Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.08.2010.
02:14
Tanjug A

Nemačka želi Srbiju u EU, ali bez Kosmeta

"Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji", tvrdi portparol nemačkih liberala i ekspert za Jugoistočnu Evropu Rajner Štiner, navodeći istovremeno da njegova stranka smatra nepotrebnom raspravu o Kosovu i metohiji pred Generalnom skupštinom UN. Štiner je naglasio da je zvanični Berlin priznao Kosovo i da zato ne vidi da postoje otvorena pitanja koja bi trebalo da se razjašnjavaju u UN.

''Nemačka, međutim, podržava sva nastojanja da se između Kosova i Srbije omoguće miran suživot i konstruktivna saradnja'', rekao je Štiner, odgovarajući na pitanje o stavu Nemačke prema nacrtu rezolucije koji je Srbija podnela UN.


Govoreći o evropskoj perspektivi Srbije, Sstiner, političar iz stranke šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, naglašava da u Nemačkoj ne postoje relevatne snage koje se protive prijemu Srbije u Uniju, ali da neohodni kriterijumi moraju biti ispunjeni.

Liberalni ekspert: Rajner Štiner


 

''Bez ispunjavanja političkih kriterijuma napredak će biti težak. Mi želimo pristupanje Srbije u EU, jer od toga očekujemo suštinsku stabilizaciju celog regiona. Zbog toga smo ovde uvek spremni za pomoć i podršku.Međutim, omekšavanja kriterijuma neće biti'', upozorio je Štiner.


On je, takođe naveo da Nemačka stoji iza Deklaracije iz Soluna da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu pripadati EU, kada ispune kriterijume za to.

Očuvanje pre proširenja


Međutim, zbog političkih procesa u okolnostima najteže privredne krize u nemačkoj posleratnoj istoriji i pretećeg kraha zajedničke valute, evra, u centru nemačke politike, u ovom trenutku, pre je očuvanje sposobnosti funkcionisanja EU, nego nova članstva, ukazao je Štiner.


On je podsetio da je srpskim političarima godinama savetovao da svoje političko težište postave na pristupanje EU, da ne bi, kako je naveo, propustili vremenski interval u kojem je članstvo lakše ostvarivo.


''To se, međutim, na žalost, nije desilo u dovoljnoj meri'', rekao je Štiner, naglasivši da Srbija mora da ispuni kriterijume za prijem u EU.

Srbija da sledi primer Nemačke


''Srbija mora da ispuni političke i privredne kriterijume. Sem toga, Srbija mora da reguliše svoje odnose sa svim svojim susedima, uključujući i Kosovo", smatra Štiner.
 

To, kako je rekao, ne znači obavezno međunarodno-pravno priznanje Kosmeta, dodao je on.


"Mi znamo da je to za Srbiju vrlo težak i bolan korak'', rekao je Štiner i podsetio da je upravo Nemačka za vreme svoje podele pronašla mehanizam kako je moguća kooperacija i saradnja, uprkos suprotnim međunarodno-pravnim stanovištima.
 

''Tim putem će, takođe, i Srbija morati da pođe. Nije zamislivo da će EU još jednom primiti jednu zemlju s otvorenim graničnim konfliktima'', rekao je Štiner, koji je nedavno boravio u Beogradu.


Štiner je još rekao da bi pozdravio kada bi šef nemačke diplomatije uskoro posetio Beograd i kada bi tom prilikom mogao da utvrdi suštinski napredak Srbije na putu ka EU.


''To bi, nama, evropskim političarima, znatno pojednostavilo propagiranje za članstvo Srbije EU", zaključio je Štiner.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.08.2010. 02:33
Jebo te hitler.Sta je sledeci uslov, priznavanje Kosova, sad ste zaboravili na Mladica.Ima li kraja tim uslovima.Koji je sledeci posle Kosova? Da me neko ne shvati pogresno, ja sam jedan od vecine koja zeli Srbiju u evropskoj uniji, ali taj ulazak nece nam resiti sve probleme.I dalje cemo imati sirotinju, kriminalce, ludake, narkomane, korumpirane politicare.Mnogo godina zaostajemo za evropom, i bice potrebno jos mnogo da prodje da bismo bili clanica evropske unije. KOSOVO I METOHIJA ZAUVEK CE BITI DEO SRBIJE
Nedelja 08.08.2010. 12:18
Ovaj je negde vežbao za oktobarfest. Kako su nemci blesavi na tom festivalu piva. E ovaj je baš kao u sred festivala, pijan, smrdi na wurst, pišao a nije otkopčao šlic ... Pijani nemac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online