Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.07.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Poslednje upozorenje Beogradu?

Nakon što je Srbija Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podnela Rezoluciju kojom joj predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta, usledile su burne reakcije Velike Britanije, Nemačke i SAD. Iako je tekst Rezolucije ocenjen kao "pomirljiv", pomenutim državama smeta upotreba reči "secesionizam", pa traže da je Srbija povuče.

Tekst Rezolucije koji je Srbija podnela u UN domaći stručnjaci uglavnom nazivaju "pomirljivim", ali i jedinim mogućim nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosmetu.

Stigla Tadićeva pisma


Poruku predsednika Srbije Borisa Tadića u Brisel ministrima spoljnih poslova zemalja EU odneo je njegov savetnik Jovan Ratković. Kako se nezvanično saznaje, Srbija je ponudila pregovore o "svim otvorenim pitanjima", a pod tim se podrazumevaju kako tehnički pregovori koje traži Priština i njeni saveznici, ali i pregovori o statusu na čemu insistira Beograd.

Međutim, i takav stav izazvao je veliko negodovanje zapadnih zemalja, pre svega Velike Britanije, SAD i Nemačke. Odgovor na pitanje da li Srbija ovim tekstom želi da prekroji mišljenje MSP-a, kupi još vremena ili bolje istrguje ulazak u EU, biće očigledan u narednih mesec dana.

Trenutno, prema rečima profesora međunarodnih odnosa na beogradnom Fakultetu političkih nauka dr Predraga Simića, moglo bi da dođe do otvorenog sukoba Beograda i zapadnih zemalja, što bi moglo da dovede do usporavanja ili čak blokade evropskih integracija Srbije.


- Posle stava MSP-a manevarski prostor je sužen i otuda pomirljiv tekst Rezolucije. Ipak, očigledno je da ju je Beograd sačinio bez podrške EU. Sam tekst uglavnom prihvata realnost nastalu nakon mišljenja MSP-a, ali za SAD, Veliku Britaniju i Nemačku je sporna reč - "secesionizam".

Srbija bi mogla da dođe u ozbiljan sukob sa EU ili njenim većim delom. To je dosta veliki rizik da se na zasedanju UN Srbija nađe na suprotnoj strani u odnosu na zapadne zemlje, ali i da istovremeno mora da obezbedi većinu za svoje stavove - kaže Simić.


Tekst nove rezolucije je pokušaj da se zaustavi proces novih priznanja nezavisnosti, ali je jasno da ne može da ga u potpunosti spreči.

Na redu za dve godine?


Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosmet i nekadašnji potpredsednik srpske vlade, primetio je nelogičnost u trećoj tački srpske Rezolucije, u kojoj se traži da se "u privremeni dnevni red 66. zasedanja unese tačka pod nazivom: 'Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja MSP o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".


- Ako je pred nama 64. zasedanje Generalne skupštine UN, onda 66. zasedanje može biti i kroz dve godine. Taj tajming je nešto o čemu se, nadam se, vodilo računa prilikom pisanja Rezolucije - rekao je Čović.

Predrag Simić

- U toku je intenzivno diplomatsko nadmudrivanje. Srbija ima opciju da odustane od Rezolucije, a da zauzvrat traži od Brisela konkretno obećanje za prijem u EU, ili da ostane beskompromisna i da dođe do ozbiljnih komplikacija, i čak zaustavljanja evropskog puta Srbije.

Šta će biti, teško je reći, ali već imamo reakcije - prvo je usledila ponuda iz kabineta Hašima Tačija, a odmah zatim je najavljena poseta grčkih zvaničnika i Prištini i Beogradu - zaključuje Simić.
 

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Beograd koristeći reč "secesija" pokušava da kvalifikuje mišljenje MSP-a, odnosno da ga kroz raspravu u Skupštini UN zapravo promeni.


- Međutim, mislim da se Britanija, SAD i Nemačka ne protive zbog toga, već zato što one imaju drugačije viđenje MSP-a, a sadržinski on ne dovodi u pitanje status. S druge strane, Beograd poziva na nove statusne pregovore, a to je za zapadne države, uglavnom završena priča - kaže Janjić.


On dodaje da međusobno razmenjivanje kritika Srbije i članica EU jeste "komuniciranje", te da bi ono moglo da dovede do novog zajedničkog teksta Rezolucije.


- Srbija je preduhitrila sve i prva dala tekst Rezolucije, te se u prvoj varijanti može raditi na novoj rezoluciji, ali samo na osnovu predloženog dokumenta Beograda. Ne treba zaboraviti da bi reakcije SAD i EU mogle da budu i poslednje upozorenje. Odnosno, da bi one mogle da izađu sa rezolucijom kojom bi pozvale države UN da priznaju Kosovo.

Za to im je potrebno 97 glasova, i one bi to lako mogle da nakupe. Beograd bi trebalo da razmisli i o ovoj opciji i da, ako ima prostora, uđe u dijalog sa EU - kaže on.


Janjić smatra da je sada očigledno da Kosovo jeste uslov Srbije za priključivanje EU, kao i da sve ovo komplikuje odnos Brisela i Beograda.


U Rezoluciji koju je Srbija podnela UN navodi se da Generalna skupština prima na znanje mišljenje MSP-a, ali i da poziva strane da pronađu "uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu".

Pregovori tokom leta, ali ne o statusu


Izveštavajući o predlogu rezolucije o Kosovu koji je Beograd podneo Generalnoj skupštini UN, sve svetske agencije kao najvažniju ističu činjenicu da je Srbija izbegla izričito pominjanje pregovora o statusu Kosova, već da uopšteno govori o spremnosti na dijalog o "svim otvorenim pitanjima".


Na taj način zvanični stav Beograda je na jezičko-diplomatskom planu usklađen sa porukom koju su u ponedeljak uveče poslali evropski ministri spoljnih poslova iz Brisela, pozivajući na dijalog između Beograda i Prištine o svim pitanjima - osim o statusu.


Dok s jedne strane pet država iz pre svega svojih unutrašnjih razloga odbija da prizna Kosovo, s druge strane Velika Britanija zagovara tvrd stav prema Beogradu.

 

Nezvanično se u EU govori da bi dijalog Beograd-Priština mogao da počne već u toku leta što je indirektno potvrdila i Ketrin Ešton, šefica diplomatije EU.


Polovinom septembra šefovi diplomatija EU sastaće se na redovnom sastanku posle čega će postati jasnije do koje mere je EU u stanju da uobliči jedan zajednički stav svih 27 država članica po pitanju Kosova. Zaključci će verovatno više zavisiti od onoga što će se zbivati na terenu u toku dijaloga nego od zaobljenih diplomatskih formula Beograda, smatraju pojedini sagovornici "Vesti" u Parlamentu EU.

 

N. Jokić - Vesti

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online