Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2009.
17:14
Tanjug A

Tadić i Berluskoni: Srbija 2014. u EU!

Srbija i Italija su veoma bliske, pa bi nakon što krajem godine dobije viznu liberalizaciju, Srbija mogla značajno da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji, u čemu će imati značajnog i iskrenog partnera u Italiji, ocenili su u petak predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Italije Silvio Berluskoni.

Susretom Tadića i Berluskonija u petak je otvoren samit vlada Srbije i Italije, a u razgovorima učestvuje i srpski premijer Mirko Cvetković.

Berluskoni je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio uverenje da bi Srbija i zemlje Zapadnog Balkana mogle da postanu punopravne članice EU 2014. godine, istakavši da zvanični Rim podržava Srbiju da što pre podnese kandidaturu za ulazak u EU.


"Želimo da se odredi rok kada će Srbija ući u EU. Mi smo želeli da to bude 2012. godine, ali jedna zemlja pruža otpor, i došlo se do 2014. što ne znači da Srbija ne može da ubrza tok i pre 2014. postane punopravna članica EU", rekao je Berluskoni.


Stanković narušava odnose Srbije i Italije?

 

Dobri bilateralni odnosi i započeto strateško partnerstvo Srbije i Italije mogli bi da budu narušeni ukoliko Dejan Stanković bude postigao gol u gradskom milanskom derbiju, upozorio je Berluskoni srpskog predsednika Tadića. Reč je naravno o šali koja oslikava izuzetno pozitivnu atmosferu koja prati samit vlada dve zemlje.

 

Ali, čisto da se zna, kapiten srpske fudbalske reprezentacije Dejan Stanković igra u Interu, a Berluskoni je vlasnik Milana - pa kad dođe do okršaja velikih gradskih rivala, da ne bude posle da nas premijer Italije nije upozorio...

 

"Pre nekoliko dana je poznati pevač Eros Ramacoti održao veliki koncert i mi smo ga doživeli kao našeg pevača", naveo je Tadić, uz ocenu da su u Italiji srpski sportisti najbolji ambasadori.

 

Izražavajući žaljenje što sada nema nijednog fudbalera Srbije u Milanu, Tadić je rekao da se nada da će Berluskoni doneti prave odluke o kupovini nekog igrača iz Srbije. I Berluskoni imao je šta da doda na tu temu, našalivši se da će odnosi dve zemlje biti pokvareni ako Dejan Stanković bude postigao gol protiv Milana.

On je naveo da danas u svim zemljama EU "postoji želja da se nađe rešenje za Zapadni Balkan kroz koncepciju ujedinjene Evrope", dodavši da Srbija i Italija i posle 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa imaju odličnu saradnju.


Tadić je izrazio zahvalnost Italiji na snažnoj i iskrenoj podršci Srbiji na putu ka EU, istakavši da će veoma skoro biti ukinute vize za putovanja građana Srbije u EU.


"Današnjim susretom obeležavamo 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Italija i Srbija su primer za dobre odnose u regionu, a Srbija je posebno zahvalna Franku Fratiniju na podršci da naša zemlja dođe na belu šengen listu. Nadam se da ćemo za nekoliko dana u Briselu to zajednički proslaviti", istakao je Tadić.


On je naglasio da je Srbija danas centralna zemlja jugoistočne Evrope, ponovivši da su najviši državni prioriteti ulazak Srbije u EU i odbrana Kosova i Metohije.


"Između dve zemlje postoji i jedna tema oko koje se ne slažemo, a to je Kosovo. Ovde ću otvoreno reći da mi nikada nećemo odustati od pravne i diplomatske borbe za Kosovo. To kažem otvoreno kao demokrata i Evropljanin i to je legitimini cilj Srbije od koga ne bi odustala nijedna evropska zemlja", poručio je Tadić.


Tadić i Berluskoni su govoreći o privrednim temama, ocenili da Italija predstavlja važnog partnera Srbiji.


"Srbija je, takođe, veoma važna i za Italiju i mi vidimo odlične mogućnosti da se tu nađe dobra radna snaga i saradnici. Cena rada je dosta niža nego u Italiji i naša preduzeća investiraju u Srbiju, a ja sam dao i zadatak ambasadorima da medijski što više pospešuju tu saradnju", naglasio je italijanski premijer.


Berluskoni je podsetio da je Italija na trećem mestu po trgovinskoj razmeni sa Srbijom, posle Rusije i Nemačke. "Posle otvaranja Koridora 10, mi možemo postati i prvi na toj listi", dodao je on, ocenivši da je Srbija značajan partner i zbog izvora obnovljive energije.


Prema Tadićevim rečima, sporazum CEFTA u kome Srbija učestvuje, omogućava Italiji da izađe na tržište od 800 miliona ljudi. On je kazao i da su srpska preduzeća spremna da sa italijanskim partnerima rade na autoputu za Crnu Goru i Rumuniju, ocenivši da Srbija računa i na mala i srednja italijanska preduzeća.


"Pozivam premijera Berluskonija da poseti Srbiju što pre sa italijanskim privrednicima. Videće otvorenu zemlju koja ima topao i blizak odnos prema Italiji", zaključio je Tadić.

Berluskoni: Tadić kao Džordž Kluni
 

Berluskoni je na konferenciji za novinare u Rimu dao reč srpskom predsedniku Borisu Tadiću obrativši mu se sa "predsedniče Kluni".

 

"Dajem reč predsedniku Kluniju", rekao je italijanski premijer na konferenciji za novinare na kraju samita Italija-Srbija, javila je italijanska agencija Ansa.

 

Takođe, Berluskoni je premestio srpskog ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je za grupnu fotografiju sa samita stao iza njega i na njegovo mesto postavio ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića, javlja Ansa.

Tadić je u četvrtak, prvog dana posete, posle susreta sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom, govoreći o samitu, istakao da će taj skup pokazati da je Srbija nezaobilazni činilac stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i da će njena mirovna politika dovesti do toga da Srbija u budućnosti, po ulasku u EU, postane ključni faktor u regionu.

Srpski i italijanski premijeri, Mirko Cvetković i Silvio Berluskoni su potpisali Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države i druge bilateralne sporazume, čime je otvoren put za saradnju u mnogim oblastima - od infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, do kulturno-prosvetne i naučno tehničke saradnje.

Među potpisanim sporazumima su i memorandumi o razumevanju i saradnji sa tri italijanske regije - Lombardija, Veneto Friuli i Venecija Đulija - koje, kako je rekao Tadić, imaju razvijeniju ekonomiju nego mnoge evropske zemlje i koje su su u zoni od strateškog interesa za Srbiju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online