Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.08.2010.
07:39
pressonline.com A

Odneta cela toplana iz Novog Sada!

Kompletna toplana "Mišeluk" je demontirana i odneta, tako da nakon krađe nije ostao ni kamen na kamenu!

Nadležni u toplani kažu da su sve odneli Cigani, kao što kaže vic "Šta zna dete šta je 1.000 kila", ali niko ne veruje u tu priču...
 

Toplana "Mišeluk" u Novom Sadu, koja može da greje najmanje 5.000 domaćinstava, potpuno je demontirana i odneta tokom ovog leta. Nakon krađe tamo nije ostao ni kamen na kamenu. Šteta iznosi nekoliko miliona evra. Za krađu se saznalo u junu i policija radi na slučaju. Iz Javnog komunalnog preduzeća „Novosadska toplana" saopštili su da su toplanu odneli nepoznati počinioci i da su iz ovog preduzeća podneli nekoliko krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca.

Ova toplana je nekad grejala Novo naselje, u kome danas živi 35.000-40.000 ljudi, a 1991. godine premeštena je između Sremske Kamenice i Petrovaradina i služila je za zagrevanje objekta Televizije Novi Sad. Nakon bombardovanja je konzervirana, ali su je "nepoznati počinioci" rasklopili i odneli. Prema zvaničnom saopštenju "Novosadske toplane", ovaj objekat nije u pogonu zbog oštećenja nastalih tokom bombardovanja 1999, ali dobro obavešten izvor Pressa kaže da su tada samo na jednom objektu popucala stakla, koja su ubrzo zamenjena.


Šta je sve odneto?

- Odneta su dva vrelovodna kotla snage 11 i tri megavata, sa kompletnom automatikom i gorionicima. U to vreme, to su bili najsavremeniji gorionici firme "Sake", koji mogu da rade na gas i mazut, a danas jedan takav uređaj košta 150.000 evra. Nestali su i postrojenje za pripremu vode, elektronika i pumpno postrojenje, frekventni regulator za pokretanje ventilatora, objekat napravljen od metala koji je pokrivao toplanu. Objekat za zaposlene je devastiran, magacin sa nekoliko kilometara čeličnih cevi je ispražnjen, a lopovi su ukrali i celu trafo-stanicu i iz zemlje počupali kablove - kaže izvor Pressa.
 

- Nakon bombardovanja, u kojem je srušena zgrada TV NS, toplana je konzervirana i mogla je da se premesti bilo gde. Poređenja radi, manja toplana sa lošijom opremom greje sve stanove u Petrovaradinu. Demontirana je verovatno početkom leta. Za takav "posao" bio je potreban obučen tim ljudi, najmanje dva kamiona i dve-tri nedelje "rada". Rukovodstvo toplane je samo reklo da su to "odneli Cigani", ali niko ne veruje u tu priču - kaže ovaj izvor.

Ostalli samo dugmići...
 

Toplana "Zapad"

Toplana je na tu lokaciju prebačena nakon što je u Novom naselju izgrađena toplana "Zapad" većeg kapaciteta. U bombardovanju nije znatnije oštećena, a nakon toga je potpuno konzervirana i ograđena zaštitnom ogradom. Sadašnje rukovodstvo je 2008. preuzelo objekte u potpuno funkcionalnom stanju, a danas su na Mišeluku ostali samo temelji i zgrada za zaposlene, iz koje su odneti nameštaj, oprema, sanitarije, pločice...

S druge strane, u "Novosadskoj toplani" tvrde da je toplana znatno oštećena tokom bombardovanja i da su podneli nekoliko krivičnih prijava protiv nepoznatih počinilaca. Takođe, nisu mogli da ustanove kolika je šteta, a to će biti poznato nakon policijske istrage.

- Zemljište na kojem se nalazi ova toplana nije u vlasništvu "Novosadske toplane", ali sam objekat i oprema jesu. S obzirom na to da ovaj objekat nije u funkciji i nije obezbeđen, često se dešavaju krađe postojeće opreme, pa smo podneli nekoliko krivičnih prijava protiv počinioca ovih dela.

Da profesionalci "ogole" toplanu trebalo je da rade dve, tri nedelje...
 

Ako se ponovo formira konzumno područje na Mišeluku i ako grad Novi Sad, osnivač "Novosadske toplane", odluči da se nastavi snabdevanje toplotnom energijom tog konzumnog područja i izvrši se izgradnja novog pogona, "Toplana" će moći da obnovi isporuku toplotne energije sa ove toplane - navodi se u pisanom odgovoru "Novosadske toplane".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online