Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
23:20
Tanjug A

Tadić: Srbija idealna za investicije

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je večeras u njujorškom Harvard klubu američke kompanije da ulažu u Srbiju jer su dosadašnji nivo investicija i trgovinske razmene daleko ispod potencijala srpskog tržišta i investicione klime.

Nema bolje od Srbije: Boris Tadić
 

"Srbija doživljava Sjedinjene Američke Države kao strateškog ekonomskog partnera. Srbija je političko, ekonomsko i intelektualno čvorište Jugoistočne Evrope, i mi smo kapija ka nekim od najatraktivnijih svetskih tržišta", izjavio je Tadić.

Tadić je rekao da, ukoliko neko iz SAD namerava da investira u Evropu, ne postoji bolje mesto za to od Srbije.

"Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti, sačuvanoj intervencijama vlade i Međunarodnog monetarnog fonda, naša ekonomija je ponovo na razvojnom putu. Naš kreditni rejting je čak poboljšan tokom svetske finansijske krize, za ovu godinu je predviđen ekonomski rast od dva odsto, a ta stopa će u 2011. godini biti više nego udvostručena", naveo je Tadić.

Predstavljajući pogodnosti za pristup trećim tržištima, Tadić je istakao da Srbija, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, EU, Rusijom, Belorusijom i Turskom, pruža mogućnosti za izvoz na tržišta sa blizu milijardu stanovnika.

Stoga je, prema Tadićevim rečima, evidentno da Srbija investitorima pruža pogodnosti koje može da ponudi svega nekoliko zemalja u svetu.

Kada je reč o infrastrukturnim pogodnostima, Tadić je naglasio da se Srbija nalazi u samom središtu veoma prometnih drumskih, železničkih i rečnih koridora koji povezuju Evropu i Aziju.

Predsednik Tadić je potencijalne investitore izvestio o opsežnim radovima na saobraćajnoj infrastrukturi i pogodnostima koje će to doneti u bliskoj budućnosti.

Srbija je, uz to, i u energetskom smislu postaje osovina regiona, a to se odnosi i na oblast telekomunikacija i IT sektor.

Srbija, prema Tadićevim rečima, pruža komparativne prednosti i kada je reč o kvalitetu radne snage, budući da su srpski radnici vredni, dobro obučeni i relativno jevtini u poređenju sa drugim državama, i da više od 40 odsto populacije govori engleski.

Predsednik Tadić je podsetio da je za deset godina, koliko je prošlo od demokratskih promena, Srbija sprovela opsežne društvene reforme, koje će biti konsolidovane ulaskom u EU.

"Opredeljena da se veoma brzo integriše u EU, Srbija je društvo orijentisano ka razvoju i država koja će postati regionalni garant integracija, bezbednosti i prosperiteta. Vaš kapital, znanja i iskustva su dobrodošli, i zato vam poručujem: investirajte u Srbiju", rekao je Tadić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online