Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
09:11
Novosti A

Život u Novom Pazaru tri dana kasnije

"Dosta mi je svega što se dešava u Novom Pazaru, jedva čekam da završim četvrti srednje i odem u Beograd. Ovde ti svi gledaju u tanjir, najvažnije je za koga si, svi su podeljeni, a situacija spolja izgleda kao da će rat“, kaže mladi Pazarac Imran.

Novopazarski momci posle utakmica Srbija - Turska

Imran D. ima 16 godina i đak je novopazarske Tehničke škole. Kaže da nije ni za jednu političku i versku opciju jer mu ”niko ne daje hleba”. Pokazuje na displeju svog mobilnog telefona poruku koja mu je stigla u subotu uveče, za vreme košarkaške utakmice sa Turskom. Zovu ga na Trg, ispred video-bima, da skandira za Tursku i nosi turske zastave.

"Navijao sam za Srbiju, pa šta! Nisam otišao na Trg jer mi nisu dali roditelji. I ljut sam jer je ove nedelje trebalo da imam četiri časa veronauke, a nisam imao nijedan, pošto muftija ne da veroučiteljima da drže časove“, rekao je Imran za "Novosti“.

Tri dana posle slavlja u centru Novog Pazara zbog pobede košarkaške reprezentacije Turske nad Srbijom, kada su odzvanjale parole "Ovo je Turska”, i kada je pretila opasnost da jedna kola sa beogradskim tablicama budu kamenovana, ali ih je spaslo to što su u njima bili novinari, sve je naizgled mirno. Ulice su pune, pijačni dan, kupuje se za zimnicu... 

Ovako je Pazar letos dočekao turskog predsednika

Ali, na zgradi muftijinog Fakulteta za islamske studije i dalje stoji transparent na engleskom, zaostao još od letošnje posete predsednika Srbije i Turske Redžepa Erdogana: ”Ovde nema stabilnosti bez prava i sloboda. Tadiću, moraš da poštuješ istorijsku ulogu Bošnjaka!”

I Srbi i Bošnjaci potvrđuju da su najnovija verska i politička trvenja zavadila cele porodice, najbolje prijatelje... Stare podele na ”Suljove i Rasimove” zamenile su nove na ”muftijine i Zilkićeve”. Muftijini simpatizeri mahom se okupljaju u kafiću ”Best”, a reisovi u kafeu ”Sultan”. Oba su u centru.

U njih, kao i u ostale kafiće u glavnoj pešačkoj ulici, retko zalaze Srbi. Oni se okupljaju po kafeima u Varoš-mali. Gledaju šta se dešava, psuju malo jednu, malo drugu stranu, i žale se da su građani drugog reda. Muči ih što nikako da dobiju novo pravoslavno groblje. Neki komentarišu da im možda neće ni biti potrebno ako budu morali da se isele.

Danas je bez posla 24.000 Novopazaraca. U pazarskoj upravi je na vlasti koalicija SDP-DS i Jedinstvena srpska stranka (SRS, DSS, NS i SPS). U ovoj prvoj grupaciji smatraju da je glavni izvor nezadovoljstva upravo nezaposlenost. I onda se ljudi prazne na ulicama. U srpskim strankama tvrde da su Srbi uplašeni i da im se šalju loše poruke. Ljuti ih što Beograd stalno priča o Sandžaku, a ne o Raškoj oblasti, i što svi zaboravljaju da su Srbi većinski narod u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, pa je, kad se sve sabere, odnos Srba i Bošnjaka pola-pola.

"Slične stvari sa navijanjem dešavale su se i ranije, ali mene zabrinjavaju političke poruke koje su se čule te večeri, i ne samo tada“, rekao je za ”Novosti” reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

"Bez obzira na sve, mislim da većina Bošnjaka doživljava Srbiju kao svoju državu, iako imaju snažne emocije prema Turskoj. A oni koji viču ”Ovo je Turska” su izmanipulisani“, dodao je Zilkić.

On kaže da ne vidi da su Bošnjaci ugroženi, bar ne više od ostalih žitelja Srbije, koja se našla na udaru ekonomske krize. Sa njim se slaže i gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović. Mahmutović dodaje i da većina građana Pazara osuđuje sve češću ratnohuškačku retoriku.

"Sve će se ovo ’obiti o glavu’ i Bošnjacima i Srbima. Zastale su najavljene investicije, a naši biznismeni prodaju manje robe u Srbiji. Ali, nekima odavde očigledno odgovara situacija ’što gore to bolje’. Nadaju se da će tako osvojiti vlast“, kaže Mahmutović.

"Sandžak pobedio Srbiju"

Muftija Zukorlić sa telohraniteljem u Novom Pazaru

"Najveći broj Bošnjaka u Novom Pazaru navijao je na košarkaškoj utakmici u subotu za Tursku. Naravno da sam navijao i ja kada je to činio moj narod. U reprezentaciji Turske ima pet igrača iz Sandžaka. Neki su bili cinični, pa rekli 'Pobedio Sandžak Srbiju'! U reprezentaciji Srbije nema nijednog Bošnjaka odavde. To je diskriminacija", rekao je muftija Muamer Zukorlić.

Nisam militantan

 

Da li je tačno da imate puno telohranitelja, naoružanih dugim cevima, koji šire strah?
- Priča o dugim cevima je neistina. Pitanje mog obezbeđenja je zamerka na račun države u kojoj se osećam nebezbedno. Mnogima smeta muftija koji usred Srbije priznaje da navija za Tursku.

Na konstataciju novinara da ima Bošnjaka koji tvrde da je ceo događaj posle utakmice Srbija - Turska isceniran muftija Zukorlić kaže da je to manipulacija. 

"To je manipulacija. Ako neko jeste to organizovao, to su navijačke grupe, i zna se kome su bliske. Vlast posle ovoga mora ozbiljno da se pozabavi reintegracijom ovog prostora. Državne službe opstruisale su sve moje pokušaje reintegracije, kao što je objedinjavanje Islamske zajednice. Ako muftija hoće secesiju, šta će mu vezivanje za Vojvodinu i užu Srbiju? Zašto pravi internacionalni univerzitet sa preko 40 odsto srpskih studenata", objašnjava muftija Zukorlić.


Na pitanje da li će Sandžak goreti muftija odgovara: "Nikada ne treba potceniti mali požar, malu bolest i malu mudrost! Da sam hteo da palim Srbiju, bilo je prilika u vreme bosanskog ili kosovskog rata..." 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online