Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.11.2018.
00:11
Z. Mirković - Vesti A

Štraheov šamar Srbima

Srbi u Austriji razočarani su što ih je vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe izneverio i porekao obećanje šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću od pre dve nedelje da je stav Beča da Kosovo ne može postati član Interpola. Kancelar Sebastijan Kurc je nakon posete Beogradu rekao da Austrija podržava napore Kosova da bude primljeno u Interpol i dodao da je njegov koalicioni partner Štrahe promenio stav s tim u vezi.

EPA/Florian Wieser
Hajnc-Kristijan Štrahe

Da podsetimo, Štrahe je Daeiću u Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol ili neku drugu međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine. Istom prilikom, Štrahe je tvrdio da je taj stav usaglašen s kancelarom Kurcom i predsednikom Aleksanderom van der Belenom, koji je odmah reagovao i poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

Vlada u Beču sada navodi da se Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će "Austrija u Generalnoj skupštini Interpola prihvatiti članstvo Kosova".
Podrška kancelara i lidera Narodne partije (OVP) prijemu Kosova u Interpol ne čudi nikoga, pošto su raniji ministri unutrašnjih poslova iz redova te stranke često zagovarali prijem Prištine u policijsku organizaciju sa ciljem da se pospeši borba protiv kriminala.

Podrška na lepe reči

Međutim, Srbe u Austriji je povredilo to što je Štrahe promenio stav i podržao nameru Austrije da ugura Kosovo u bitnu međunarodnu organizaciju.

Slobodan Martinović, iz Beča, podseća da su Štrahe i njegov FPO do sada uvek bili protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kritikovali vladu u Beču zbog priznanja, i na osnovu tog stava dobijali veliku podršku Srba u Austriji.

- Sada, kada se i sam našao u vladi, očigledno je promenio mišljenje, čim je prihvatio da podrži prijem Kosova u Interpol. Što je još gore, ministru Dačiću je servirao sasvim drugačiju priču, i prikazao sebe kao nekoga ko će da brani interese Srbije u nepravednom svetu. Nisam mogao ni da pomislim da će da porekne sve to što je rekao pre samo dve nedelje. Baš me je razočarao. Dobro ću razmisliti da li ću opet da ukažem poverenje njemu, ali i toj stranci - kaže Slobodan.
On je podsetio da su Srbi kritikovani što podržavaju Štrahea, koji im je sada vratio ovakvim šamarom.

Baš ga briga za nas

Bečlija Saša Božinović kaže da nije u redu što je Štrahe pričao jedno, a sada drugo.

- Nisam to očekivao od njega. Smatrali smo da nas Štraheova stranka i on lično razumeju. Ako dozvoli da Kosovo uđe u Interpol to će sigurno uticati na budući stav Srba prema FPO i njemu - ističe Saša.

Marija Petrović podseća da je Socijaldemokratska partija (SPO) stalno upozoravala Srbe da FPO pričama o Kosovu kao srcu naše otadžbine želi samo da osvoji njihove glasove, a da ih mi zapravo ne interesujemo.

- To se na ovom slučaju jasno vidi. Štrahe nije smeo da promeni stav. Da nedavno nije rekao nešto sasvim suprotno niko ne bi mogao ništa da mu zameri. Međutim, najavio je da je stav Beča da se Kosovo ne primi u Interpol, pa promenio mišljenje, što pokazuje koliko mu značimo - smatra Marija.

Zdravica u Prištini

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u Prištini se sreo s tamošnjim premijerom Ramušem Haradinajem. Ruski Sputnjik za Srbiju objavio je da su Kurc i Haradinaj u ponedeljak proslavili informaciju da je Kosovo dobilo većinu za članstvo u Interpolu uz čestitku na "izvesnom uspehu". Sputnjik navodi da je "pala i neka vrsta zdravice", a sastanku je prisustvovao i predstavnik Srpske liste koja je od marta u ostavci, ali njeni ministri nisu napustili vladu Kosova.

Preča policijska saradnja

Iz austrijske vlade naglašeno je da je Štrahe imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali da su eksperti izneli argumente u vezi sa međunarodnom policijskom saradnjom, koji su bili odlučujući da promeni stav. Ukazano je i da je prioritet austrijskog predsedavanja EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju ovoj međunarodnoj organizaciji, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

- To posebno važi i za unutrašnju bezbedost i borbu protiv korupcije, zbog toga mi imamo interes za pojačanom policijskom saradnjom - rekao je Kurc.
I ministar unutrašnjih poslova Kikl, koji je član Štraheovog FPO, istakao je da pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online