Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.06.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Iranci ruše Šengen?

Navode hrvatskih medija da je Srbiji ugrožena vizna liberalizacija pošto ukidanjem viza trećim državama otežava borbu protiv ilegalnih migracija na Balkanu i Evropskoj uniji, demantovao je šef diplomatije Ivica Dačić.

EPA/ANDREJ CUKIC
Ivica Dačić i Muhamed Javad Zarif (Foto: Arhiva)

On tvrdi da je vizna politika sa EU usaglašena, ali i da Srbija ima i svoje interese i da još nije članica EU.

Oštra kritika

Iz Brisela nije bilo službene reakcije, ali bi Srbiji, sledeće nedelje, sa sastanka Saveta za opšte poslove EU mogla da stigne kritika.EU, tvrdi "Jutarnji", nije ni do sada nije bila srećna što se Srbija u spoljnoj politici ne približava njenim stavovima, ali tolerisala, pogotovo oko odnosa s Rusijom. Sada je, kažu, sve problematičnija podrška Beograda trećim zemljama, uključujući i one sa ozbiljnim problema u kršenju ljudskih prava, pa će Beograd pozvati da hitno preokrene trenutni trend.

O tim interesima, odnosno ukidanju viza Iranu da ta država ne bi priznala Kosovo, "Vesti" su pisale, a "Jutarnji list" navodi da je EU navodno nezadovoljna upravo što Srbija upravo iz političkih razloga ukida vize trećim zemljama, kao i da ih posebno brine što državljani Irana u Srbiju dolaze kao turisti, pa preko BiH idu u EU.

- Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno i time može ugroziti i viznu liberalizaciju svojim građanima - prenosi taj list reči neimenovanog diplomate koji je rekao da će Brisel pratiti situaciju zbog nagađanja da bi Beograd uskoro mogao da ukine vize i za neke druge države.

Naše pisanje je indirektno potvrdio Dačić koji poziva briselsku administraciju da bude poštena i prizna da joj ne smeta ukidanje viza već što sve više zemalja povlači priznanje Kosova.

Međutim, po onoj narodnoj, gde ima dima, ima i vatre, EU traži da se Srbija uzdrži od skretanja od zajedniče vizne politike. Dačić obećava da će, kao i do sada, sprečiti svaku zloupotrebu i da će, u slučaju da se povećava broj migranata, uvesti ponovo vize nekim zemljama.

Uzvraća Briselu da je to je pomalo licemerno, jer migranti dolaze iz EU, Grčke i Bugarske, prtimetivši da je iz EU došlo više od milion ljudi.

- Samo fali da nam EU drži lekcije o migrantima. Neka oni reše to pitanje. Lako ćemo za vize - rekao je Dačić beogradskim medijima.

Opomenu EU Srbiji zbog ukidanja viza pojedinim zemljama, pre svega Iranu, izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević vidi kao briselski naum da se postigne izbalansirani pristup.       

- Vizni režim je deo spoljne politike koju država može da vodi samostalno - ističe Petronijević.
Ukazuje i na propust Beograda što ukidanje viza nije praćeno sporazumom o readmisiji, ali, kaže, o tome se sada razgovara.

Činjenica da Beograd nema taj sporazum sa Teheranom, prema rečima Radoša Đurovića, direktora Centra za pomoć tražiocima azila, znači da ne može da deportuje Irance u njihovu zemlju ako su u Srbiji bez osnova.

Stiglo 6.000 "turista"

"Vesti" su u martu objavile podatke koje je imao Radoš Đurović. Građani Irana se visoko kotiraju u broju izbeglica, a tada su na listi tražilaca azila, bili drugi odmah iza Avganistanaca, dok su treći bili državljani Pakistana, a Sirijci tek četvrti.
Dojče vele je u aprilu objavio podatke humanitarne organizacije Info park da je od uvođenja bezviznog režima Iranu krajem prošlog leta, u Srbiju je došlo oko 6.000 iranskih "turista".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online