Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
16:10
Press A

Irinej: (Ne)dolazak na ustoličenje je Milova stvar

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da nije srećan zbog činjenice da premijer i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Filip Vujanović u nedelju, 3. oktobra, neće doći na njegovo ustoličenje u Pećku patrijaršiju, navodeći da su oni uredno pozvani i da se posao Srpske pravoslavne crkve tu završava.

"Da li će oni da dođu ili ne na ustoličenje, to je njihova stvar. Mi smo njih uredno pozvali, ali ne možemo nikoga da nateramo da dođe ako on to neće ili ne želi. Svima su upućeni pozivi. Dakle, što je do nas, mi smo sve uradili. Svako ko dođe, taj je dobrodošao", rekao je patrijarh Irinej za "Pres".

Svako ko dođe na ustoličenje, taj je dobrodošao: Patrijarh Irinej

Odgovarajući na pitanje da li ovaj potez Đukanovića treba tumačiti kao podršku raskolničkoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarh je rekao da iskreni vernici u Crnoj Gori jesu vernici SPC i da tamo nema druge pravoslavne crkve. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kaže da se građani Crne Gore neće solidarisati sa Đukanovićem, odnosno da će u velikom broju doći na ustoličenje svog patrijarha.

Administrator Eparhije raško-prizrenske, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i predsednik Organizacionog odbora zaduženog za pripremu svečanog ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, izjavio je da su pozvani predstavnici država i vlada okolnih zemalja u kojima postoji pravoslavna crkva, kao i svetovna lica pravoslavnih crkava Rusije, Grčke i Bugarske.

Konačan spisak gostiju trebalo bi da bude poznat danas, a za sada se zna da će delegaciju grčke pravoslavne crkve predvoditi atinski arhiepiskop Jeronim, a bugarske mitropolit Domentijan.

Predsednik crnogorske opozicione stranke Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da nije ni očekivao da se u Pećkoj patrijaršiji pojave Đukanović i Vujanović, navodeći da su oni "radili sve da se Crna Gora potpuno odvoji od Srbije, da pocepaju crkvu, da odvoje narod, veru, jezik i odvoje nas od predaka".

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković tvrdi da Đukanović i Vujanović ne mogu da dođu "zbog ranije planiranih obaveza".

Đukanović nije prisustvovao ni sahrani njegove svetosti patrijarha Pavla u novembru prošle godine u Beogradu. On u prestonici Srbije nije boravio još od referenduma o crnogorskoj nezavisnosti u maju 2006. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online