Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.09.2010.
20:55
Tanjug A

DS: Rezolucija ima podršku naroda

Demokratska stranka saopštila je da je zajednički nastup Srbije i EU pred generalnom skupštinom UN veliki uspeh za Srbiju koji joj omogućava da očuva svoj evropski put i nastavi borbu za svoj suverenitet. "Upravo ovakva politika je dobila apsolutnu podršku građana i upravo ovakav ishod u UN odgovara očekivanjima građana da Srbija u saradnji sa svetom rešava svoje nacionalne probleme", ističe DS.

DS: Naša politika ima apsolutnu podršku građana

Demokrate konstatuju da, dok čitav svet pozdravlja ovakvu politiku Srbije, neke stranke kritikuju dogovor Beograda i Brisela zaboravljajući šta su same do juče govorile.


"Stoga, podsećamo Tomislava Nikolića koji je izjavio da će prvi čestitati predsedniku Tadiću ako postigne kompromis sa EU da to učini", navodi se u saopštenju DS.


"Nakon beskrajnih licemernih tirada 'novoevropejaca' iz SNS koji su bombardovali javnost pričama o neophodnosti kompromisa sa EU, danas kad je on postignut oni se vraćaju na retoriku iz devedesetih kada su smatrali da treba nastaviti oružani rat na Kosovu i Metohiji bez obzira na cenu", ocenjuje DS.


To, prema mišljenju DS, samo dokazuje da SNS, ne samo da nema program, nego nema ni politiku, niti politički kompas.


"Šansu da predvode jednu državu i jedan narod imaju samo oni koji sa dostojanstvom čuvaju svoje nacionalne interese, ne žrtvujući budućnost generacija koje dolaze. Zato oni koji danas predvode opoziciju tu šansu nikada neće imati, jer nacionalne ciljeve vide kao šansu za prazno politikanstvo, prepucavanja i obmane", navodi DS.

Ivanović: Politički uspeh

Sada je najbitnije da u Evropskoj uniji (EU) Srbija nema protivnika, izjavio je državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, povodom dogovora Beograda i Brisela o rezoluciji o Kosmetu.


"U političkom smislu mi smo uspeli, a dobićemo i razgovore koje mi nazivamo razgovorima o svim nesređenim pitanjima", rekao je Ivanović za KIM radio.


Prema njegovim rečima, "Albanci će to doživeti kao razgovore o tehničkim pitanjima".

"Ali znam da nećemo moći da izbegnemo i neka pitanja koja se tiču statusa", dodao je Ivanović.

Razgovore doživljava ko kako želi: Oliver Ivanović

On je istakao da su "dobre usluge EU uvek dobrodošle, ali će odluka o tome šta će biti konačni status ostati na nivou Saveta bezbednosti UN".


Ivanović se nada da će razgovori Beograda i Prištine rešiti svakodnevna životna pitanja, obezbediti mir na duži vremenski period, ali i otvoriti rešavanje ekonomskih problema.
Ipak, po Ivanoviću, stvaranje političke stabilnosti trebalo bi da bude prvi i osnovni rezultat razgovora Beograda i Prištine, kada i ako do njih dođe.

Vestervele: Uspeh spoljne politike Srbije

 

Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele pozdravio je danas odluku Srbije sa Evropskom unijom (EU) uskladi predlog rezolucije o Kosovu, koji će biti predstavljen na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (EU), ističući da je to jasan signal da Srbije svoju budućnost vidi u EU.

 

Gvido Vestervele

Kako javlja DPA, Vestervele smatra da odluka predsednika Srbije Borisa Tadića predstavlja "važan korak" i "uspeh evropske spoljne politike".


"Pozivam sve strane da razgovori brzo počnu...i vode ka konkretnim rezultatima za stanovništvo", poručio je Vestervele, povodom najavljenog dijaloga Beograda i Prištine.

 

Vestervele je apelovao na sve političare u regionu konstruktivno sarađuju, u duhu zajedničke evropske perspektive.

