zastrašivanja i napadi moraju biti rešavani "brzo i čvrsto". Poziva se na poboljašnje transparentnosti, inkluzivnost i kvalitet izrade zakona, uključujući i angažman civilnog društva. 

"Hitno je potreban daljnji napredak u funkcionisanju nezavisnih tela i demokratskih institucija, uključujući i parlamentarni nadzor, kao i ustavne reforme. Savet ističe da se preporuke međunarodnih posmatrača, nakon poslednjih izbora u Srbiji, moraju prioritetno ispratiti. Savet takođe naglašava važnost unutrašnjeg postupanja s ratnim zločinima i potpunu saradnju sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale (MICT)", stoji u dokumetu Saveta.

Kada je reč o ekonomskim reformama, Savet beleži "kontinuirani napredak" i podstiče Srbiju da dalje poboljša poslovno okruženje, reši državni dug i unaprediti sprovođenje strukturnih reformi, posebno u energetskom i transportnom sektoru, tržištu rada, poreskoj administraciji i javnim nabavkama, uključujući restrukturiranje i privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Evropski savet se u svojim zaključcima osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine pozdravivši "posvećenost obe strane radu na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući formu  pravno obavezujućeg sporazuma koji je ključan za njihove evropske puteve i neophodna za održivu regionalnu stabilnost". Savet  je pozdravio i početak rada na izradi statuta  Zajednice srpskih opština uz očekivanje da se obe strane konstruktivno angažuju u procesu kako bi se ispunila ova "obaveza koja postoji već dugo vremena". Istovremeno se poziva na otklanjanje prepreka u primeni sporazuma o energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicom, uzajamnom priznavanja diploma. 

"Savet poziva Srbiju da u dobroj veri sprovede svoj deo svih sporazuma i da se konstruktivno angažuje sa Kosovom u formulisanju i sprovođenju budućih sporazuma", stoji u nacrtu zaključaka Saveta.

Savet napominje da će nastaviti da pažljivo nadgleda kontinuiranu angažovanost Srbije ka "vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom", kako bi Srbija i Kosovo mogle da nastave na svojim evropskim putevima izbjegavajući da blokiraju jedna drugu. Istovremeno se pozdravlja i angažman visoke predstavnice Federike Mogerini u posredovanju u dijalogu "imajući u vidu dalji intenzivi angažman sa obe strane u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja."

Na kraju zakljčaka o Srbiji, Savet pozdravlja konstruktivni angažman zemlje u oblasti regionalne saradnje, a Srbija se ohrabruje da nastavi sa trajnim naporima na jačanju dobrosusedskih odnosa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online