Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
00:09
J. L. Petković - Vesti A

Ne može Lazareva glava na referendum!

U centru Kruševca održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja državnih počasti povodom obeležavanja 629. godišnjice boja na Kosovu. Ministar Zoran Đorđević, izaslanik predsednika Srbije poručio je da je Vidovdan "veliki praznik za Srbiju i bitan za našu istoriju".

A. Čukić
Kolevka nije na prodaju: Gazimestan

Završavajući liturgiju u manastiru Gračanica, na kojoj je izostao državni vrh Srbije, mitropolit Amfilohije kritikovao je ideju o podeli Kosova i referendumu o budućnosti KiM što je spominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Amfilohije je poručio mnogobrojnim okupljenim Srbima da "staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti".

- Kosovo ni danas nije beznađe, nego je nada i tako će to biti i u budućim vremenima. Oni koji ne znaju šta je Kosovo, oni pronose priče, hoće da dele Kosovo. Šta znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot Svetoga Kralja dečanskog, rasparčati Kralja dečanskoga i njegove svete mošti. To znači takođe deliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetinje koje sijaju ovde kroz vekove i sijaće do kraja sveta i veka. Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici - ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo - poručio je Amfilohije.

Šef Bondstila na liturgiji

Kao i svake godine, na liturgiju u Milutinovoj zadužbini došli su vernici iz svih krajeva Kosova, centralne Srbije, Republike Srpske, a došli su i američki komandant u Bondstilu, Nik Dučić, gradonačelnik opštine, Srđan Popović, episkop slavonski, Jovan Ćulibrk, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović.

On je dodao da "odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija".

Dan ranije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila "skandaloznu odluku Prištine i posrednika u briselskom dijalogu da se ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu na Vidovdan zabrani poseta KiM".

Hor RTS-a u gostima

Uoči Vidovdana Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije nastupili su u Gračanici, četvrtu godinu zaredom. Pod dirigentskom palicom Bojana Suđića izveli su program Srbija u centru muzičkog evropskog putovanja. Osim koncerta, u Domu kulture u Gračanici, pored koncerta održano je Vidovdansko pesničko bdenije, gde su uručene nagrade istaknutim književnim stvaraocima.

- Jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija - saopštila je Kancelarija za KiM.

Selo opustelo zbog kletve?

Meštani Topole, sela kod Jagodine, veruju da je selo opustelo zbog kletve kneza Lazara. U selu je danas sedam kuća i oko 20 stanovnika, a predanje kaže da je nekada u Topoli bilo 700 kuća i u Kosovsku bitku je trebalo da krene 700 vojnika, ali ih je otišlo samo sedam. Knez Lazar je zbog toga prokleo selo da nikada nema više od sedam kuća.

Na seosku slavu, Svetu Trojicu, meštani su prošle godine posadili zapis - drvo duda, verujući da će konačno doneti boljitak selu.

Po završetku liturgije u manastiru Gračanica veliki broj vernika se pričestio, a majkama sa četvoro i više dece su dodeljni zlatnici Majka devet Jugovića. Obeležavanje Vidovdana nastavljeno je parastosom na Gazimestanu.

Dan kada je izručen Sloba

Vidovdan 2001. godine se pamti i kao dan kada je bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević izručen Haškom tribunalu. On je prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu, gde je optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999. 

Miloševićevo izručenje bio je prvi ozbiljniji sukob tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom. Ipak, Milošević je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, pristao na osnivanje Tribunala u Hagu, a nova DOS-ova vlast samo nastavila ono što je on potpisao. Njegovo izručenje je izazvalo proteste na javnoj i političkoj sceni. Miloševićevo beživotno telo nađeno je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. 3. 2006. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online