Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.09.2010.
23:51
Tanjug A

Zukorlić ponovio poziv na dijalog

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je večeras ponovo vlasti u Beogradu na dijalog o svim otvorenim pitanjima u Sandžaku poručivši da se islamska zajednica nikada neće odreći parcele na Hadžetu u Novom Pazaru koja je predmet spora sa Gradskom upravom.

Zukorlić je, povodom početka trodnevnog najradosnijeg praznika Ramazanskog Bajrama, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Vladi Srbije proučio da se pozabave istinom u Sandžaku.

Bolje 100 dana razgovora nego 1 dan sukoba: Muamer Zukorlić


Muftija je rekao da je činjenica da pojedinci šalju krivu sliku o Sandžaku, da ovde, kako je rekao, neko hoće da ruši državu Srbiju. To je pogrešna slika jer mnogo više Srbiju ruše oni koju takvu sliku šalju, kazao je on.


"Pitali su me i zašto tražim posmatače. Ako je sve u redu u čemu je onda problem, zašto vam posmatrači smetaju? Ako utvrdite da je muftija problem onda će oni videti da je muftija problem i reći će pendreci su vam mali, uzmit veće pa to sredite", kazao je on prekidan aplauzima i skandiranjem "muftija", "muftija".

Želimo isti tretman kao SPC

 

Bošnjaci, kazao je Zukorlić, hoće jedinstvenu islamsku zajednicu kao što Srbi hoće i štite jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu.


"Hoćemo da zakon koji štiti SPC, štiti i islamsku zajednicu i nikada nećemo prihvatiti da ministar vera određuje grupu koja će odlučivati koja je islamska zajednica tradicionalna. To nije samo uvređivo već je necivilizacijski, kao što je necivilizacijski da jedan ministar menja pravila u toku igre", kazao je muftija.

Zukorlić je rekao da ono što on i njegovi sledbenici rade ovde baš suprotno mngo više koristi i Srbiji i Crnoj Gori i ne predstavlja opasnost ni za sistem ni za ustavni poredak tih zemalja.


Zukorlić je poručio da Bošnjaci traže dijalog i da je to osnovna poruka ovog Ramazanskog Bajrama, uz, dodao je, upozorenje da se s Bošnjacima i njihovim emocijama niko ne poigrava.


On je ponovio da mu apsolutno nije važno ko će biti u vladinoj delegaciji za pregovore, da tu mogu biti i Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, ali na strani vlade jer oni su, kazao je, predstavnici vlade u Sandžaku, a nikako predstavnici Bošnjaka u Vladi.


"Dajte da kao ljudi razgovaramo u ovom 21. veku, veku dogovora i ljudskog međusobnog poštovanja jer bolje je da stotinu dana i stotinu meseci razgovaramo nego da se jedan dan sukobimo sa policijom", rekao je muftija.


Zukorlić je kazao da ne misli da je pobeda probiti policijski kordon, već da je pobeda ne dozvoliti da kordoni nasilja, kako je rekao, probiju srca građana Sandžaka.


Muftija je poručio da se Islamska zajednica neće odredi vakufske parcele na Hadžetu jer namerava da na njoj izgradi memorijalni centar, kao sećanje na sve poginule šehide (ratnike) na tom mestu.


"Vi znate da su Bošnjaci preživeli 11 genocida i da je zaborav genocida priprema za novi genocid", kazao je on.


Muftija tvrdi da Bošnjaci samo žele da im Srbija omogući da budu njeni ravnopravni građani i da oni, zajedno sa drugim građanima i nacionalnim manjina, grade Srbiju kao svoju domovinu.


"To je osnov naše današnje saradnje sa gospodinom (Čedomirom) Jovanovićem. To smeta onima koji ne znaju da sarađuju na poštenim osnovama, koji ne poštuju dogovore i koji nemaju principe, već koji zamišljaju društvenu funkciju ili političku poziciju kao svoj trgovački kapital, kao svoju trgovačku robu koju treba prodavati od stranke do stranke da bi se što duže ostalo na ministarskoj poziciji", naveo je on.


Zato je, prema njegovim rečima, i došlo do ćorsokaka u odnosima Bošnjaka u Sandžaku sa Beogradom, ali je dodao da on iz tog ćorsokaka vidi jednostavan izlaz - a to je, kako je rekao, dijalog.


"Razgovor je izlaz za zajedničko iznalaženje rešenja. To je naš put", poručio je muftija podsetivši da nasilje koje se moglo videti u subotu je posledica ignorisanja dijaloga.


On se kaže boji da ignorisanje dijaloga svaki sledeći put vodi u sudar sa policijom koji može biti gori od prethodnog.


Prethodno vernicima je srećan praznika Ramazanski Bajram poželo lider LDP-a Čedomir Jovanović koji je na junskim izborima za nacionalni savet Bošnjaka podržao Bošnjačku kulturnu zajednicu i muftju Zukorlića.

Ugljanin: Najvažniji je ekonomski prosperitet

 

Predsednik još uvek aktuelnog Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin poručio je da je, kada je reč o Sandžaku, nemoralno govoriti o bilo čemu osim ekonomskom prosperitetu sve dok u Novom Pazaru ima 26.000 nezaposlenih.


Ugljanin je, na prijemu povodom Ramazanskog Bajrama u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog veća, kazao da očekuje još bolju saradnji sa državom, ali i bolje raspoloženje javnog mnjenja jer, kaže, vara se svako ko misli da se odustalo od boljeg života građana Sandžaka.

Sulejman Ugljanin

Ugljanin, koji je lider Stranke demokratske akcije i ministar u Vladi Srbije, kaže da su neki verski službenici tek sada, nakon 20 godina, shvatili šta Bošnjačko nacionalno veće znači za Bošnjake i koliko je to važna institucija.


Borba za Bošnjačko nacionalno veće, međutim, nije prhvatljiva silom već samo kroz institucije sistema, poručio je Ugljanin.


Istakavši da je ekonomski prosperitet Sandžaka uvek na prvom mestu, Ugljanin je podsetio na želju Turske koja je, ukazao je 20-ta ekonomska sila sveta, da ulaže u Sandžak, ali da je za sve to potrebno da ova oblast bude i stabilna.

POVEZANE VESTI

Petak 10.09.2010. 11:54
..zukorle je klasicni mafijas-placenik i pokazuje nam kako se negativnim delovanjem stice bogatstvo...ako budemo zatvarali oci i pustali ovakve da deluju generisacemo citavu armiju slicnih koji ce za ljubav novca i rodjenu majku da prodaju, a od njega cemo da napravimo uzor...on je klasican prodani politicar koji se krije iza odore svestenog lica...nema kod njega ni v od vere vec samo demonstracije sile,bahatosti i neljudskosti,prepotencije...dakle danas vlada zakon dzungle "jaci jede slabijeg"....u celoj prici ovaj ispada jaci od drzave srbije i samim tim ako drzava ne nadje nacin da mu demonstrira snagu nece vise ni postojati....naravno da nasa drzava zna da iza ovoga stoji jaci tj. SAD i EU pa se shodno tome moraju traziti saveznici ili pravi nacini eliminacije ovog smrada....
Petak 10.09.2010. 11:57
p.s. takvi kao zukorle su naravno "spremni" da se "smire" ako im ponude vece pare ili ucesce u vlasti...znaci izracunao je dobro da su sanse 3:1 da se obogati.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online