Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
19:52
Vestionline A

Nismo ''trampili'' Ganića za Srebrenicu

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da su apsolutno netačni, besmisleni i zlonamerni navodi prema kojima je Srbija ponudila odustajanje od gonjenja Ejupa Ganića, ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) prihvate izvinjenje za stravičan zločin u Srebrenici.

''Takvi navodi ni na koji način neće doprineti utvrđivanju istine i procesu pomirenja u regionu'', rekla je Malović u pisanoj izjavi. Prema njenim rečima, usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija se nedvosmisleno opredelila prema tom stravičnom zločinu.

''Potpuno je jasno da poštovanje iskazano prema žrtvama i zahtev za izručenje Ejupa Ganića ni na koji način ne mogu biti predmet bilo kakve trgovine'', naglasila je Malović.

''Zahtev za izručenje Ganića, podseća Malović, podnet je u cilju dovršenja krivičnog

Ganić se tereti za tri krivična dela

 

Istragu protiv Ganića decembra 2008. godine pokrenulo je, na zahtev Tužilaštva za ratne zločine, Veće za ratne zločine Višeg sud u Beogradu, zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.
Rešenjem o sprovodjenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

postupka koji se protiv njega u Srbiji vodi zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnih zločina. Poštovanje prema žrtvama ne zavisi od njihove nacionalnosti i naša je obaveza da utvrdimo punu istinu i počinioce zločina privedemo pravdi'', navodi Malović.


Malović napominje da je Srbija više puta do sada pokazala i dokazala da joj politički i svaki drugi interes nije da ratni zločinci slobodno šetaju.


Srbija je opredeljena za utvrđivanje pune istine o zločinima počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije, dodala je Malović, jer je to dug koji svi mi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama, ali i najvažniji segment procesa pomirenja.

''Takvo opredeljenje Srbije potvrđuje i činjenica da je srpski parlament usvojio Deklaraciju o Srebrenici, istakla je Malović, koja smatra da zavisi od BiH kako će se odnositi prema ovom jasno izraženom stavu naše zemlje'', kazala je ona.


Malović napominje da odluku britanskog ekstradicionog suda neće komentarisati, jer kao deo izvršne vlasti nikada nije, niti će komentarisati sudske odluke, kako domaćih, tako i inostranih pravosudnih organa.


Prema njenim rečima, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima su pokazali da su apsolutno, kadrovski i profesionalno, spremni da procesuiraju počinioce krivičnih dela ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost, ili nacionalnost žrtava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online