Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.09.2010.
11:06
Tanjug A

Hajden: Srpska rezolucija imala prođu u UN

Profesor na američkom univerzitetu u Pitsburgu Robert Hajden smatra da je konsenzus oko Rezolucije o Kosmetu bio pre svega potreban Evropskoj uniji da pokaže "usaglašenost stavova unutar Unije u pogledu Kosmeta", prenosi BBC.

Zna ono što svi znaju: Robert Hajden
 


Hajden smatra da je sam predlog rezolucije beznačajan, ali da je važno to što je jednoglasno usvojen, budući da je pitanje Kosmeta duboko podelilo EU.


Drugi problem koji je ovom rezolucijom EU rešila jeste to što se originalni tekst uglavnom zasnivao na principma međunarodnog prava i što je, kao takav, mogao biti usvojen u Generalnoj skupštini UN, smatra Hajden.
 

Srbija omekšala stav

 

Neki analitičari su usaglašeni tekst Rezolucije o Kosmetu opisali kao preokret u politici Srbije po tom pitanju, ili "smekšavanje" njenog stava.


Londonski list "Gardijan" govori o pritiscima EU i SAD na Srbiju pod kojima je ona popustila kako ne bi bila izolovana u Evropi, što bi bio snažan udarac njenim nadama vezanim za ulazak u Uniju.


"Gardijan" ocenjuje da je kompromisni "rezultat primer takozvane konstruktivne dvosmislenosti oko koje su se Srbija i svih 27 članica Unije formalno složili".

Jer mnoge zemlje na svetu ne podržavaju ideju da NATO "može da dođe i promeni granice, kao ni da neka grupa građana može da proglasi nezavisnost", dodao je on.
 

Verovatno je da se zbog toga mnoge zemlje slažu sa ocenom iz originalne verzije srpske rezolucije da jednostrano proglašavanje nezavisnosti nije način rešavanja pitanja sličnih kosmetskom problemu, ističe Hajden.

Hajden je podsetio da je usaglašavanju teksta rezolucije prethodio dvočasovni razgovor predsednika Tadića i Eštonove u četiri oka.

On dodaje da je nakon uslaglašavanja Srbija u najmanju ruku "postala bliža Evropi nego što bi to bila da je otišla pred Generalnu skupštinu sa svojim predlogom i posebno da je taj predlog bio usvojen".

U reakcijama inostranih medija i analitičara u svetu u prvi plan se ističe da je postignuti konsenzus oko rezolucije Srbije o Kosmetu, o kojoj će večeras  raspravljati Generalna skupština UN, od velike važnosti ne samo za Srbiju, već i za Evropsku uniju.


Za Srbiju to najavljuje napredak u evro-atlantskim integracijama, a za EU to je potvrda da je sposobna da postigne jedinstven stav o jednom od najspornijih pitanja, budući da pet njenih članica ni do danas nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.
 

Zvaničnici EU ističu u svojim komentarima o usaglašavanju teksta Rezolucije o Kosovu između Srbije i EU da je to pozitivan i konstruktivan korak za sve strane u ovom procesu.

Španija zadovoljna novom rezolucijom

 

Španija je izrazila izuzetno zadovoljstvo dogovorom Srbije i EU da izađu zajedno pred Generalnu skupštinu UN sa rezolucijom koja će obeležiti okončanje diskusije o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde od 22. jula o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije.


U izjavi španskog ministra inostranih poslova Migel Anhel Moratinosa koju je danas Tanjugu dostavila ambasada Španije u Beogradu ističe se da je dogovorom Srbija "snažno potvrdila želju da u konstruktivnom duhu nastavi da preduzima čvrste korake u procesu evropskih integracija".

"Takođe, smo zadovoljni što je EU potvrdila svoju privrženost da obezbedi napredak u evropskim perspektivama Zapadnog Balkana uopšte i Srbije posebno", istakao je šef španske diplomatije.


Madrid smatra da rezolucija koja će zajednički biti predstavljena GS UN na usvajanje, takođe, otvara perspektivu dijaloga Srbije sa vlastima Kosova, uz posredovanje EU, za koji bi Španija volela da uskoro donesu dobre rezultate.


Španija smatra da je sada ponuđena mogućnost za nastavak zajedničkog rada na postizanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i potvrđuje svoju snažnu podršku suštinskom napretku koji uskoro treba da nastupi u procesu integracije Srbije u EU, ističe se u izjavi španskog ministra spoljnih poslova.


Predsednik Komiteta Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Edvard Kukan kaže u svojoj izjavi za "Dojče vele" da je to potvrda uspešnosti i jedinstva politike Unije.


"To je dokaz da EU može da govori jednim glasom i kad se radi o veoma komplikovanim pitanjima, kao što je kompromis u situaciji kada pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo. S druge strane to pokazuje i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana stvarni prioritet", ističe Kukan.


BBC u tekstu iz Beograda navodi da je ovo znajačna promena srpske pozicije koja je usledila posle intenzivnih pritisaka evropskih šefova diplomatija i pregovora sa Ketrin Ešton.


I Kukan isitče da će kompromis Srbije i EU uticati na ambicije Beograda u vezi ulaska u EU.

U mnogim reagovanjima se takođe ističe da usaglašavanje teksta Rezolucije o Kosmetu otvara vrata za dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Unije.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online