Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.09.2010.
19:49
Vestionline A

Irinej: Artemije se odriče svoje vernosti

Kao odgovor na pismo umirovljenog Episkopa raško-prizrenskog G. Artemija Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve od 13. septembra 2010. godine, Patrijarh srpski Irinej uputio je episkopu Artemiju odgovarajuću odluku Svetog Sinoda uz propratni odgovor na njegovo pomenuto pismo u kome se vladika optužuje za raskol koji, kako se navodi, ''ni mučenička krv ne može oprati''.

Svojim necrkvenim i nepravoslavnim tvrđenjima da mu je neposredno ''Bogom darovano arhijerejsko pravo i vlast u Eparhiji raško-prizrenskoj", episkop Artemije radikalno poriče Crkvu kao saborni bogočovečanski organizam, uspostavljajući neposredni odnos sa Bogom: Patrijarh Irinej


Kako se navodi u saopštenju SPC ''Sinodsku odluku i pismo u celini predstavljamo srpskoj javnosti tek sada, kada ih je već primio na znanje onaj kome su i namenjeni. Ne objavljujemo ih ni iz kakvih drugih pobuda osim želje i potrebe da naša crkvena i ukupna javnost bude obaveštena zaista istinito, a ne onako kako to, na našu duboku žalost, čini Preosvećeni g. Artemije''.

Sveti Arhijerejski Sinod doneo je ovu odluku:


"S obzirom na to da Njegovo Preosveštenstvo Episkop umirovljeni raško-prizrenski G. Artemije - i pored svih odluka Svetog arhijerejskog sabora i Svetog arhijerejskog sinoda, nedvosmisleno izjavljuje da se više neće povinovati ranijim, ali ni budućima odlukama najvišeg zakonodavnog, odnosno izvršnog tela Srpske pravoslavne crkve, to, Njegovo Preosveštenstvo Episkopa G. Artemija staviti pod privremenu zabranu svih sveštenodejstava do predstojećeg, drugog redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, koji će po ovom predmetu doneti svoju konačnu saborsku odluku. (Kako Vestionline nezvanično saznaju Arhijerejski Sabor trebalo bi da zaseda u novembru).


O ovoj odluci na shodan način obavestiti svu Visokopreosvećenu i Preosvećenu G. G. eparhijske arhijereje Srpske pravoslavne crkve, kao i sve sestrinske pomesne pravoslavne crkve, dostavljajući im u prilogu kopije navedenog pisma Svetog arhijerejskog sinoda br. 924 od 26. avgusta, pomenutog dopisa Preosvećenog Episkopa G. Artemija od 13. septembra, kao i teksta propratnog pisma Svetog arhijerejskog sinoda uz ovu odluku.


Njegovu Svetost Patrijarha srpskog G. Irineja umoliti da ovim povodom Njegovom Preosveštenstvu Episkopu G. Artemiju uputi sinodsko pismo utvrđenog sadržaja.
Ovu odluku i propratno pismo Njegove Svetosti Patrijarha G. Irineja objaviti na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve.“


Radi jasnog i nedvosmislenog informisanja javnosti dostavljamo pismo Patrijarha G. Irineja Episkopu umirovljenom raško-prizrenskom G. Artemiju, u vezi sa objavljenom odlukom:

Odgovor patrijarha Irineja

"Sveti Arhijerejski Sinod je Vaše pismo od 13. septembra 2010. godine primio na znanje sa dubokim žaljenjem. Ovim svojim antisaborskim, anticrkvenim i antikanonskim stavom Vi, nažalost, činite ono za što optužujete druge: razgrađujete Svetosavsku Srpsku Crkvu i stupate direktno na put raskola, koji ni mučenička krv ne može oprati.


Svojim, naime, povlačenjem svih Vaših do sada datih izjava o povinovanju odlukama Svetog Arhijerejskog Sinoda i Svetog Arhijerejskog Sabora, samovlasnim proglašenjem sebe za ''doživotnog kanonskog arhijereja Eparhije raško-prizrenske", svojim ničim dokazanim optužbama protiv Svetog Arhijerejskog Sinoda i Svetog Arhijerejskog Sabora da su sve svoje prethodne odluke u vezi sa Vama i Eparhijom raško-prizrenskom doneli ''po diktatu necrkvenih, političkih i neprijateljskih činilaca", Vi se odričete svoje vernosti i poslušnosti Saboru arhijereja izjavljenih pri rukopoloženju u čin episkopa Saboru koji Vas je izabrao i postavio za Episkopa raško-prizrenskog.

