Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.11.2010.
13:31 >> 18:22h
Vestionline, Tanjug A

Srbija posle zemljotresa: Rušili se Kraljevo i Čačak

Po smirivanju tla posle zemljotresa čiji je epicentar bio u Vitanovcu, ustanovljeno je da su najveću materijalnu štetu pretrpeli Kraljevo sa okolinom i Čačak, dok je u ostalim većim srpskim gradovima uglavnom sve prošlo bez većih posledica.

Spasilačke ekipe u Vitanovcu, najteže pogođenom u zemljotresu
 

Nažalost, najveća tragedija u zemljotresu je to što su dve osobe izgubile život u pomeranju tla jačine 5,4 stepena po Rihteru, koje je jutros u 1:56 pogodilo Srbiju.

Oštećeni krovovi na kućama u Vitanovcu
 

U veku informatike, odmah posle zemljotresa otvorena je i grupa na Fejsbuku “Svi mi koji smo osetili zemljotres“, a najbrži su, u izveštavanju javnosti, po očekivaju bili elektronski mediji.

Domaćinstvo u Vitanovcu
 

Čim je svanulo bilo je jasno da Kraljevu predstoji dug oporavak, a zbog štete koje su pretrpele prodavnice u ovom gradu, ujutru su bili prodavani samo hleb i mleko.

Uništen automobil u Vitanovcu
 

Oko 9:25 časova dogodio se najjači naknadni potres - jačine 2,8 stepeni po Rihteru, a potom je u Kraljevu proglašeno i vanredno stanje.

Zbog posledica koje je izazvao zemljotres reagovalo je srpsko Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, najavljena je pomoć od strane Vlade Vojvodine i otvoren je račun za uplatu pomoći Kraljevu.


Čačak: Znatna šteta od zemljotresa

Noćašnji zemljotres, pored velikog uznemirenja stanovništva, pričinio je i znatnu materijalu štetu u Čačku i okolini. Najviše su stradale starije stambene i pomoćne zgrade na seoskom područhju oko Mrčajevaca, udaljenom pedesetak kilometara od epicentra kod Kraljeva.

Padao je crep, pucali su zidovi, a oštećeno je i više parkiranih automobila. Zbog jakog potresa ispalo je iz sistema 26 trafostanica, ali su samo tri pretrpele veća oštećenja, pa je nekoliko prigradskih naselja privremeno ostalo bez električne struje. U samom Čačku opadale su fasade, naročito na višespratnicama, a bilo je dosta lomova stakla i oborenih dimnjaka na kućama.

Posebna komisija gradske uprave tokom prepodneva obilazila je teren, dok će već sutra, kako je izjavio Radomir Kruščić, zadužen za vanredne situacije u Skupštini grada, građevinski stručnjaci utvrditi pravi obim pričinjene štete.

U Zdravstvenom centru su, kako je za Tanjug izjavio direktor Momčilo Spasić, odmah preduzete sve potrebne mere za smeštaj eventualno povređenih.Lekarima u Stanici hitne pomoći u toku noći obratilo se samo dvoje uznemirenih građana. 

Beograd: Zemljotres bez većih posledica

Zemljotres, koji je u toku noći potresao Kraljevo, osetio se i u Beogradu, ali, osim uznemirenja građana, nije bilo većih posledica, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića, koji je proveo noć u štabu, u nekoliko zgrada došlo do nestanka električne energije, a dežurne ekipe "Elektrodistribucije Beograd" su u veoma kratkom roku izašle na teren i otklonile sve kvarove.

"Saznali smo da ima štete i na privremenim objektima u nekim naseljima u Zemunu, gde živi pretežno romska populacija, a naše ekipe su i tamo na terenu i utvrđuju stepen štete", dodao je Antić.

Načelnica Uprave za vanredne situacije Beograda Sanja Vuksanović - Žugić istakla je da su sve nadležne službe aktivne i da su timovi za vanredne situacije spremni da pomognu stanovnicima Kraljeva.

Usled snažnog zemljotresa koji je pogodio centralnu Srbiju, na teritoriji Čačka su najviše oštećeni verski objekti na seoskom području i četiri škole, a primljeno je preko 60 prijava o oštećenjima sa područja grada, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Čačak Radomir Kruščić.


Novi Sad: Blago osetili zemljotres

Zemljotres, koji je rano jutros registrovan u okolini Kraljeva, blago se osetio i u Novom Sadu, ali bez ikakvih posledica.

Prema anketi građana, emitovanoj u elektronskim medijima, većina Novosađana nije ni znala da je bilo podrhtavanje tla.

Slabe potrese osetili su samo oni koji su jutros u dva sata bili budni i žive na višim spratovima zgrada. 

Niš: Bez povređenih i štete od zemljotresa

Portparol niške policije Lidija Pavlović izjavila je jutros da na području te policijske uprave nisu zabeležena oštećenja na objektima zbog zemljotresa i da nije bilo povređenih.

Zamenik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Slađana Milenković rekla je da je broj poziva tokom noći bio uobičajen i da nije zabeleženo veće uznemirenje građana zbog zemljotresa sa epicentrom kod Kraljeva.


Užice: Nema štete od zemljotresa

Centru za obaveštavanju u Užicu jutros do osam časova nije prijavljena nijedna šteta od noćašnjeg zemljotresa, koji se osetio i u tom delu Srbije.

Izuzev straha i uznemirenosti građana, zemljotres, prema dosadašnjim informacijama, nije izazvao štete ni u drugim opštinama užičkog regiona.


Kragujevac: Šteta u dva sela opštine Knić

Na području sedam opština Šumadijskog okruga nema povređenih i stradalih od zemljotresa koji je rano jutros pogodio okolinu Kraljeva, a štetu su do sada prijavili samo meštani dva sela u opštini Knić, rečeno je u Centru za obaveštavanje.

Štetu, zbog naprsnuća zidova na kućama i drugim objektima, prijavili su meštani sela Guberevac i Leskovac u opštini Knić, kažu u Centru i navode da su građani zemljotres osetili u svih sedam opština Šumadije.

Portparol Kliničkog centra u Kragujevcu Vanja Đorđević izjavila je da je ta zdravstvena ustanova ponudila pomoć zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu. 

Loznica: Zemljotres u Podrinju bez posledica

Zemljotres koji se dogodio rano jutros nešto pre dva sata sa epicentrom u okolini Kraljeva osetio se i na prostoru Podrinja, na teritoriji administrativnih jedinica u Mačvanskom okrugu, a prema prvim službenim podacima izazvao je jedino uznemirenost građana.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Katanić je rekao Tanjugu da do 11 sati nisu primili nijednu prijavu o eventualnim posledicama zemljotresa koji se rano jutros osetio i na području ovog dela Podrinja.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.11.2010. 16:08
IMA LI KRAJA SRPSKOJ TRAGEDIJI. ZAR PRED ZIMU. TESKO VAMA. OD OVE VLASTI NEMA POMOCI. SAD CE DA VAS OBILAZE I LAZU. na svu vasu muku, moracete i njih da trpite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online