Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
09:56
Press A

Čeda je nesretnik koji ne zna šta priča

Saradnja Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije je moguća, ali pre svega u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, a očigledno je da su nam programska opredeljenja različita, izjavio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, pišu beogradski mediji. On je u intervjuu za ''Press'' kazao povodom tvrdnje Čedomira Jovanovića da je Tomislav Nikolić nudio priznanje KiM u Briselu, da je lider LDP-a ''nesretnik koji ne zna šta priča''.

- Ako bi mi neko rekao da investicije i milijarde sa kojima zemlja može da se izvuče iz krize mogu da dođu iz Rusije i Kine, ja ću mu reći da u to ne verujem. Treba da sarađujemo sa njima, da nam budu veliki prijatelji, ali izvinite, najvažniji partner Srbije mora da bude EU. Svi ti koji pričaju te priče rade to da bi dobili neki glas. Kada morate da budete odgovorni i da građanima obezbedite bolji život, onda morate i da se zapitate odakle krediti, odakle novac, odakle investicije. I onda kažete: sa svima moramo da sarađujemo - kazao je Vučić u intervjuu za ''Press''.

Aleksandar Vučić


Da li bi Srbija trebalo da povuče rezoluciju iz UN i da prihvati predlog EU da zajednički napišu novu rezoluciju?


- Ne znam šta bi sada trebalo da uradi, ali znam da nije trebalo ovako kako je uradila. Nije to dodvoravanje bilo kome u EU, već je reč o tome da SNS vodi računa o srpskim interesima. A da li će srpski interes biti ostvaren ako doživimo još jedan nokaut u UN? Neće. Zato je trebalo voditi računa da se obezbedi što je moguće širi konsenzus pre nego što je rezolucija predata UN. Nažalost, to nije urađeno.

Mali Radojica koji bi nešto da mrzi

 

Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde rekli ste da neko treba da snosi političke posledice i u tom kontekstu se spominjali Tadića i Vuka Jeremića, pa od sve te priče nije bilo ništa.
- Šta nije bilo ništa kad nemamo većinu u Skupštini? Da li ćemo pokretati inicijativu za smenu Jeremića, o tom potom, imamo dovoljno vremena, pa će se to videti od septembra. Tadića ne možemo da smenimo jer su ga izabrali građani, to možemo na izborima 2012. Znate šta, sva ova objašnjenja koja se traže od SNS-a liče mi otprilike na malog Radojicu koji bi nešto da mrzi, a ne zna šta bi da mrzi, a onda kad već ne može da mrzi i još ne može da bije, hajde onda pljuni nešto pa tek tako kaži. Da smo glasali protiv rezolucije, svi bi rekli ''aha, evo ih, narušavaju jedinstvo, rade po nalogu zapadnih sila". Glasali smo za rezoluciju, ''aha, evo ih, prilagodili su se demokratama".


Imate li u vidu objašnjenje Borisa Tadića da je Srbija morala da pošalje rezoluciju jer je postojala mogućnost da je Albanci preteknu sa svojom?


- To objašnjenje je veoma glupo, uzgred i netačno. Objašnjenje se svodi na ovo: imaćemo na glasačkom listiću rezoluciju pod rednim brojem jedan i rednim brojem dva i možda pod rednim brojem tri. Pa smo se mi izborili za prvo mesto na glasačkom listiću. Prilično glupo.
 

Koji je bio interes SNS-a da podrži Vladin predlog rezolucije o Kosovu u Skupštini Srbije?


- To je bilo protiv našeg stranačkog interesa, ali je to interes Srbije. Za nas je bilo važno da se pokaže koliko je moguće jedinstvo srpskog naroda, da se poštuje Ustav i očuva Kosovo i Metohija u Srbiji. Da smo krenuli u tuče i svađe, to bi bila samo loša vest za Srbiju. Ali mi smo tog dana čuli Tadića koji je saopštio da će započeti razgovore sa zemljama EU i da ćemo usaglasiti rezoluciju. Dva dana posle toga bili smo svedoci da se to nije dogodilo.


Sva rešenja o Kosovu svode se na dva: borba za Kosovo po cenu da nikada ne uđemo u EU i nećemo odustati od ulaska u EU po cenu da za to treba dati Kosovo. Kom ste rešenju bliži?


- Nijednom. Naš put je da uzmemo sve što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo.


A to u prevodu znači?


- Evropska unija i sačuvati sve što možemo od Kosova i Metohije.


Govorite o podeli Kosova?


- Nisam to rekao.


Kako komentarišete tvrdnju Čedomira Jovanovića da je Tomislav Nikolić u Briselu nudio prećutno priznavanje Kosmeta?


- Jovanović je običan nesrećnik koji ne zna šta priča. Lično sam prevodio reči Nikolića, koji je saopštio Štefanu Fileu da u Srbiji nikada neće naći nekoga ko će priznati nezavisnost Kosova i Metohije. I to tri puta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online