Artemije nije dobio odluku Sinoda

 

Odluku Sinoda još nije dobio: Vladika Artemije

Kako je Vestionline saznaju, u manastiru Šišatovac, vladika Aartemije još nije dobio ovu sindosku odluku kojom mu se zabranjuje sveštonodejstvo.

  

Mondasi u njegovom okruženju, kao i sam vladika, saopštenje su videli jedino na zvaničnoj internet stranici Srpske pravoslavne crkve.

  

Kako nam je rečeno iz Artemijevog okruženja, on će se, kada dobije odluku Sinoda,  pisanom molbom obratiti crkvenoj vladi da Sinod, pored svog saopštenja, objavi i intergralno pismo koje je on ranije poslao, gde traži da mu se vrati tron eparhije raško prizrenske.

Zaboravili ste da je van toga Sabora i van života u liturgijsko-sabornom i kanonskom jedinstvu Crkve u Pravoslavlju nezamisliv episkopski čin i episkopsko služenje.


Svojim necrkvenim i nepravoslavnim tvrđenjima da Vam je neposredno ''Bogom darovano arhijerejsko pravo i vlast u Eparhiji raško-prizrenskoj", da Vam je ona ''od Boga data", da ste odgovorni jedino pred Hristom Spasiteljem i doživotno obavezni samo ''pred Svevišnjim Bogom", Vi na potpuno guruističko-solipsistički način, ispod nivoa luteransko-protestantske eklisiologije, radikalno poričete Crkvu kao saborni bogočovečanski organizam, uspostavljajući neposredni odnos sa Bogom, bez Crkve i van Crkve, koja je i Vama i svima nama dala i daje kako hrišćanski tako i episkopski identitet, služenje i duhovnu vlast.


U kojoj ste Vi to Crkvi i pred kojim Bogom ''doživotni kanonski arhipastir" kada Crkvu i njen vekovni saborni poredak i ustrojstvo ovim svojim aktom poričete, odričući se držanja i poštovanja tog poretka, pod izgovorom da se ''većma treba pokoravati Bogu nego ljudima"?

U čemu se sastoji Vaša „nepokolebiva privrženost Arhijereju svih nas Hristu" i kakvo je to „kanonsko jedinstvo sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve" kada se Vi toga jedinstva odričete odbacujući odluke upravo svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve?


Blateći Patrijarha, Sabor i Sinod i optužujući ih maltene s papskom ''nepogrešivošću" za ''guranje" Srpske Pravoslavne Crkve ''na put bogomrske unije" i za druga kanonska bezakonja i nepočinstva, Vi, uzdižući se pritom iznad Crkve, razvijate čitav niz nepravoslavnih shvatanja koja negiraju samu prirodu Crkve i pokazujete odsustvo zdrave saborne crkvene svesti, previđajući ustavne obaveze Svetog Arhijerejskog Sinoda da je dužan da se stara o jedinstvu svih hrišćana.


To se naročito vidi u Vašim idejama o večnom, ''ex opere operato", zauvek datom sveštenstvu, monaštvu i episkopstvu. Te Vaše ideje su svesno ili nesvesno pozajmljene iz srednjevekovnih rimokatoličkih teorija koje su iznedrile i ''nepogrešivi" papski primat i vlast nad Crkvom.

Tome pridodajete i ''Bogom dana" doživotna administrativna prava eparhijskog arhijereja! U Pravoslavlju, međutim, Saborna Crkva je ta preko koje Bog daje blagodatne darove i službe: daje, menja i uzima, „ono što je oskudno nadopunjujući i što je nemoćno isceljujući", zavisno od našeg odnosa prema Crkvi i od načina na koji ostvaruje svoju evanđelsku misiju u svetu.

Blagodatni darovi dolaze od Boga preko Crkve kao Tela Hristovog. Sledstveno, istupanje iz Crkve nužno dovodi do gubljenja darova koji su dobijeni od Crkve. U tom smislu, pad u jeres ili raskol, kao i lišenje čina i odlučenje od Crkve, ne predstavljaju prosto spoljašnju odluku kojom se ukidaju neka večno zagarantovana prava (kad bi duhovni darovi postojali sami po sebi, onda bi jeretici, raskolnici i grešnici odlučeni od Crkve i dalje zadržavali svoje činove i prava koja su imali u Crkvi) nego samo sabornu potvrdu Crkve o tome koliko je neko zaista već samog sebe isključio iz jedino spasonosnog liturgijsko-sabornog poretka u Crkvi ili u kojoj meri je Crkva nekome od svojih članova dodelila ili uskratila neke od svojih darova ili službi, među koje spada i episkopsko služenje.

