Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.06.2018.
17:47
www.dw.com A

Dojče vele: Pola miliona da se stigne do Trampa? Neozbiljno...

Pola miliona dolara otvara vrata Bele kuće - najnovija inicijativa srpske diplomatije? Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da taj novac obezbeđuje prolaz do Donalda Trampa, piše Dojče vele.

Tanjug/AP
Predsednik SAD Donald Tramp

Očajnički potez 

Kad sve drugo propadne - seti se kako da (uzaludno) potrošiš još novca poreskih obveznika, otprilike tako bi se mogla opisati najnovija ideja ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

"A nije da ministar Dačić nije probao sve što mu je bilo na raspolaganju: pevao je visokim zvaničnicima iako pevati ne zna, pričao je na engleskom iako engleski ne zna, prilazio je Trampu sa još uvek nerazjašnjenim motivima - neki kažu zbog autograma, a sam Dačić tvrdi da je američkom predsedniku samo pokazivao naslovnice na kojima stoji Trampe Srbine! Kada je sve te napore prekrio zaborav, šef diplomatije prisetio se starog dobrog lobiranja. Prema njegovim rečima, Srbija bi morala da izdvoji nekih 500.000 dolara kako bi otvorila vrata Bele kuće i dobila priliku da se u susretu s američkim predsednikom izbori za svoje interese oko Kosova", piše Dojče vele. 

Doduše, iako su srpski mediji u naslovima naveli da je reč o pola miliona dolara, Ivica Dačić je u nastavku izjave naglasio da bi to lobiranje koštalo od 50.000 do 150.000 dolara mesečno. Nije objašnjeno koliko meseci bi trajalo to lobiranje, ali u svakom slučaju, mnogi strani i domaći političari smatraju da smo već ušli u sam finiš rešavanja kosovskog problema. 

"Kasno Ivica na Kosovo stiže"

- Naivno je verovanje da će neko viknuti Otvori se Sezame, a da će to Srbiji otvoriti vrata Bele kuće i da će se onda rešiti svi problemi - stiče za DW spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. 

- Istorijat takvih naprora, najpre sa srpskim kokusom u Americi, a zatim sa pojedinim lobistima koji su bilo zaduženi za promociju srpskih interesa, završili su se s dosta bačenih para i sa nikakvim rezultatima. Tako da, sada očekivati da je pola miliona dolara način da se brzo dođe do Donalda Trampa, u najmanju ruku je neozbiljno - ocenjuje Jakšić. 

"Kasno Ivica na Kosovo stiže", tako ovu vest komentariše Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove. 

- Lobiranje jeste legitimna stvar, ali mislim da se o tome prekasno razmišlja. Ne znam da li bi čak i dva miliona evra mesečno napravilo neku razliku kada je reč o odnosima Srbije i SAD, odnosno u stavovima velikih sila o Kosovu. Zato i ovo vidim kao neki očajnički potez - kaže Beširi, koji takođe skreće pažnju na posledice koje ovakvi potezi mogu imati i na odnose sa EU. 

- Sa jedne strane vam je EU strateški cilj, i ona zapravo vodi taj dijalog Beograda i Prištine. Na neki način ovo znači da vi niste zadovoljni kako to ide sa EU, pa sada pokušavate da angažujete lobiste u Vašingtonu kako biste promenili stav Vašingtona. To može iznervirati i zvaničnike u EU - upozorava Beširi i navodi da "javnost pre svega mora znati šta je uopšte srpska pozicija oko Kosova". 

- Mi to zaista još uvek ne znamo. Ukoliko bi neko i lobirao za Srbiju u Vašingtonu, moralo bi se znati za šta se lobira? Da li je to Kosovo unutar Srbije, da li se zalažemo za ljude, za institucije, za ljudska prava i životni standard tih ljudi, ili nas zanimaju samo granice i teritorije - pita Beširi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online