Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.10.2010.
18:08
Vestionline, Tanjug A

Malović: Štrajkačima ponuđen maksimum povećanja zarada

Ministarstvo pravde Srbije predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa maksimum povećanja plata koji je u ovoj situaciji moguć, izjavila je danas ministarka pravde Snežana Malović povodom generalnog štrajka zaposlenih u pravosuđu.

Ministarstvo pravde Srbije predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa maksimum povećanja plata koji je u ovoj situaciji moguć
 

Zaposleni u pravosuđu su juče započeli generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada. Oni traže da se iz sredstava ušteđenih u reformi pravosuđa povećaju zarade zaposlenih u toj oblasti i osnovica podigne na 28.000 dinara.

"Naš predlog je da se plate od 1. januara naredne godine povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu", kazala je Malović agenciji Beta i naglasila da se pregovori sa sindikatom nastavljaju.

Ministarstvo je predložilo i da se iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksi zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru isplati dodatna stiumalacija od po tri hiljade dinara.

Malović je navela da je inicijativa Ministarstva pravde već pokrenuta i da su pregovori sa sindikatima u toku. Prema njenim rečima, ministarstva pravde, finasija, državne uprave i lokalne samouprave "već rade na predlogu izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji".

"Ovakvo povećanje zarada predstavlja maksimum mogućnosti u uslovima ekonomske krize i doprinosi uspostavljanju pravičnijeg odnosa u rasponu plata", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, raspon između najmanje i najveće zarade bio bi gotovo prepolovljen u državnoj administraciji i smanjen sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5.

"Neto plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom sa 18.000 bila bi od janura 2011. povećana na 23.000 dinara", kazala je Malović.


Sudska administracija nastavila štrajk

Zaposleni u sudskoj administraciji danas su nastavili štrajk poštujući minimum procesa rada, izjavila je sekretarka Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević.

"Štrajk će biti nastavljen do ispunjenja zahteva", rekla je Milošević agenciji Beta i dodala da sudovi štrajkuju kao i juče poštujući minimum procesa rada.

To znači da se primaju hitni slučajevi i obrađuju ranije zakazani predmeti.

Prema njenim rečima, štrajkači nisu prihvatili predlog Ministarstva pravde za smanjenje raspona između najveće i najniže plate u državnoj administraciji.

"Prema predlogu Ministarstva koje se zalaže za smanjenje raspona između najmanje i najveće plate dolazimo do toga da će se neke zarade smanjiti. Ljudi će dobijati manje novca nego što ga dobijaju danas", rekla je Slađanka Milošević.


Gradski odbor Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije pozvao je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da se svojim autoritetom založi za bolji tretman zaposlenih u sudskoj administraciji koji već pet radnih dana štrajkuju zbog nezadovoljstva niskim zaradama.


U otvorenom pismu Sindikat je predsednika Srbije detaljno obavestio o problemima zaposlenih u sudskoj administraciji, kao i o poslovima kojima se bave.


"Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i učinite sve da zaposleni u pravosuđu imaju tretman kakav zaslužuju obavljanjem svojih odgovornih i poverljivih poslova, odnosno da nas tretiraju kao druge zaposlene u državnim organima, kao na primer, u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i drugim, a koji se finansiraju iz istog budžeta", navodi se u pismu dostavljenom Tanjugu.


Sindikat je upozorio da niske zarade godinama urušavaju dostojanstvo zaposlenih, ocenjujući da su one "odlično sredstvo vlasti da namerno stvara utisak da su zaposleni u pravosudju podložni korupciji".


"Potkupljivost sudskog službenika jednako je opasna koliko i korumpiranost sudije ili tužioca", navodi se, pored ostalog u pismu.

Sreda 13.10.2010. 00:33
Malovićka,srećo,opet te koriste mangupi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online