Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.07.2018.
00:22
D. N. Petrović - Vesti A

Zakon skida zločinca Aćifa?

Kada od jeseni bude počeo i praktično da se primenjuje u Skupštini Srbije usvojeni Zakon o ratnim memorijalima, spomen-ploča Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija ili Aćif Bljuta, koji je u centru Novog Pazara, u avgustu 2012. godine, postavilo Bošnjačko nacionalno veće na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, mogla bi biti milom ili silom uklonjena do kraja ove godine.

youtube.com/sandzak21
Foto: Arhiva

Istu sudbinu trebalo bi da dožive i spomen-obeležja borcima OVK-a u Preševu i Bujanovcu, ali i svi spomenici saradnicima fašističkih okupatora i kvislinzima koji su poslednjih godina i decenija podizani i u drugim delovima Srbije.

Mada su neki mediji bombastičnim naslovima najavili skoro rušenje spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, Srbi u Novom Pazaru ne veruju da će zloglasni ratni gradonačelnik (1941-1945) biti i uklonjen iz centra grada.

- Mi smo imali najave najviših čelnika države da će Aćif-efendija, dokazani fašista i saradnik Hitlera, biti odmah uklonjen, prošlo je skoro šest godina, a on je još tamo gde ga je Sulejman Ugljanin postavio. Očekujem da država konačno počne da radi svoj posao, ali očekujem i otpor i provokacije jednog dela Bošnjaka koji podržavaju koncept Velike Albanije za koju se Hadžiahmetović borio - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru.

"Branio Pazar od četnika"

Deo Bošnjaka na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom tvrdi da je Aćif-efendija "odbranio Novi Pazar od četnika", da je bošnjački junak i da mu Bošnjaci duguju veliku zahvalnost. Pokrenuta je i inicijativa za Aćifovu rehabilitaciju koja godinama stoji u ovdašnjem Višem sudu. Neki Bošnjaci, međutim, tvrde da je Aćif bio nemilosrdan i prema Bošnjacima i da je streljao na desetine muslimana neistomišljenika u Novom Pazaru koji se nisu slagali sa njegovom politikom albanizacije.

Što se tiče onih koji su spornu spomen-ploču postavili (čelnici BNV i SDA) za sada se ne oglašavaju i uglavnom, kratko odgovarajući da ne žele da daju izjave za srpske medije.

Za sada nema ni reakcija iz "štaba" bivšeg muftije, a sada poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića koji je jedno vreme takođe veličao Aćif-efendiju i organizovao nekoliko "pohoda na Hadžet" gde su posleratne komunističke vlasti bez suđenja, zbog saradnje sa okupatorom, streljale Aćifa-Hadžiahmetovića i njegove najbliže saradnike.

Hitler ga odlikovao

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić smatra da spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću treba ukloniti i da je nije trebalo ni postavljati.
- Ima ljudi koji misle da je on oslobodilac i spasilac, ali je istina da je on bio saradnik okupatora. Istim aršinima se moraju meriti svi saradnici okupatora, svi kvislinzi, četnici i ustaše. Stvar je tu prosta, to nije pitanje zakona već pre svega pitanje svesti i interpretacije istorije na način kakva ona jeste. Naravno, svakva stvar može da se politizuje, ali to ne vodi nikuda. Činjenice su neumitne. Protiv sam svake rehabilitacije saradnika okupatora - ističe Ljajić i naglašava da je Aćif-efendija dobio orden od Hitlera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online