Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.07.2018.
04:00
Đ. Janković - Vesti A

Fijakeri, vranci i čilaši

Kao što to pesma kaže, "Fijaker stari ulicama luta...", samo što na drugoj Memorijalnoj fijakerijadi "Antonije Ante Dropčević" oni nisu lutali nego su se sakupili u parku, u centru Lešnice.

Stari i novi fijakeri, ulepšani, okićeni, a u njih upregnuti vranci, čilaši, sivci, dorati, alati, šarci, koji su njištali, poskakivali u mestu, ili nervozno kopitama kopali zemlju čekajući kad će se u punom sjaju pokazati u defileu kroz celo mesto.

Ponosni vlasnici konja i fijakera po parku su rado vozikali uglavnom decu, ali su i stariji želeli da osete kako je to voziti se u fijakeru. Među onima koji su došli je i uzgajivač konja Darko Jeftić iz Lipolista čiji konji su, prema nezvaničnoj priči, bili među najvrednijima, u evrima.

- Ovo je takmičarska kočija, odnosno fijaker je "galamboš", original mađarski, a upregnuti su moji lipicaneri Zenta i Komezano Algro. Imam ukupno šest konja, a prošle godine sam u Crepaji pobedio u kategoriji najlepši par konja.

Ovde sam prvi put, došao sam da se družim i drago mi je što ima ovoliko fijakera i zainteresovanih građana - rekao je on, pa prihvatio novu grupu mladih da ih provoza parkom.

Posetioci su razgledali ulickane fijakere i konje, stariji se sećali dana kada su špartali po selima, a mlađi su bojažljivo pružali ruke da pomaze snažne životinje, taknu im grive, ili su razgovarali sa njihovim uzgajivačima.

Među razigranim konjima i svim fijakerima najveću pažnju privukao je Ivan Marić iz Petkovice koji je došao na fijakeru, ali bez konja. Od detinjstva voli konje i fijakere, a nije imao priliku da drži te lepe životinje pa je našao način da srcu ispuni želju.

- Nemam uslove da držim konje koje mnogo volim, ali mogu da imam fijaker. Godinu dana sam po sat-dva dnevno radio i ovaj fijaker iz 1945. doterao da bude kao lutka. Pomagao mi je sinovac koji je takođe mašinbravar, a ljudi iz Lešnice su mi uradili kožne i drvene delove.

Ovo je fijaker za 21. vek, ima 14 konjskih snaga i može da "juri" do 10 na sat. Završio sam ga pre mesec dana i planiram da posećujem fijakerijade, iako nemam upregnute vrance - reče, pa ode da objašnjava okupljenim znatiželjnicima kako je napravio ovaj nesvakidašnji fijaker.

Ljubav nasledio od dede i oca

Ova manifestacija, prvi put održana prošle godine, posvećena je Antoniju Anti Dropčeviću, čuvenom fijakeristi iz Lešnice, poznatom po svojim konjima i učešćU na fijakerijadama širom Srbije i regiona.

Njegov sin Mihajlo kaže da se u njihovoj porodici fijaker vozi od 1975. kada je uvezen iz Beča i još je u njihovom vlasništvu.

- Nasledio sam od dede i oca ljubav prema konjima koju prenosim na moje potomstvo. Drago mi je što je organizovana ova manifestacija, da se okupe ljubitelji konja i narod na današnji praznik Petrovdan malo druži - rekao je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online