Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.10.2010.
21:04
Tanjug A

Usvojena Deklaracija o osudi zločina nad Srbima

Skupština Srbije usvojila je večeras Deklaraciju o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, kojom se najoštrije osuđuju zločini u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja.

Najoštrija osuda zločina u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja
 

Za deklaraciju su glasala 133 poslanika ZES, SPS-JS, G17 plus, PUPS, SVM i LDP, dok poslanici SRS, D S S, NS i SNS nisu glasali.


U deklaraciji, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine.


Skupština izražava i žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja i uverenje da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava, te poziva sve međunarodne činioce da tragaju za mirovnim rešenjima kako se takve žrtve nikada ne bi ponovile.

Skupština, kako piše u tom dokumentu, kojeg su predložila 123 poslanika ZES, G17 plus, SPS-JS, PUPS i jedan poslanik poslaničke grupe manjina, poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije.

Parlament daje i punu podršku državnim organima Srbije u čijoj je nadležnosti da istražuju zločine, prikupljaju dokaze, preduzimaju gonjenje, ostvaruju saradnju s međunarodnim organima, stalno podsećaju javnost na stravične zločine nad srpskim narodom tokom devedesetih godina i insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju isti tretman kao i žrtve pripadnika drugih naroda, a da počinioci jednako odgovaraju.

Skupština Srbije, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde i zalaže se za iznalaženje trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja, piše u deklaraciji.


Takođe, Skupština u tekstu izražava punu spremnost Srbije da nastavi proces pomirenja i poziva sve narode bivše Jugoslavije da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni.


Deklaracija je doneta, kako piše u njenoj preambuli, polazeći od Ustava Srbije, po kojem su ljudski život i dostojanstvo neprikosnoveni, izražavajući privrženost duhu i normama Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i drugih međunarodnih akata, a imajući u vidu krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom iz domaćih zakona.


Takođe, u preambuli je navedeno i da srpski parlament taj dokument donosi težeći da sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, u kome su svi narodi podneli teška stradanja, nikada ne izbledi, osećajući duboko žaljenje za žrtvama koje su pretrpeli drugi narodi i nacionalne manjine, te uvažavajući interes građana Srbije da se utvrdi puna istorijska i krivičnopravna istina o zločinima počinjenim nad njihovim sunarodnicima, da ti zločini ne ostanu nekažnjeni i da se nikada više ne ponove.

Četvrtak 14.10.2010. 21:20
SIGURNO JE ROGATA KLINTONKA DALA SAGLASNOST....BEZ NJE NISTA..
Petak 15.10.2010. 08:11
Osudjujem zlocin vladajuce vecine nad pripadnicima srpskog naroda i izrazavam zaljenje i solidarnost njihovim porodicama sto ih imaju takve jadne i bedne
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online