Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.09.2010.
18:35
Tanjug A

Zukorlić nije hteo da "sedne za sto"?!

Ministarstvo vera Srbije je preduzelo sve što je moglo kako bi omogućilo normalan razvoj međuverskih odnosa u Raškoj oblasti, izjavio je portparol tog ministarstva Aleksandar Raković.

 Nije hteo da sedne za sto: Muamer Zukorlić

Raković je rekao da je u protekle dve godine od Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, traženo da zajedno "sednu za sto" kako bi se rešili neki od problema kao što su pitanje verske nastave ili odnosa u podeljenoj islamskoj zajednici.


Nismo uspeli da ubedimo Zukorlića da te razgovore prihvati, ali bez ucena i pritisaka koje su vršili on i njegovi saradnici, kazao je Raković.


"Nismo mogli da prihvatimo ucene i ultimativan pristup na kome oni insistiraju jer ta podela na dve frakcije unutar islamske zajednice je faktička i duboka i mi ne možemo Islamsku zajednicu Srbije da odstranimo iz tih razgovora", naveo je on.


Raković nije želeo da komentariše jučerašnja događanja u Novom Pazaru kada je zbog sporne parcele na kojoj Gradska uprava gradi obdanište protestovalo gotovo 1.500 ljudi, a kazao je da su "ti događaji politički radikalizam koji su ispoljili Zukorlićevi istomišljenici".

Zukorlić očekuje razgovore s predstavnicima vlasti


Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da, nakon dešavanja u Novom Pazaru, očekuje razgovore sa predstavnicima vlasti u Beogradu o aktuelnim problemima muslimana Bošnjaka koji žive u Srbiji, pre svega u Sandžaku.


On je dodao da više neće biti razgovora predstavnika Islamske zajednice sa lokalnim vlastima u Novom Pazaru.


"Naša glavna preokupacija u ovom trenutku je spuštanje tenzija zarad očuvanja mira", kazao je Zukorlić i dodao da je zadovoljan nivoom iskazane svesti građana koji su u mirnom protestu izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, otimanja vakufske (zadužbinske) imovine.


Muftija je posebo izrazio zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprineli smirivanju situacije u Novom Pazaru, posle jučerašnjih incidenata.


Zukorlić je, međutim, napomenuo da je jutros pretila opasnost da se sve to poremeti zbog hapšenja pojedinih učesnika skupa, ali se, čini mu se, od toga odustalo što je delimično smirilo situaciju.


"Određena napetost i dalje postoji zbog prisustva ove silne policije na ulicama grada, a sve ovo je posledica celokupnog odnosa vlasti u Beogradu prema problemima u Sandžaku, kao i diskriminacije na etničkom i verskom planu. Uz sve to dogodilo se otimanje vakufske imovine i ugrožavanje islamske veronauke", kazao je Zukorlić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.09.2010. 19:06
Osnovna greska srpskih vlast je sto su tu vehabijsku sektu registrovali kao vjersku zajednicu. Njih bi trebalo zabraniti i komunicirati samo sa civilizovanim muslimanima u Srbiji.
Nedelja 05.09.2010. 19:08
Ove mu cipele smrde i sa fotografije. Shimike-timbrlenke, sto bi rekli Nadrealisti.
Nedelja 05.09.2010. 19:42
@grigorije...nisu krive cipele za vonj..."tragovi mu smrde necovjestvom"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online