Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.08.2010.
04:45
Alo A

Artemiju još ne isplaćuju penziju!

Vladici Artemiju, koji je u maju prisilno penzionisan zbog nepokoravanja odlukama Sinoda Srpske pravoslavne crkve, još nije uplaćena prva penzija. Izvori bliski penzionisanom vladici raško-prizrenskom kažu da je Artemije postavio to pitanje prilikom svog poslednjeg boravka u Patrijaršiji, ali mu je odgovoreno da penziju traži od države!

Za sada bez penzije: Umirovljeni vladika Artemije


 

Vladika je u Patrijaršiju poslednji put pozvan sredinom prošlog meseca kako bi mu bila skrenuta pažnja da monasima koji su samovoljno napustili Eparhiju raško-prizrensku dalje ne dozvoljava posete manastiru Šišatovac na Fruškoj gori, gde trenutno boravi. Kako prenose izvori ''Alo!“ bliski vladici Artemiju, Sinod je na poslednjem sastanku neposlušnom vladici zapretio da će ukoliko nastavi sa okupljanjem svojih pristalica u Eparhiji sremskoj biti i bukvalno pritvoren u jednu od soba u zgradi Patrijaršije. Na njegovo pitanje šta je sa penzijom u koju je oteran odlukom Sabora odgovoreno je da se obrati Fondu PIO.


Vladika Artemije juče za „Alo!“ nije potvrdio da je tražio penziju od Sinoda, ali to nije negirao. Na pitanje da li kao penzioner dobija mesečnu penziju odgovorio je neodređeno.


- To sada nije važno - kratko je rekao za ''Alo!“.

Iz Fonda PIO, na koji su nas uputili iz Patrijaršije, rečeno nam je da su podaci o statusu građana zaštićeni i da ih mogu dobiti samo osiguranici na lični zahtev.
Inače, bojazan da bi Artemije u Sremskoj eparhiji, zajedno sa svojim „duhovnim čedima“, mogao nastaviti da deluje suprotno zvaničnoj politici SPC naterala je Sinod da razmišlja da na predstojećem jesenjem saboru vladiku Artemija raščini i na taj način ga potpuno udalji iz Crkve.

Umirovljeni vladika je na sebe navukao još veću ljutnju arhijereja kada je obelodanjeno da je boravio u Grčkoj kako bi svedočio u korist svog bivšeg sekretara Simeona Vilovskog optuženog za zloupotrebu eparhijskog novca.

Upravo se Artemijevo svedočenje ocenjuje kao ključno što je Vrhovni sud Grčke odlučio da Vilovskog ne izruči Srbiji. Za razliku od Artemija koji je ostao bez prihoda, Simeon Vilovski navodno je obezbedio penziju tako što je novac za narodne kuhinje na Kosovu iskoristio da bi povezao sebi staž od 1992. do 2007. godine!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online