Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
00:57
D. Dekić - Vesti A

Utiranje puta papi?!

Poseta državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina Srbiji, ima cilj da pokrene razgovore o papinoj poseti, ocenio je za "Vesti" publicista i verski analitičar Vladimir Dimitrijević uz ocenu da je pomaka nabolje u odnosima Vatikana i Srbije bilo, ali je pitanje da li je to dovoljno za odvažnije korake i da li bi za Srbiju bilo dobro.

Tanjug
Pjetro Parolin u poseti Srbiji

- Poslednjih godina Parolin je posetio Tiranu, Sarajevo, Zagreb, a sada Podgoricu i Beograd. Papina poseta Srbiji, o kojoj je verovatno bilo reči, pažnju javnosti je prethodni put zaokupila posle posete tada predsednika Srbije Tomislava Nikolića Vatikanu krajem 2015. Nikolić je pozvao papu, uz ogradu da o treba da se izjasni i SPC - kaže Dimitrijević.

Godinu kasnije, podseća on, patrijarh Irinej je izjavio da poziv nije uputila Crkva, već država, da je papa i državnik jer je Vatikan država i da "dolazak ne bi bio od štete", ali se nada da neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost SPC. Ukazuje da je Vatikan stremio da dovede papu od vremena SFRJ, da je predsednik Slobodan Milošević nastojao sredinom 90-ih, a posle 2000. pokušavao i šef SCG Svetozar Marović iz čije posete Vatikanu je ostala je interesantna anegdota.

- Marović je pre puta pričao sa patrijarhom Pavlom o papinoj poseti, a on mu rekao: "G. Maroviću, niti sam ja Crkva, niti ste vi država." Bio je to jasan stav da je poseta nemoguća dok se svi episkopi ne saglase. Kad se Marović vratio iz Vatikana i rekao da papa neće doći, patrijarh Pavle je izgovorio: "Dobro nam ne došao" - kaže Dimitrijević.

Pometnja među vernicima

Smatra i da bi poseta SPC-u izazvala bi veliku pometnju među vernicima, a s obzirom na to da postoje mnoge tendencije ka raskolu, imalo bi katastrofalne posledice po duhovno stanje Srba svih i svuda.
- Kod nas se mnogo ističe kako Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova, to je samo smokvin list koji prikriva istinu. Što se tiče vatikanskog nepriznavanja Kosova, samo je formalno i iz depeše Vikiliksa se jasno vidi da čelni ljudi Vatikana kažu da oni Kosovo apsolutno priznaju de fakto, a de jure priznanje nije ni potrebno jer u ovom trenutku zbog ekumenskih odnosa sa SPC to ne bi bilo probitačno - ukazao je on.

Uz napomenu da se pričalo se da bi papa trebalo da dođe u Niš na obeležavanje 1300 godina Milanskog edikta, ali nije, Dimitrijević ističe da između Vatikana i Srba ne stoji ružičnjak nego Jasenovac i svi zločini koji u NDH sa dozvolom rimokatoličkog klera, a naročito s posebnim angažovanjem Alojzija Stepinca, koga je papa Jovan Pavle Drugi 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim, to jest lokalnim svecem Rimokatoličke crkve.

- Pokušaj da se ukloni prepreka za dolazak pape bila je mešovita komisija za dijalog SPC, Vatikana i Biskupske konferencije Hrvatske, čiji je cilj bio da utvrdi istorijsku istinu o Stepincu. Tada je, kaže, Vatikan obećao da će otvoriti arhive i dati na uvid dokumenta iz Drugog svetskog rata, pre svega prepisku Stepinca i pape Pija Dvanaestog, ali ipak nisu dozvolili taj uvid - objasnio je Dimitrijević, napomenuvši da je uvek za to da papa ima pravo da poseti vernike, i da kao šef države Vatikan dođe u posetu srpskim državnim funkcionerima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online