Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.10.2010.
14:50
Vestionline A

Živković: Bili smo spremni da pobijemo "crvene beretke"

Bivši premijer Srbije i nekadašnji zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Zoran Živković izjavio je da oseća maksimalnu odgovornost što je koalicija DOS 2000. godine dozvolila Vojislavu Koštunici da je spreči u sprovođenju "6. oktobra", i dodao da je i pre atentata na premijera Zorana Đinđića bilo spremno hapšenje Milorada Ulemeka Legije, tadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, ali je "postojao tehnički problem što nije imao ko da ga hapsi".

"Mislim da je trebalo da ostanemo dosledni, bez obzira što su nas mnogi racionalni razlozi terali na taj kompromis, da možda 6. oktobra raspršimo svu koaliciju i da se narod odmah suoči s drugom stranom tog velikog događaja, ali je postojala opasnost da se vrati stari režim", istakao je on u intervjuu "Ekonomist" magazinu.

Nesuđeni ministar odbrane SCG: Zoran Živković

Prema mišljenju Živkovića, da se tada bilo dosledno, u Srbiji bi sve išlo mnogo brže, reforme bi daleko odmakle, Zoran Đinđić bi bio živ, DS bi bila u opoziciji, ali bi se na sledećim izborima vratila na vlast.


On je obelodanio da je odmah posle 5. oktobra 2000. godine od 16 lidera DOS 15 bilo za to da se smene šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, a samo je Koštunica, kao jedini legitimni predstavnik vlasti, bio protiv.


"To što njih dvojica nisu smenjeni 6. oktobra i zadržani u pritvoru dok se ne završi istraga je pokazalo da petooktobarska revolucija nije završena", konstatovao je Živković.

Na pitanje zašto Đinđić nije smenio Milorada Ulemeka Legiju sa mesta komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO), Živković je odgovorio da je njega trebalo uhapsiti, ali je "postojao tehnički problem što nije imao ko da ga hapsi".

"Ako hapsite Legiju, hapsite 'crvene beretke', a to je 1.000 obučenih, profesionalnih ubica. Jedini ko je mogao to da uradi je Vojska, koja je bila sa iste strane kao i Legija, zajedno s Koštunicom i (tadašnjim načelnikom vojne bezbednosti) Acom Tomićem", objasnio je on.

Živković je rekao da su, noć pre rasformiranja JSO, trojica-četvorica ljudi iz državnog vrha Srbije, uključujući i tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu, napravili plan za slučaj da se oni tome suprostave.

"Tad su bile spremne tenkovske jedinice, avijacija, blokiranje mostova, da, ako pruže otpor, mogu da budu pobijeni svi. To nismo mogli da uradimo ranije jer Vojska nije učestvovala u tome", rekao je on.

Rasformiranje JSO i hapšenje Ulemeka se, dodao je Živković, spremalo dugo i desilo bi se i da nije ubijen Đinđić, jer je trebalo da bude formiran Savet ministara državne zajednice SCG, u kome bi on bio ministar odbrane.

"Za nekoliko nedelja bismo preuzeli i Vojsku i mogli bi da se obračunamo sa Legijom", naveo je Živković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online