Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.07.2018.
00:54
B. Đokić - Vesti A

Legija opet podelio Srbiju

Nakon prvostepene presude kojom su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i još nekoliko pripadnika Jedinice za specijalne operacije oslobođeni optužbi da su 2001. pokušali da izvedu oružanu pobunu, strasti u Srbiji su ponovo uzavrele, a javnost se oštro polarizovala između onih koji osuđuju oslobađajuću presudu i onih koji je podržavaju.

printscreen youtube
 

Ulemek i Jovanović, koji služe kazne zatvora od 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i ostali optuženi u slučaju pobune, odgovarali su za izlazak na ulice Beograda i blokiranje puteva na auto-putu u Novom Beogradu, tokom protesta u vojnim uniformama i sa vozilima hamer, koje su koristili.

Ovo nije pravosnažna presuda i tužilaštvo ima pravo žalbe.

Božo Prelević, bivši koministar unutrašnjih poslova, izjavio je nakon presude da je bilo očekivano da će bivši pripadnici JSO biti oslobođeni optužbi za oružanu pobunu, dodajući da presuda pokazuje da nije dokazano ništa od onoga što je tvrdio tadašnji potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović.

- Svako ko zna šta je ubijeni premijer Zoran Đinđić rekao na 61. i 62. sednici Vlade Srbije zna i da je presuda morala da bude oslobađajuća. Nemam nijednu lepu reč za vođe JSO Legiju, Zvezdana i Dušana Maričića Gumara, ali je jasno da ta optužnica nije stajala. Uostalom, podneta je uoči izbora 2012. i mislim da je to bila politička odluka - objasnio je Prelević, inače advokat jednog od optuženih Veselina Lečića.

Oslobađajuću presudu osudio je Žarko Korać, bivši potpredsednik Vlade Srbije i predsednik komisije koja je istraživala propuste u obezbeđenju ubijenog premijera Đinđića.

- Ako naše pravosuđe misli da je demonstriranje sa oružjem i u uniformi neka šala, onda je upravo poslalo poruku da pripadnici oružanih snaga ove zemlje mogu da rade šta im padne na pamet. Mislim da je to pitanje za čitavu državu, a ne samo za pojedince - rekao je Korać.

Uvod u ubistvo Đinđića

Presudom je iznenađen i lider LDP-a Čedomir Jovanović, jedan od saradnika ubijenog premijera Đinđića.

- Nikakva presuda ne može poništiti ono što je bilo jasno i pre 17 godina, da je pobuna JSO bila uvod u ubistvo Zorana Đinđića. Zločinačko udruženje i tada i danas činili su političari, advokati, delovi tajne i javne policije, kao i svi oni kojima nije odgovaralo da Srbija bude moderna država, nego su spas tražili u preživelim ostacima Miloševićevog režima i onima koji su u međuvremenu postali zaštitnici Miloševićevog nasleđa - izjavio je Jovanović.
 

 


 

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2018. 01:12
"...podelio Srbiju". Србија је одавно подељена. На српске родољубе и на српске издаајнике. На жалост у овој Србији још увек се дешава да први седе по затворима а други седе у скупштини Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online