Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.09.2010.
20:34 >> 00:35h
Vestionline A

Tužilaštvo Srbije: Zukorliću, o’ladi malo!

Protest pristalica muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru osim nasilja, poziranja sa pištoljima i šaržerima, pratile su i grube, javno izrečene uvrede upućene prvenstveno policajcima koji su obezbeđivali skup.

Govor mržnje ili sloboda govora?: Tomo Zorić

Kako za “Blic“ kaže Tomo Zorić, portparol tužilaštva, situacija se prati i analizira i ukoliko se proceni da ima elemenata krivične odgovornosti, biće pokrenuti krivični postupci. Nevladin sektor u Novom Pazaru odgovara na muftijin poziv da u Sandžak dođu posmatrači EU i kažu:

“Biće to prilika da se osim Zukorlićeve čuje druga strana priče o tome ko u Sandžaku pali vatru“.

Republičko javno tužilaštvo upozorava da je “tanka linija između slobode govora i krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti“.


- Situaciju pomno pratimo i analiziramo. Pozivamo sve na toleranciju i da se izjave daju u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije - poručuje Tomo Zorić.

Na skupu u Novom Pazaru u subotu muftijin zamenik Sead Šaćirović, najbliži suradnik muftije Zukorlića, uputio je uvrede policiji da su četnici i da su došli u Novi Pazar da kolju. Nakon protesta u Novom Pazaru uhapšeno je nekoliko lica čiji identitet policija još nije javno saopštila. Juče se, međutim, putem medija muftija obratio javnosti. Na prvi pogled stiče se utisak da je ton pomirljiviji, međutim, muftija je samo ispostavio nove zahteve. Zukorlić, za koga dobro upućeni u situaciju u Sandžaku kažu da koristi socijalno nezadovoljstvo izazivajući nemire kojima je jedini cilj da sebe nametne kao jedinog predstavnika Bošnjaka sa kojim bi vlast razgovarala, i juče je istakao da i dalje očekuje “poziv legitimnim predstavnicima Bošnjaka Sandžaka na razgovor s predstavnicima vlasti“. Zukorlić juče nije isključio mogućnost dogovora o učešću sve tri liste u Bošnjačkom nacionalnom veću.

Vojska: Stanje nije za potcenjivanje

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić izjavio je da se događaji u Novom Pazaru ne mogu ni preceniti ni potceniti.
- Pojedinačni događaj ne može ugroziti stabilnost države, on samo upozorava da problem treba rešiti na način na koji mi želimo da ih rešimo - izjavio je general Miletić.

- To podrazumeva prestanak diskriminatorskog odnosa vlasti prema Bošnjacima i muslimanima i ukidanje paralelne islamske zajednice - kaže Zukorlić. On je ponudio i razgovor sa “mešovitom vladinom delegacijom sa kompetentnim predstavnicima“. Zukorlić kaže da bi sam način razgovora mogla da predloži Vlada, a članovi vladine delegacije „mogu da budu i ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, jer su oni legalni predstavnici vlasti“. On je kao primere diskriminacije Bošnjaka naveo: izbacivanje predstavnika Islamske zajednice u Srbiji iz vladine Komisije za versku nastavu, otimanje vakufske imovine, i opstruisanje konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća.


Pre dva dana Bošnjačko nacionalno veće je objavilo da je uputilo pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u kome se traži slanje posmatrača, to pismo, međutim, nije stiglo u Brisel.


- Visoka predstavnica EU nije dobila nikakvo pismo u kojem se traži razmeštanje posmatračke misije u srpskoj oblasti Sandžaku, ali EU očekuje da se u dobrom evropskom duhu postojeća pitanja reše dijalogom svih važnih činilaca - saopšteno je juče u Briselu. Prema saznanju EU, pitanje ustanovljenja Saveta bošnjačke nacionalne manjine je prosleđeno srpskom ombudsmanu.


Muftijin poziv posmatračima, u nevladinom sektoru u Sandžaku ne doživljavaju kao iskren čin. Pojedini sagovornici “Blica“ dobro upućeni u situaciju kažu da je Zukorlić ovu „partiju“ pokušao da odigra tako što je pokušao da dopuni dnevni red jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.


- Poziv posmatračima je još samo jedan u nizu marketinških trikova muftije Zukorlića. Nastoji da pokaže kako ima mnogo uticaja. Na primer, tako je “zvao“ i Bajdena, ali eto zamalo nije mogao da dođe. Volela bih da posmatrači dođu, ali ono što bi ovde videli ne bi nikako išlo muftiji na korist - kaže za “Blic“ Aida Ćorović, direktorka nevladine organizacije “Urban in“ iz Novog Pazara. Ona procenjuje da je muftija “i te kako svestan ko pali vatru“.


- Ma koliko da je država kriva što je zanemarivala ovaj prostor, niko ne treba da bude genije da bi shvatio da se muftija nemirima nameće kao jedini pregovarač sa vlastima u Beogradu - ističe Ćorović.


I narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbednost Meho Omerović kaže da muftijin poziv posmatračima “možda, i nije tako loš, jer bi se na licu mesta uverili u sve ono što Zukorlić radi“.


Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da ministarstvo pokušava da doprinese konstituisanju nacionalnog saveta Bošnjaka i da je otvoren za razgovor sa Muamerom Zukorlićem, ali da se glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji na tim razgovorima ne bi pojavio. Ministar smatra da je reč o “sukobu koji u sebi sadrži mnogo toga“. On je dodao da su u toku dogovori da nova konstitutivna sednica mora da uvaži - da Nacionalni savet ne može unapred da pripadne nekome, ni samo jednoj listi, nego da u njemu mora da bude izražena volja sve tri liste koje su učestvovale u izborima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online