Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.09.2010.
19:11
Vestionline A

Zukorlićeva bajramska poslanica inspirisana Njegošem?!

Efendija Mustafa Fetić pročitao je bajramsku poslanicu Islamske Zajednice u Srbiji (IZuS) u kojoj se osvrnuo i na nedavne incidente u Novom Pazaru zaključujući da "imati ulemu i narod koji čvrsto i odlučno stajahu oči u oči sa onima što im pravda leži u topuzu znači imati pravo na punu radost i osećaj trijumfa". Moglo bi se pomisliti da su slavni stihovi "kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom" iz "Gorskog vijenca" vladike Petra II Petrovića Njegoša poslužili kao inspiracija efendiji Fetiću.

Da li je efendija Fetić mislio na Njegoša?!

Snaga duhovnih i moralnih vrednosti nad biološkim potrebma i strastima jedan je od izvora prava na punu slobodu, dostojanstvo i čast čoveka, poručio je, između ostalog, efendija Fetić, u bajramskoj poslanici IZuS-a.

Ispraćaj Ramazana i doček Bajrama budi osećaj žala i radosti, rekao je Fetić, žala za odlazećom prilikom posebne milosti svevišnjeg Alaha i radosti zbog uspešno obavljenog posta i drugih ramazanskih ibadeta.


On je napomenuo da je završnicu Ramazana "obeležila slika neprijatnog i neprirodnog bliskog susreta ahmedija (kapa imama) i nekoliko hiljada vernika i šlemova više od hiljadu naoružanih pripadnika policije, na hadžetu u Novom Pazaru".


Prema rečima Fetića, potvrda da su takve scene moguće u Evropi u trećem milenijumu, u Ramazanu, nekoliko dana uoči Bajrama, izaziva tugu i srdžbu.


Imati ulemu i narod koji čvrsto i odlučno stajahu oči u oči sa onima što im pravda leži u topuzu, naglasio je Fetić, znači imati pravo na punu radost i osećaj trijumfa.


On je predvideo da će taj dan ostati duboko urezan u svesti Bošnjaka Sandžaka i prerasti u "simbol otpora protiv otimanja Vakufa", najavljujući da će 4.septembar ubuduće biti obeležavan molitvom protiv nasilja kao dan šehida Hadžeta.


U svetlu uverenja da nas očekuju dani slobode i jednakosti među ljudima, Bajram Šerif Mubarek Olsun, rekao je Fetić čestitajući nastupajući Bajram.

Na poziv mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u subotu su u Novom Pazaru organizovani protesti zbog toga što je, kako tvrdi mešihat, Gradska uprava uzurpirala zemljiste koje pripada vakufu (zadužbina) kako bi na njemu gradila obdanište.

S druge strane načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Iz Mešihata IZuS su podsetili da je 1945. na toj spornoj parceli streljano više od 2.000 novopazarskih Bošnjaka, koji nisu dostojno ni sahranjeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online