Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
18:06
J. L. Petković - Vesti A

Namerno zaboravili ubistvo Olivera

"Bliži se šest meseci od ubistva, a mi još ne znamo ni ko je naručio, ni ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Od prvog dana ubistva, kada smo videli kako su urađene prve istražne radnje bili smo pesimisti i rekli da se ubica nikada neće pronaći", kaže za "Vesti" Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP).

A. Čukić
Oliver Ivanović

Postoji više razloga za to. Policijski službenici su neprofesionalno radili istragu, čaura je uzeta s mesta zločina, mesto ubistva obezbeđeno je tek posle 20 minuta nakon ubistva i još mnogo radnji veoma važnih za istragu je izmaklo kontroli.

- Prošlo je dosta vremena, nikakvih zvaničnih informacija nema i mi možemo samo da zaključimo da očigledno ne postoji politička volja da se ovo ubistvo rasvetli - kaže za "Vesti" Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP).

Koliko ste puta vi do sada davali izjavu istražiteljima i da li ste dobili informaciju u kom

Muk i iseljavanje

Ubistvo Ivanovića je duboko potreslo sve građane u Mitrovici. Šta se promenilo za ovih šest meseci u gradu? Kakva je situacija danas?
 

- Ne samo građane Mitrovice, nego i građane celog Kosova i šire. Posle njegovog ubistva više ništa nije isto ni u Kosovskoj Mitrovici, a ni na Kosovu. To pričaju svakodnevno građani. Ostali smo bez najjačeg lidera koji je predstavljao čvrst stub srpskom narodu. U Kosovskoj Mitrovici su zavladali muk i tišina, ljudi su zabrinuti i uglavnom postavljaju pitanje: "Ako je ovo moglo da se desi Oliveru Ivanoviću, šta da očekuje običan građanin?" Povećano je iseljavanje srpskih porodica sa severa Kosova, to je aktuelan problem koji izuzetno brine, a kojim se niko trenutno ne bavi.

pravcu ide istraga ubistva?

- Tužilaštva iz Prištine i Beograda pozivaju i ispituju, nas, članove GI SDP i to po više puta. Ja sam dva puta davala izjavu u Tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici i Specijalnom tužilaštvu u Prištini, a pre neki dan i inspektorima iz Beograda. Sekretarica je do sada pet puta davala izjave, a pojedini članovi GI SDP od tri do četiri puta. Na naše pitanje "Dokle je stigla istraga?", dobijamo uvek iste odgovore - da oni mnogo rade na slučaju, da su do sada ispitali veliki broj svedoka, ali da još nisu došli do konkretnih dokaza.

Otkad je Oliver Ivanović ubijen pojavile su se razne teorije o tome šta je pozadina ubistva. U moru tih informacija šta je, po vama, istina, a šta su političke i druge zloupotrebe ove tragedije?

- Te razne teorije oko ubistva Olivera Ivanovića mi slušamo svih ovih šest meseci. Pogotovo prvih meseci smo slušali politička prepucavanja pojedinih političara iz Prištine i Beograda, gde smo apelovali da svi daju svoj maksimum da se ubica Olivera Ivanovića pronađe. Molili smo da se uključe istražni organi i Beograda i Prištine, da sve informacije koje imaju razmenjuju međusobno, to je javnosti i obećano da će sve uraditi uz posredovanje Euleksa, ali mi nažalost do današnjeg dana nemamo nijedan detalj o napretku istrage. Imamo samo političke govore, prebacivanje odgovornosti s jednih na druge, a poslednjih dana i ćutanje kao da neko želi da sve ovo ode u zaborav. Takođe smo apelovali mnogo puta na pojedince da ostave Olivera Ivanovića da počiva u miru i da ovu tragediju ne zloupotrebljavaju.
 

Ima stavova da ni Beogradu, ni Prištini, a ni međunarodnoj zajednici ne odgovara da se ta istraga okonča. Šta mislite o tome?
 

- Kako vreme prolazi, mišljenja smo da vlastima u Prištini i u Beogradu, a ni međunarodnoj zajednici ne odgovara da se sazna prava istina. Očigledno je da ne postoji za to politička volja ili iza pozadine ubistva stoji neko koga štite. Mi ne vidimo drugi razlog.

Ono što posebno bode oči, jeste ponašanje Srpske liste, baš tu u Oliverovom gradu. I pored peticije, nema ulice sa Oliverovim imenom, niti je, bar široj javnosti poznato, da je opština Mitrovica organizovala komemorativni skup posvećen jednom od svojih najuglednijih građanina. Zašto?
 

- Ponašanje predsednika Srpske liste i pojedinih članova je za svaku osudu i kritiku od dana kada je Oliver Ivanović ubijen pa do današnjeg dana. Predsednik Srpske liste, koji je istovremeno i gradonačelnik Severne Mitrovice, nije se pojavio ni u bolnici, a ni na ispraćaju Olivera Ivanovića iz njegovog grada, gde je proveo politički, profesionalni, radni vek, a na kraju i život dao za ovaj grad, svoje sugrađane, ne štedeći se nimalo. Stalno je govorio da sa Kosova nikada neće otići, a na kraju je otišao u kovčegu. Predsednik Srpske liste nije ponudio nikakav vid pomoći, niti je organizovao održavanje komemorativne sednice za najuglednijeg građanina Mitrovice, očigledno ne shvatajući da je to bila njegova obaveza, a da ne govorimo o ljudskom i moralnom činu. GI SDP je pokrenula peticiju da se Trg ili Ulica Sutjeska nazovu imenom Olivera Ivanovića, a podržao je veliki broj građana. Regularno je dostavljena skupštini opštine na razmatranje, do današnjeg dana nemamo nikakav odgovor šta je odlučeno, a nema ni ulice.
Nerazumno i neprihvatljivo je takvo ponašanje čelnika i pojedinaca Srpske liste, posebno prema Oliveru Ivanoviću koji je uvek bio za dijalog i razgovor sa svakim.

Verni istim idealima

Kakva je budućnost GI SDP?
 

- Građanska inicijativa SDP održava redovne komunikacije i sastanke sa svojim članovima, odborima i odbornicima i nastaviće putem kojim je naš lider Oliver Ivanović išao. Nastavićemo njegove ideje i ciljeve i boriti se za opstanak Srba na prostorima Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online