Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.08.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Dačić: Nećemo mirno gledati pogrom

"Srpska policija spremna je da reaguje na bilo kakav vid nasilja na Kosovu i Metohiji ukoliko bi Albanci pokušali da naprave pogrom nad Srbima", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Srbija neće dopustiti novi pogrom: Ivica Dačić

Reagujući na izjavu ministra policije privremenih institucija u pokrajini Bajrama Redžepija da će Priština oružano intervenisati ukoliko Srbi na severu Kosova pokušaju da se pripoje Srbiji ili jednostrano proglase nezavisnost, Dačić je rekao da je neophodno pronaći kompromisno rešenje, koje bi zadovoljilo obe strane.


- Naša policija je, naravno, spremna. Ali, Redžepijeve pretnje oružjem i činjenica da Srbija ne bi mogla mirno da gleda pogrom Srba govore da međunarodna zajednica mora da pronađe kompromisno rešenje, prihvatljivo i za Srbe i za Albance - objasnio je Dačić.


Vicepremijer i šef srpske policije jedan je od retkih iz srpskog državnog vrha koji se ni ranije, kada se zahuktavala situacija u pokrajini, nije libio da pominje mogućnost i adekvatnog reagovanja srpske strane na oružane pretnje iz Prištine.

Snage Kfora u petak su izvele vežbu za slučaj demonstracija

Iako je zvanična politika Srbije koju najčešće i najupornije pominju predsednik Srbije i šef srpske diplomatije Boris Tadić i Vuk Jeremić da će Beograd "braniti teritorijalni integritet i suverenitet svim raspoloživim mirnim i diplomatskim sredstvima", dešavala su se i ovakva "iskakanja" poput Dačićevih. U sličnom duhu reagovao je i Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet.
 

Oliver Ivanović

Na pitanje "Vesti" kako gleda na to da se iz Prištine preti oružjem, a da svoju kvazidržavu nisu zaokružili ni članstvom u UN, dok Srbija stalno pominje mantru o odbrani diplomatskim sredstvima, Ivanović kaže da se on "ne bi mnogo pozivao na tu izjavu o diplomatskim sredstvima".


- Jeste to zvanična državna politika, ali je stvar u tome da u Srbiji ne misle svi tako - dodaje zagonetno Ivanović.


Nakon pretnje iz Prištine, u Beogradu se povela polemika da li srpski zvaničnici treba oštro da reaguju u sličnom stilu ili pak da ignorišu Prištinu, a da od Euleksa i Kfora zahtevaju objašnjenje.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da u ovom trenutku nema razloga da vlast u Srbiji upućuje bilo kakve poruke Redžepiju.


- Potrebno je da se postavi pitanje NATO-u šta se dešava. Treba pitati i Kfor da li postoje bilo kakve pripreme Albanaca za eventualnu primenu vojne sile. Ali, o svemu tome svakako ne treba pričati sa kosovskim vlastima - smatra Radić.

 Demanti posle packi


U međuvremenu, Redžepi je sa svojom ratobornom retorikom aterirao, demantujući da je u izjavi za beogradski list "Danas" pominjao oružje. Ali taj demanti u suštini to i nije bio, jer je za prištinski "Ekspres" potvrdio da će "svako ko pokuša da proglasi nezavisnost na teritoriji Kosova biti uhapšen". Poznavaoci su ubeđeni da je Redžepijevo posipanje pepelom usledilo posle brifinga kod predstavnika međunarodne zajednice na Kosmetu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.08.2010. 13:12
dačić je već mirno gledao progone!" koga su zmije ujsdale i guštera se boji",hoću reči bojim se da bi opet mirno gledao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online