Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.09.2010.
19:12
Tanjug A

Sandžaku nisu potrebni "plavi šlemovi"

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u Novom Pazaru da Sandžaku nisu potrebni "plavi šlemovi", ali da treba uvažavati svaku inicijativu i dobru ideju, a ne zloupotrebljavati je.

Jovanović je na konferenciji za novinare u sedištu opštinskog odbora LDP-a rekao da "Srbiji nisu potrebni eksperimenti te vrste, kao i da niko osim nas ne može efikasno da reši probleme, koje ovde imamo".

Optužuje vlast koju u praksi podržava: Čedomir Jovanović

On je poziv muftije Muamera Zukorilića da EU uputi međunarodne posmatrače u Sandžak, uporedio sa nedavnim dovođenjem u Novi Pazar turskog premijera Taipa Redžepa Erdogana, koga su, kako je rekao, doveli ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, ne bi li tom posetom "prikrili sopstvene slabosti".


On je još jednom zahvalio ministru policije Ivici Dačiću za spremnost, sposobnost i razumevanje da na način koji nije bio tipičan za policiju, reaguje i subotnji protest zadrži u granicama razumnog.

Lider LDP-a smatra da država mora da iskoristi spremnost muftije Zukorlića i da u njegovoj odluci da prekine taj proces, pronađe šansu za sve, a ne da to tumači kao njegovu slabost.

Jovanović je zatražio vraćanje legaliteta i legitimiteta Bošnjačkom nacionalnom veću i obezbeđivanje normalnog funkcionisanja tog tela, koje odražava izbornu volju građana Sandžaka.

Država kriva

 

Jovanović je kritikovao državu da je odgovorna za sve probleme koji se dešavaju u Sandžaku, navodeći da su oni posledica njene slabosti.

On smatra da Ministarstvo vera ne treba da "doliva ulje na vatru" kroz arbitriranje dve islamske zajednice i favorizovanja one koja vladi i tom ministarstvu više odgovara.


"Naprotiv, Vlada Srbije mora da vodi politiku koja će omogućiti ravnopravnost dve islamske zajednice, sve dok one same ne pronađu zajednički jezik", rekao je Jovanović.

"Favorizovanje, međutim, jedne od dve islamske zajednice, kroz bajramske čestitke, je neprimereno", rekao je Jovanović izrazivši nadu da će već naredne nedelje, nakon Bajrama, doći do dijaloga onih koji mogu da utiču na rešavanje svih ovdašnjih problema.

Svako na svoje mesto

 

Lider LDP-a je kazao da i dalje smatra da je muftijama mesto u džamijama, sveštenicima u crkvama, a političarima u parlamentu.

"Ako je to predsednik (Boris Tadić), onda je to Tadić, ako je muftija, onda je to muftija", kazao je on.

Lider LDP-a je kazao da policijski kordoni ne bi smeli da se ponove i da oni imaju sasvim drugačiju težinu u Sandžaku i Novom Pazaru, a sasvim drugačiju u nekom drugom gradu.

Upitan da li će se založiti za obezbeđivanje groblja za muslimane u Beogradu, na šta ga je pozvao srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, Jovanović je odgovorio da on ne želi da ulazi u sukob ni sa jednom od dve islamske zajednice.


"Sutra ću ručati sa Jusufspahićima i čestitati im Bajram", rekao je Jovanović i dodao da u rešavanju problema islamske zajednice treba da bude mesta za Muhameda Jusufspahića, ali i za Muamera Zukorlića, a da je država ta koja mora naći model za rešavanje tog problema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.09.2010. 19:16
CEDO BRE, OPET SI SE UFIKSAO......PA TAJ POGLED???? STA LI MISLIS, CEMU LJ SE NADAS???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online