Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.09.2010.
12:40 >> 14:52h
Tanjug A

Artemije "zaćutao" posle saopštenja patrijarha

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije odustao je danas od učešća na konferenciji za novinare posvećenoj stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi pošto je patrijarh izdao saopštenje za javnost u kome je rekao da ne odobrava učešće vladike Artemija.

Vladika Artemije odbio da govori i seo među novinare

"Neću učestvovati na konfereniji za štampu, ni odgovarati na pitanja, ali ću biti prisutan", rekao je Artemije, koji je seo među novinare i publiku.

Prethodno je predstavnica Pres centra pročitala pismo patrijarha Irineja koji je u svojstvu arhijereja Arhiepiskopije beogradsko karolovačke saopštio da ne odobrava učešće vladike Artemija na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen kao episkop raško-prizrenski. 

U saopštenju, koje je potpisao patrijarh Irinej, navedeno je da za održavanje konferencije nije tražena saglasnost Svetog Arhijerejskog Sinoda. Pismo je potom uručeno Artemiju koji je sedeo u delu predviđenom za publiku uz nekoliko monaha i monahinja.

Učesnici konferencije za novinare posvećenoj stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zatražili su danas da episkopi na jesenjem zasedanju Sabora SPC uspostave vladiku Artemija za episkopa raško prizrenskog i kosovsko metohijskog.

Asistent Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović rekao je da bi se time "iz tela SPC uklonile sve klice razdora koje su začete protivkanonskom odlukom Sinoda" da smeni Artemija. On je ocenio i da je SPC, posle "protiv kanonske odluke" o smenjivanju Artemija izgubila autoritet.

"Da bi se uspostavio autoritet (SPC) ta odluka mora da se poništi", naveo je on ocenivši da su prlikom donošenje te odluke "interesi onih koji vode Sinod i državu bili isti".

Profesor Univerziteta u Nišu Dragiša Bojović smatra da SPC, od umirovljenja Artemija nema kritički stav prema vlasti i da amnestira vlast od svih grešaka. Prema njegovim rečima, svako ko ima suprotno mišljenje od važećeg državnog i crkvenog može da bude proglašen za "zilota" ili "artemijevca".

POVEZANE VESTI

Sreda 29.09.2010. 14:10
Не желим да кривим и оптужујем никог из СПЦ-а јер сам прво верник а онда све остало. Искрено, ово што ради Његова Светост господин српски Иринеј ми се уопште не свиђа. Не разумем због чега ми имамо да се зближавамо са Ватиканом кад су они одступили од вере а не ми! А што се тиче епископа Артемија, њега максимално подржавам јер више верујем шта каже народ са Косова и Метохије него ови овде.Ако га народ тамо подржава, подржавам га и ја јер овима из Београда (одакле сам и ја) више ништа неверујем.
Sreda 29.09.2010. 21:32
Slugo Vatikanska uzmi Bulovica i Amfilohija te bezite iz Srbije nije vam tu mesto.Sramite se zar vi danas da vodite crkvu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online