Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.09.2010.
12:51
Srna A

Rokfeleri: Kosmet je nezavistan

Predsednik "Fondacije braće Rokfeler" Stiven Hajnc je ocenio da će Srbija i Kosmet postati članice EU ali kao odvojene države, iako će za to biti potrebno dosta vremena.

Karte su bačene: Logo Fondacije Rokfeler
 


On je istakao da bi to bio nov početak za obe zemlje i jedan od faktora ponovne saradnje i dodao da je pitanje statusa Kosmeta "rešena stvar" i da je vreme da se predstavnici vlasti okrenu produktivnosti.


"Svi žele da Srbija, ali i ceo region, postanu članovi EU što pre, odnosno koliko im to standardi budu dozvoljavali. To je nedovršen posao za Evropu i svi kompetentni činioci moraju pomoći u tome da se ova priča završi... Iako tako trenutno ne izgleda, optimističan sam da Beograd i Vašington mogu imati zajedničke interese u budućnosti", rekao je Hajnc za list "Danas".

Biografija Stivena Hajnca

 

Stiven B. Hajnc je predsednik Fondacije Braća Rokfeler od 2001. godine, organizacije koja se bavi temama demokratske prakse, održivog razvoja i mirom i bezbednošću. Pre nego što se pridružio ovoj Fondaciji, bio je osnivač i predsednik organizacije Demos. Bio je i višegodišnji potpredsednik Ist-Vest instituta u kome se bavio pitanjima ekonomskih reformi, razvoja civilnog društva i međunarodne bezbednosti. Bio je politički analitičar i zvaničnik države Konektikat. Fondacija Braće Rokfeler u Srbiji sarađuje sa Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Hajnc smatra da odluka Generalne skupštine UN o rezoluciji o Kosmetu neće biti konačna tačka u rešavanju odnosa Srbije i Kosmeta nego "samo korak na putu ka tome kako dve zemlje da žive jedna pored druge, kako da se organizuje snabdevanje vodom, strujom, kao i drugim stvarima, koje utiču na živote građana i Srbije i Kosmeta".


On ne očekuje da će Srbija brzo ući u EU i NATO, ali da to moraju biti dugoročni ciljevi i dodaje da je na tom putu potrebno da Srbija traži pomoć od Brisela, Vašingtona, privatnog sestora, nevladinih organizacija.


O trenutnim odnosima između Srbije i BiH, Hajnc kaže da je izuzetno važno uspostaviti što bolju regionalnu saradnju između dve zemlje.


"Nakon raspada Čehoslovačke, i Češka i Slovačka su znale da ako žele da budu u evropskoj zajednici, moraju da rade zajedno na nekim pitanjima i dokažu EU da su sposobne za to. I uspele su u tome. To treba da bude model za ceo region", dodao je on.


"Fondacija braća Rokfeler" se bavi temama demokratske prakse, održivog razvoja i mirom i bezbednošću.
 

Subota 11.09.2010. 14:37
...eto javio se i gospodar tame....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online