Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
09:43 >> 15:51h
Tanjug A

SPC: Muželožnici i nasilnici u grehu

"Srpska pravoslavna crkva se odlučno protivi organizovanju takozvane parade ponosa, jer je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti“, saopštio je danas Sveti Arhijerejski Sinod SPC.

Patrijaršija u Beogradu

"Istovremeno, svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo i to važi i za nasilje prema licima ili grupama koje po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili štaviše, ugrožavaju javni moral", navedeno je u saopštenju za javnost portparola Svetog Arhijerejskog Sinoda episkopa bačkog Irineja povodom najava gej parade u Beogradu.

Zvaničan stav Svetog Arhijerejskog sinoda SPC, kao i istovetan stav svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, a u vezi sa pravima takozvanih seksualnih manjina, objavljen je još tokom javne rasprave o predlogu Zakona o zabrani diskriminacije.

"U današnjem duhovnom, socijalnom i političkom stanju naroda i države, smatramo da su pojedini mediji i pojedine nevladine organizacije radi svojih prizemnih, ako ne i podzemnih interesa, nametnuli ovu otužnu temu čitavom našem društvu, mada je ona za nas suštinski irelevantna", dodaje se u saopštenju Sinoda o Paradi ponosa.

"Amfilohijeva mržnja"

 

Nevladina organizacija Žene u crnom osudile su danas obraćanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o održavanju Parade ponosa i ocenila da se radi o izjavama koje izazivaju mržnju prema različitima i pozivaju na nasilje.


"Kao antifašistkinje i građanke, koje se bore protiv svake vrste fundamentalizma, pitamo vladiku Amfilohija zašto krši načela vere, a ne samo demokratije", navodi se u saopštenju.


"Zašto izazivate nasilje i rat umesto da se zalažete za mir, kao najvišu etičku vrednost", navodi se u saopštenju, koje su, pored Žena u crnom, potpisale i organizavije Helsinški odbor za ljudska prava, Rekonstrukcija Ženski fond i Glas razlike.

Sinod, pozivajući se na reči iz Novog Zaveta i misli svetaca, ističe da su i homeoseksualizam i nasilje suprotni veri i hrišćanstvu, osuđujući i jedno i drugo.

"Reči Svetoga pisma Novog Zaveta, koje za hrišćane jesu duh i život i koje nikada neće biti zastarele, da 'ni bludnici (...), ni preljubnici (...) ni muželožnici (...) neće naslediti Carstvo Božje“, citirao je Sinod Bibliju u svom saopštenju.

"Osnovna evanđelska blagovest i jedinstvena u zemaljskom svetu novina, kojom je Novi Zavet i na zemlji i na nebu besmrtno nov, jeste: osuđivati greh, a voleti grešnika, spasavajući ga od greha", navode se reči svetog ave Justina Popovića.

"Sveti Jovan Zlatoust govori slično da je naučen da trpi gonjenje, a da ne goni, da bude proganjan, a da ne progonja i da je tako i Gospod Hristos pobeđivao, ne raspinjući nego raspet, ne zadajući udarce nego primajući udarce. 

Uvereni da ove reči svetog Jovana Zlatousta, velikog učitelja Crkve i našeg srpskog Zlatousta, svetog ave Justina, nedvosmisleno izražavaju učenje Pravoslavne Crkve, smatramo da je snishodljivost prema nasilju ili još gore otvoreno ili prikriveno pozivanje na nasilje, a pogotovo vršenje nasilja, tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere, ili u ime bilo koje vere, prema bilo kome, pa i prema nesrećnim, upravo tragičnim učesnicima bučno, neuskusno i krajnje provokativno najavljivane svetogrdne parade, apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom", kaže se u saopštenju.

"Nasiljem se zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 11:44
Na B92 pise da su pederske i lezbijske organizacije pozdravile ovu izjavu sinoda ... Kakvi su izdajnici ovi u sinodu , katastrofa za nas , a za njihove duse jos veca katastrofa
Petak 08.10.2010. 16:15
Da li neko zna zashto je izbrisana facebook grupa OWAKO MORAMO PROTIW GEJ PARADE? Koja je imala 100000 chlanowa i zalagala se za miran protest
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online