 

Grčka: Nacrt rezolucije potvrđuje napore Atine

 

Nacrt rezolucije o Kosmetu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija potvrđuje stav i napore Atine za pronalaženje rešenja za Kosovo koje bi se temeljilo na konsenzusu, ocenila je danas Grčka i dodala da je potvrđen i evropski put Srbije.


Nacrt rezolucije, koji su usaglasile Srbija i EU, predstavlja značajan razvoj događaja koji potvrđuje stav i napore koje je uložila Grčka u pronalaženje rešenja za Kosovo koje bi se temeljilo na konsenzusu, izjavio je portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras.


"Ponovo je potvrđen i evropski put Srbije, što je ključni element za rešenje za Kosovo, Srbiju i ceo region. Nastavićemo s tim naporima zajedno sa našim partnerima u EU", poručio je Delavekuras, a prenela grčka agencija ANA.

Dimitris Drucas

On je podsetio da je šef grčke diplomatije Dimitris Drucas bio prvi strani zvaničnik koji je posetio region posle presude Međunarodnog suda pravde kako bi preneo podršku Atine evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i ulozi koju EU može da odigra u rešavanju kosovskog pitanja.


Delavekuras je napomenuo i da je grčki premijer Jorgos Papandreu nedavno bio u kontaktu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i da su Drucas i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarali telefonom juče, pošto je rezolucija usaglašena.

Evropski zvaničnici: Otvoren put za dijalog


U reagovanjima evropskih zvaničnika na nacrt rezolucije koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom u prvi plan se ističe da je postignutim dogovorom otvoren put za dijalog Beograda i Prištine.


Madrid smatra da rezolucija koja će zajednički biti predstavljena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na usvajanje otvara perspektivu dijaloga Srbije sa vlastima Kosova, uz posredovanje Evropske unije, za koji bi Španija volela da uskoro donesu dobre rezultate.

Migel Anhel Moratinos

U izjavi španskog ministra spoljnih poslova Migela Anhela Moratinosa koju je danas Tanjugu dostavila ambasada Španije u Beogradu ističe se da je dogovorom Srbija "snažno potvrdila želju da u konstruktivnom duhu nastavi da preduzima čvrste korake u procesu evropskih integracija".


Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da dogovor Srbije i EU o nacrtu rezolucije o Kosovu u GS UN "otvara put dijalogu između Beograda i Prištine, na koji je Francuska neprestano pozivala", a koji je "neophodan da bi se podstakla saradnja, napredovalo na putu ka Evropi i kako bi se poboljšao život svih".

U izjavi koju je Tanjugu uputila ambasada Francuske u Srbiji Kušner je istakao da je "to je još jedan korak više u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova".


Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek pozdravio je dogovor koji su postigli visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i predsednik Srbije Boris Tadić o rezoluciji i pozvao Beograd i Prištinu da sednu za pregovarački sto i postignu sporazum koji bi konačno rešio sva otvorena pitanja i doprineo boljem životu svih svojih građana.

Hanes Svoboda

Potpredsednik Socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda smatra da je postignuti dogovor veliki uspeh Unije i njene diplomatije, ali i šefa srpske države, čija spremnost na kompromis sada mora naići i na pozitivnu reakciju EU.

Svoboda veruje da je novi nacrt rezolucije o Kosovu otvorio put za direktne i otvorene razgovore Beograda i Prištine, a istog mišljenja je i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger koji smatra da bi oni "trebalo sada brzo da započnu"


Špindeleger dogovor Srbije i EU oko zajedničke rezolucije o Kosovu vidi kao pozitivan je signal i olakšanje za čitav region i dodaje da je Srbija ovim korakom dokazala političku razumnost i dalekovidost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.09.2010. 23:14
"BLAGO" OSTATKU SRBIJE SA VAMA!!!
Petak 10.09.2010. 00:04
OVO JE SMEŠNO!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online