Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
14:38
Tanjug A

Čiplić: Građani, dođite na gej paradu!

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je danas uoči održavanja Parade ponosa, koja je zakazana za nedelju 10. oktobar u Beogradu, da se time ne završava briga za LGBT zajednicu i pozvao građane da im se pridruže.

Brine o manjinama: Svetozr Čiplić

"Parada ponosa" predstavlja poruku da sve manjine u Srbiji uživaju istu ustavnu zaštitu i zaštitu drugih organa, izjavio je Čiplić na konferenciji za novinare organizacionog odbora parade.


Čiplić je rekao da Parada ponosa predstavlja "mali korak za Srbiju, ali veliki korak za sve građane" i čestitao LGBT populaciji i organizatorima koji su se, kako je rekao, borili da u Srbiji sloboda ne bude ograničena.

Organizatori su saopštili da će biti označena tri punkta za ulazak na Paradu - na Slaviji, kod CIP-a u Nemanjinoj i kod Londona, a da će se u park Manjež ulaziti sa tri mesta iz ulice Svetozara Markovića.


Paradi ponosa će prisustvovati ministar Čiplić, šef misije OEBS Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Sabina Zvijer iz „Amnesti internešnela“ čestitala je organizatorima i čitavom društvu jer se nakon dve decenije borbe, kako je rekla, Parada ponosa, ipak, održava. Ona je čestitala i srpskoj vlasti jer je napravila "prvi korak" i počela da štiti prava gej zajednice.


Ona je rekla da se nada da će to biti preketnica i da se neće zaustaviti samo na tome, i da se nada da će vlada Srbije, posle parade, početi da obezbeđuje ravnopravnost svim građanima, pa i LGBT populaciji koja je, kako tvrdi, "najveća manjina u Srbiji".


Prema njenim rečima, oni koji ne podržavaju održavanje Parade ponosa i o toj manifestaciji se neprimereno izražavaju "moraju biti kažnjeni".


Predstavnica OEBS-a Dijana Serafina Faloni izjavila je da je vlast u Srbiji načinila pravu stvar kada je podržala održavanje Parade ponosa, ali da se na tom planu mora još mnogo toga učiniti s obzirom na to da postoje glasovi koji, kako je rekla, podstiču mržnju.


Organizacioni odbor očekuje od policije da budu preduzete sve mere kako bi bila zagarantovana bezbednost svih učesnika skupa dodavši da je s njihove strane učinjeno sve što je bilo u njihovoj moći. Oni su neistomišljenike pozvali da svoje nezadovoljstvo ne iskazuju mržnjom.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online