Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.09.2010.
16:30 >> 16:55h
Tanjug A

"Radujemo se razgovoru s Prištinom"

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas u Njujorku da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom i da je uveren da će Savet bezbednosti i dalje imati vodeću ulogu u traženju rešenja kosovskog pitanja. On je dodao da ulazimo u fazu u kojoj će "kreativna rešenja zahtevati političku maštu i izuzetne veštine".

Mašta može svšta pa i da reši kosmetski problem: Boris Tadić za govornicom UN

"Pozicija Srbije se nije promenila. Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ni eksplicitno, ni implicitno. To je i u našem Ustavu", rekao je Tadić u obraćanju 65. zasedanju Generalne skupštine UN.


On je, međutim, naglasio da je Srbija spremna da se uključi u proces za koji se nada da će dovesti do obostrano prihvatljivog kompromisnog rešenja, ali u okviru globalno prihvaćenog prava - prava UN. Tadić je podsetio da je dijalog Beograda i Prištine omogućen Rezolucijom Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koju je pre nekoliko nedelja usvojila Generalna skupština.

"Ta rezolucija je suštinski statusno neutralna i svako drugo tumačenje ne odgovara istini", naglasio je Tadić. "Srbija pozdravlja tu rezoluciju. Radujemo se uključivanju u proces koji će, nadajmo se, dovesti do obostrano prihvatljivog kompromisnog rešenja problema Kosova", rekao je predsednik Srbije.


Predsednik Srbije je rekao da Srbija insistira na dijalogu u okviru globlano prihvaćenog prava - prava UN.


Nova priznanja uzaludna

 

Predsednik Srbije je takođe rekao da smatra da su dalja insistiranja na priznavaju nezavisnosti Kosova uzaludna i kontraproduktivna za atmosfetu u koju se sada ulazi. "Svako ko je to hteo da učini, učinio je i još uvek nemamo jasno rešenje", primetio je Tadić. Prema njegovim rečima, od suštinskog je značaja za zemlje članice koje nisu priznale nezavisnost Kosova je da ostanu pri tom stavu tokom procesa dijaloga.

"Zbog toga smo insistirali na traženju mišljena MSP, a potom i na Rezoluciji povodom tog mišljenja u Generalnoj skupštini", dodao je on. Tadić je ponovio da je savetodavnim mišljenjem MSP potvrđeno da Kosovo ostaje pod prelaznom adminstracijom UN, kao i da na snazi ostaje Rezolucija 1244 i okvir UN za funkcionisanje privremnih institucija u pokrajini.


"Centralna i vodeća uloga Saveta bezbednosti u određivanju sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja ostaje dominantna i daće legitimet rezultatu", istakao je predsednik Srbije.


Predsednik Srbije je istakao da je Srbija spremna za razgovore i pozivao države članice UN da se uključe u taj dijalog, naglašavajući da razgovori zahtevaju poverenje.


"Uskoro će dve strane razgovarati prvi put posle mnogo godina. Moramo biti strpljivi i usredsrediti se na ona pitanja koja će omogućiti izgradnju poverenja na obe strane. Biće mnogo pitanja za razgovor i neka od njih će biti komplikovana", ukazao je Tadić.


"Svi možete doprineti atmosferi koja omogućava uspostavljanje poverenja. Ulazimo u fazu u kojoj će kreativna rešenja zahtevati političku maštu i izuzetne veštine".


Navodeći da se do sada nikada nije dogodilo da nečija državnost bude ostvarena bez pristanka matične države,Tadić je rekao da trajno rešenje za tako značjano i osetljivo pitanje nikad nije bilo rezultat prinude, već da je uvek neophodna saglasnost.


"Podjednako štetni bili bi pokušaji da se izmeni stavrnost na terenu tokom trajanja dijaloga. Svaki pokušaj da se ta realnost izmeni putem primene sile dovela bi do momentalnog prekida dijaloga", upozorio je Tadić.

POVEZANE VESTI

Subota 25.09.2010. 16:36
Mi se radujemo, a oni?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online