Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.09.2010.
01:14
Tanjug A

Kacin u Beogradu zbog Sandžaka

Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta (EP) za Balkan Jelko Kacin najavio je da će 3. oktobra posetiti Beograd i da do tog datuma Srbija mora da reši pitanje formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća.

Preteći tonovi: Jelko Kacin

Kacin, poslanik političke grupe Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u EP je, učestvujući u emisiji "Centralni dnevnik" bosanske TV1, poručio da Srbija mora biti pravna država koja će ravnopravno tretirati svoje građane.


Kacin, slovenački političar je potvrdio da je vlastima u Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je "neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalne veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina, izabrani nadpolovičnom većinom".


Kacin tvrdi da je, navodno, to pismo bilo povod za održavanje sastanka predstavnika tri izborne liste u petak u Beogradu.

Sastanak predstavnika tri izborne liste bošnjačke nacionalne zajednice u Beogradu u petak na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i uz posredovanje šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji ambasadora Dimitriosa Kipreosa, okončan je bez dogovora, ali sa željom da razgovori o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća budu nastavljeni.


Resorno ministarstvo je saopštilo da će naredni sastanak biti održan u Novom Pazaru i bez posrednika.


Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) koja je na junskim izborima za nacionalne savete osvojila najviše glasova, 17 od 35, a čiji je nosilac liste bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić prihvataju pregovore, ali bez vraćanja na pređašnje stanje.


Bošnjačka lista, čiji je nosilac aktuelni predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević, zalaže se za nemešanje vere I politike, dok se Bošnjački preporod zalaže za jedinstvo i insistira na svojih pet većnika.


BKZ je početkom jula uz pomoć dvojice većnika sa liste Bošnjačkog preporoda formirala Bošnjačko nacionalno veće, dok su preostale dve liste bojkotovale konstitutivnu sednicu koju je sazvalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.


Resorno ministarstvo ne priznaje Veće formirano na taj način i smatra ge nelegitimnim, jer ni jedna od tri liste nema prethodno verifikovane većničke mandate.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.09.2010. 07:32
Na žalost srbija ima vlast koja nije sa planete zemlje,pa nije upoznata da su slovenci dolazili radi kosova i prije 25 godina dok je bila sfrj,šta se desilo od tada svima sa planete zemlje je poznato,na žalost srbijanska vlast nije sa tim upoznata.
Ponedeljak 27.09.2010. 12:16
Pa dobro je, EU je rijesila da se umijesa i rijesi kriminal i nepravdu ove vlasti, i posto ce ih primorat da se odreknu ustaljene 20-gidisnje prakse od: falsifikovanja, kradje, zuluma i namecanja svoje diktature nad drugima..... STIZE BOLJA BUDUCNOST!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online