Pri tome, vezujući jedan broj svoje dosadašnje ''duhovne dece" (grupu monaha) za sebe i svoje ''neizgladivo očinstvo" umesto za Hrista Crkvu, nadahnuli ste ih duhom bunta i poveli, neminovno, na put raskola, pravdajući njihovo bekstvo iz manastira vernošću i sledovanjem Vama kao ''pastiru dobrom" čiji glas oni razumeju, unoseći pritom, zajedno sa njima, nemir u crkveni narod i sablažnjavajući javno mnjenje. Ovim svojim aktom definitivno ih utvrđujete u raskolničkom duhu, a sebe proglašavate za vođu raskola.


Sa svih gore navedenih razloga, Sveti Arhijerejski Sinod Vas stavlja pod privremenu zabranu svih sveštenodejstava do prvog sledećeg redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, koji će po ovom predmetu doneti svoju konačnu saborsku odluku.


Sa tugom u srcu i sa bratskom brigom, još jednom Vas umoljavamo, Preosvećeni brate, da pred licem Živoga Hrista i Svete Crkve Njegove, radi sopstvenoga spasenja i radi dobra Crkve Božje i naroda Božjeg, preispitate svoje odluke i ne produžite putem raskola kojim ste krenuli.


Vašega Preosveštenstva u Hristu brat.

Patrijarh srpski Irinej.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.09.2010. 12:02
Cujte gospodo vi srkveni poglavari.Ja obican mirjanin po crkvenome ustavu nepriznajem danasnji Sveti Arherejski Sinod zato sto nije izabran po ustavu Srpske Pravoslavne Crkve i sto vecina nesme biti u tome telu.Dakle sve odluke sto taj sinod donese su nevazne.Upotpunosti podrzavam gospodina Artemija dakle ja sam na njegovoj strani ne samo ja nego mnogi mnogi drugi.I ista ta gospodo na vrhu crkve su radi nas mirjana a ne mirjani radi njih.Dakle gospodo vi ste promenjivi svi vi samo je narod jedan koji se ne mijenja.Ako hocete mijenjanje idite u Vatikan.Isto tako sto biste papu zvali u Nis idite kod njega a ne on da dolazi kod nas.I zadnje zasto ste gospodo ukinule parastos za stradale u Jasenovcu dali je i to uslov da se ide u EU ili se morate pola naroda odreci da idete u EU.
Nedelja 19.09.2010. 11:28
PRAVA T E O Z O F I J A ! Ova TAKTIKA se CESTO upotrebljava kod LZE-EPISKOPA: Probaju da koriste UZVISENE TEOLOSKO-POETICNE RECI, kao bojagi da pokazuju neku VISU MUDROST od OBICNIH LJUDI, da pokazuju SVOJ VISI NEKI HARAKTER, da samo VERUJETE TEK ONAKO, posto NE POZNAJETE TE RECI; prema tome, MORA COVEK DA ZNA O CEMU PRICA! NE ZNA! I NEMA POJMA! Z A P R E P A S T A J U C E to sto je patrijarh NAPISAO! MA CRKVA, bre, NITI DAJE niti ODUZIMA DAROVA!!!! TO DARUJE DUH SVETI, a NE LZE-KOJE-KAKVI-EPISKOP, a kamoli LZE-SABOR, PO BOGU!!! KOJA JE TO HULA! MA, samo treba da covek PROCITA SVE ZITIJE (a ja sam ih SVE PROCITALA, tomova i tomova Svetog Velikog Ave Justina, i U SVIM VREMENIMA su crnorizci bili LJUBOMORNI PRAVIH DUHOVNIKA i DUHOVNICA i IZMISLILI KLEVETE PROTIV NJIH - ISTO kao sto patrijarh Irinej RADI EVO OVDE sa ARTEMIJOM! O P A ! Sve ostalo, cu DETALJNO da komentarisem i da dam SVOJ ODGOVOR na ovaj LZE-ODGOVOR patrijarha srpskog i laznog! OPA-PA!!! IDEMO, Braco i Sestre, SVE DO KRAJA, KAZEM! U Ime SveSvetog Pravoslavlja u Svoj Svojoj Blistajucoj Cistoti Duhom Svetim za Naroda Srbskog! + + + xo~A"S" SERBSKAJA ZHE MONAHINJA Angelina "Srpska" Duhovni i Politicki Konsultant Pravoslavni Misticni Teolog Reziser Filma i Osnivac Pokreta "SVETA SMELOST" 'BIVSA' i BUDUCA SRPSKA "ZHE" MONAHINJA I PRVA MONASKA OSOBA PROGONJENA SA RASKO-PRIZRENSKE EPARHIJE (o tome cu VAM ispricati tek!)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online