Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.10.2010.
11:32
Alo A

Princ Vladimir: Lažna obećanja EU

Princ Vladimir Karađorđević nije optimista kada je reč o budućnosti Srbije. Mada svim srcem želi dobro svojoj otadžbini, kaže da se boji da će se Srbija za 10 godina svesti na ''beogradski pašaluk“. Kao pripadnik kraljevske porodice, nema pravo da se meša u politiku i kaže da mu nije namera da bilo koga kritikuje, ali smatra da Srbija ide pogrešnim političkim putem, pišu beogradski mediji.

- Vrlo sam zabrinut i razočaran, posebno u poslednje 2,5 godine. Srbija je maltene bila prinuđena da kapitulira i u Ujedinjenim nacijama podnese više nego kompromisnu Rezoluciju o Kosovu. Po mom mišljenju, to je isto kao da smo upakovali Kosovo u ukrasnu kutiju, stavili mašnu i poklonili ga Albancima - kaže princ Vladimir u intervjuu za ''Alo''.

Rusi su razočarani našim ponašanjem: Princ Vladimir Karađorđević

Mislite li da je trebalo da predsednik Boris Tadić i srpska vlada drugačije postupe?


- Ne znam, nikad nisam bio u poziciji da mi je uperen pištolj u glavu, a mislim da su oni bili pod takvom vrstom pritiska. Nikog ne optužujem i ne kažem da bih ja mogao bolje da uradim da sam bio na mestu premijera ili predsednika. Ako me pitate da li bih ja mogao bolje, odgovor je: ''Ne znam.“ Ali ako me pitate da li bih uradio nešto drugo, odgovor je: ''Definitivno!“

Ipak, kažete da je politički pravac Srbije pogrešan.


- Mislim da su Rusija i Španija veoma razočarani našim ponašanjem u vezi sa Kosovom. Posle ovoga, bojim se šta će biti sa Raškom, Vojvodinom... Nisam protiv Evropske unije, ali počinjem da gubim poverenje u njihova obećanja, jer zauzvrat traže veoma mnogo.

Kakva bi trebalo da bude politika Srbije?


- Ne kažem da ne treba da idemo u EU, već samo da izmerimo šta dobijamo, a šta gubimo. Ne treba da se prodajemo i rasparčavamo državu ni po koju cenu. Treba dobro da procenimo obećanja koja dobijamo i da sagledamo posledice svojih postupaka ne za 10 već za 100 godina.

Kako vidite Srbiju za 10 godina?


- Nažalost, ne mislim da će nam biti lako. U Srbiji ima jako puno siromaštva, nezaposlenosti... Bojim se da će nam iz EU stizati lažna obećanja i da još dugo nećemo postati njihov član. Sa druge strane, cena koju traže da platimo za ulazak u EU je previsoka. A da li nas tamo zaista čekaju med i mleko? Vidite, čak ni Velika Britanija nije deo monetarne unije, a njihov ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg priča nam o dobrobitima EU.

Danas putujete u Peć na ustoličenje patrijarha Irineja?


- Naš najveći prijatelj je Srpska pravoslavna crkva, od prvog dana. Snaga Srbije zavisi od snage SPC, bez nje ni Srbi ne bi opstali.

Odlično govorite engleski i nemački, a kako se služite srpskim jezikom?


- Učim ga, ali ne svakodnevno. Radim po 15-16 sati i nemam vremena. Kad boravim u Srbiji, naučim po 200-300 novih reči, ali ih nažalost zaboravim. Naučio bih ga mnogo bolje da živim ovde. Učim i ćirilicu i shvatio sam da mi je lako da je čitam, ali ne razumem šta piše.

Pevate li neke srpske pesme?


- ''Marširala kralja Petra garda“, himnu ''Bože pravde“, ''Tamo daleko“...

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.10.2010. 12:00
Srbija je geografski sa svih strana opkoljena Evropskom Unijom (Rumunijom, Madjarskom, Bugarskom, Grčkom). Svidjalo nam se to ili ne svidjalo, za Srbiju EU stvarno nema alternative. Jer nismo mi Švajcarska da možemo opstati u takvom okruženju. Drugo je, naravno, pitanje, da li to treba tako glasno reći (oficijalno, zapravo, uvek treba da postoji alternativa)... Razmislite: Sama EU nam ne bi dozvolila da ostanemo crna rupa na karti i uvukla bi nas kao u vrtlog; pre ili kasnije. Jedina prava stvar koju Srbija SADA može da radi je - da kopira albanski recept i pravi što više dece! Džaba nama teritorije, ako nemamo narod. A bez naroda će nam i Šumadiju oteti! Oduvek su velike ribe jele male...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online