Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
17:30
Vestionline A

Hilari rešava balkanske probleme!?

Potpredsednik vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server izjavio je za "Glas Amerike" da se nada da će američka državna sekeretarka Hilari Klinton, koja će naredne nedelje posetiti Balkan, krenuti putem rešavanja dva glavna preostala problema na Balkanu, a to su Kosovo i Bosna i Herecegovina (BiH).

"Na oba mesta postoje predlozi za podelu teritorije, u pogledu severnog dela Kosova i Republike Srpske, pa se nadam da će Klinton, ako želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, zahtevati od Beograda da se odrekne svojih teritorijalnih ambicija na Kosovu i u Bosni, ako želi da postane član NATO, pa i Evropske unije", istakao je Server.

Smatra da je EU nesposobna na Balkanu: Danijel Server

Server smatra da će Beograd reći da nema teritorijalnih ambicija u BiH, ali je predsednik Srbije Boris Tadić "nedavno otvoreno podržao kandidata u Republici Srpskoj, koji ima teritorijalne ambicije i koji je obećao referendum o nezavisnosti Republike Srpske".


"To bi bio uzrok nevoljama, a Srbija bi trebalo da zauzme jasan stav oko toga", rekao je Server.

Upitan da li dolazak Hilari Klinton ukazuje na ponovnu i intenzivniju angažovansot SAD na Balkanu, umesto prepuštanja vodeće uloge EU, Server je odgovorio da bi Amerikanci želeli da prepuste Balkan EU, ali pod uslovom da imaju garancije da će biti uspešna bez SAD.


"Mislim da je greška pretpostaviti da bi Evropljani bili uspešni u pogledu Balkana, posebno u pogledu Kosova, bez SAD. Dakle, američka pomoć je i dalje potrebna na Balkanu", naglasio je on.

Server smatra da SAD moraju delovati kategorično povodom nastojanja premijera Republike Srpske Milorada Dodika da podeli BIH "i Beograda da zadrži severni deo Kosova, jer stav EU o nekim od tih pitanja nije jedinstven".

Za Hilari prvi stepen obezbeđenja

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će predstojeća poseta američkog državnog sekretara Hilari klinton imati prvi stepen obezbeđenja.

 

Ivica Dačić

"Poseta je, sa bezbednosnog aspekta, za nas događaj od prvorazrednog značaja", rekao je Dačić novinarima, posle vojne vežbe "Združeni poduhvat 2010" na poligonu Pasuljanske livade.

 

Sve bezbednosne strukture će učestvovati u proceni bezbednosnih rizika, dodao je Dačić i najavio da će "policija obezbeđivati to što se bude dešavalo dva dana na ulicama Beograda".

 

On je precizirao da će obezbeđenje biti istog nivoa kao kada su prošle godine dolazili američki potpredsednik Džordž Bajden i predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 18:07
Kao u vicu "puu, ala baba dobro vozi"
Subota 13.08.2011. 22:28
Daco jadan njoj ni Bog nece pomoci kamo li ti tako mali jadan,ko dvorska budala.Dokle cete da lizete dupe belosvetskoj mafiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online