Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.09.2010.
09:39
Vestionline A

Danas počinje Bajram

Muslimanski vernici slave danas Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski Bajram obeležava kraj posta, posle čega slede dani veselja - dani Bajrama.

Počinju dani radosti i veselja: Islamski vernici
 

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom
bajram namaz.

  

Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita". Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Ove godine Bajram počinje 9. septembra, po završetku Ramazana, meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali jela i pića, zlih misli i dela.

Ramazanski Bajram predstavlja kraj 30-dnevnog Ramazanskog posta tokom kojeg su se muslimanski vernici uzdržavali jela i pića i ružnih misli i dela od izlaska do zalaska sunca.


Ovaj Ramazanski Bajram muslimani, Bošnjaci u Sandžaku, proslaviće u senci subotnjih protesta sledbenika glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, zbog sporne parcele na kojoj je Gradska uprava započela gradnju obdaništa. Tom prilikom četiri policajca su povređena, a nekoliko demonstranata uhapšeno što je dodatno podiglo tenzije u toj oblasti.


Ramazanski Bajram je za muslimane u Srbiji praznik, a neradni dani su četvrtak, petak i subota.Večeras će verski i politički lideri muslimana u Sandžaku održati bajramske prijeme.

Muslimani u Srbiji su duboko verski podeljeni na one koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji, kojim rukovodi Zukorlić sa sedištem u Novom Pazaru, i one koji su lojalni Islamskoj zajednici Srbije i vrhovnom poglavaru Ademu Zilkiću, sa sedištem u Beogradu.


Paralelne islamske zajednice u Srbiji zvanično postoje od početka oktobra 2007. godine i međusobno se ne priznaju, a njihovi sukobi oko pridobijanja vernika, vakufske imovine i najnoviji oko veroučitelja su gotovo svakodnevni.


Sukob dveju opcija islamskih zajednica je koncepcijski, jer mešihat organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske verske zajednice Bosne i Hercegovine i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog poglavara, dok "zilkićevci" smatraju da Srbija treba da ima svoje vrhovno telo i da muslimani u Srbiji sva svoja prava treba da ostvaruju u zemlji u kojoj žive.

Bajramske čestitke i ove godine su upućene sa tri mesta.
 

Adem Zilkić

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je čestitajući praznik poručio da veruje da će Gospodar ujediniti srca u bratskoj ljubavi.


"Ako se, nažalost, desilo da muslimani Srbije koji žive u Sandžaku, odnosno Novom Pazaru, zbog loših namera pojedinaca, izgube punu lepotu i darove Ramazana, onda neka se ne desi i da se Ramazanski Bajram ne iskoristi", poručio je Zilkić.

Muamer Zukorlić

Zukorlić je čestitao dolazeće bajramske dane s porukom da je završnicu ovog Ramazana obeležila slika "neprijatnog i neprirodno bliskog" susreta "ahmedija" i vernika s policijom.

Zukorlić je stoga 4. septembar proglasio danom šehida (boraca) Hadžeta, novopazarskog naselja u kome je u subotu održan protest, koji će se, kako je rekao, godišnje obeležavati dovom (molitvom) protiv nasilja za njihovu dušu.

Muhamed Jusufspahić

Zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić je pozvao lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da, umesto što podržava muftiju Zukorlića, muslimanima Beograda pomogne da što pre dobiju groblje i islamski centar.


On je povodom početka Ramazanskog bajrama rekao da muslimani u Srbiji žive slobodno.


Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Ramazanski Bajram svim građanima muslimanske veroispovesti koji žive u Srbiji, saopštila je pres služba predsednika.

''Želim vam da praznične dane provedete u miru, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija. Neka praznik koji dolazi bude ispunjen razumevanjem, poštovanjem i tolerancijom", poručio je predsednik Srbije u čestitki.

Tadić je dodao da ovaj praznik treba da bude momenat kada će želju za sukobima i borbene pokliče zameniti miran zajednički život.

"Srbija mora biti kuća svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost", rekao je predsednik Srbije.


Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar vera Bogoljub Šijaković čestitali su muslimanskim vernicima u Srbiji najveći muslimanski praznik - Ramazanski bajram.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online