Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
13:02 >> 13:11h
J. Arsenović - Vesti A

"Zelena transverzala" vodi u sukobe?

Pošto je je Mešihat islamske zajednice u Srbiji zatražio da Sandžak dobije autonomiju, ponovo je oživljena priča o takozvanoj zelenoj transverzali. Neki analitičari smatraju da na zahtev muftije Muamera Zukorlića za autonomijom treba gledati u širem kontekstu ostvarivanja davnašnjeg plana islamskog sveta da od Bosfora do Bosne stvori kompaktnu teritoriju, dominantno naseljenu sledbenicima proroka Muhameda.

Zacrtao svet od Bosfora do Bosne: Muamer Zukorlić (u sredini)
 

- To je geopolitički projekat koji nije od juče i on podrazumeva da takozvana islamska ostrva u Evropu izađu na Sredozemlje tako da ostvare teritorijalnu kompaktonost i kontinuitet. Ako je ta ideja o zelenoj transverzali pre 30 godina od nas bila udaljena 100 koraka, ona je sada na pola puta od toga. Treba ozbiljno razmotriti taj fenomen - upozorava stručnjak za terorizam i predsednik Fonda za humanitarno pravo BiH Dževad Galijašević.
 

U izjavi za "Vesti" Galijašević objašnjava da je tačka spajanja zelene transverzale u BiH predviđena na teritoriji Podrinja, odnosno Goražda ili Foče, opština koje su najbliže Sandžaku.
 

Samo ostvarenje te ideje neće umnogome zavisiti od lokalnih potencijala, već šta o tome misle moćne države zapada.
 

Podgrejana stara ideja

 

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da priča o zelenoj transverzali datira još od izgradnje dvorane u Sarajevu pod nazivom "Zetra", da bi ta ideja pred rat ostala u zatišju, sve do ponovnog aktuelizovanja iz Sandžaka.

- To nije službena politička EU, niti ijedne velike sile, ali zvanične politike nisu zagovarale ni raspad Jugoslavije, pa su u tome pripomogli.

Pre svega, mi ne znamo šta SAD hoće na Balkanu i da li pojedine islamske pokrete na Balkanu doživljavaju kao partnere, jer je Al Kaida u BiH prilično kooperativna sa interesima SAD. U svakom slučaju, guraju nas u tu priču koja neminovno vodi ka sukobima u regionu - smatra Galijašević.
 

Poznati stručnjak za terorizam i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Simeunović smatra da je trenutna politika Vašingtona takva da se SAD ne bi oštro suprotstavile ideji zelene transverzale.
 

- Kad je reč o Balkanu, Vašington ostvaruje politiku balansa. To znači da ako na Bliskom i Srednjem istoku SAD više podržavaju Izrael nego islamske države, one to onda kompenzuju podrškom muslimanima u Evropi. Otud su SAD bile na strani muslimana u Bosni, na Kosovu, kao i u Makedoniji - kaže profesor Simeunović.
 

On, međutim, smatra da je iluzorno da se misli kako naši stručnjaci treba da otvore oči Amerikancima ukazujući im na veze između esktremnih muslimana na Balkanu i Al Kaide.
 

- To je Amerikancima poznato, ali oni računaju da je moguća šteta od toga pre svega lokalne prirode i za njih daleko manja od koristi koju ostvaruje njihova spoljna politika pomenutim balansiranjem - dodaje Simeunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online