Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.11.2010.
11:12
Vestionline A

Šta se to gradi u kineskoj ambasadi?

U zgradi bivše kineske ambasade u Beogradu, koja je srušena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, posle 11 godina postalo je veoma radno. Bageri su od ranog jutra počeli da rašćišćavaju ruševine, a celu akciju fotoaparatom je zabeležio naš čitalac.

Bombardovana zgrada kineske ambasade je do sada bila napuštena i zarasla u korov. Elem, po međudržavnom ugovoru potpisanom posle bombardovanja, Srbija ne može da proda objekat ni da zemljište da u zakup pre nego što se konsultuje sa Kinom.

Nova ambasada Kine gradi se u Užičkoj ulici broj 25 u Beogradu.


Ubijen zbog pogrešnog lociranja

 

Bivši službenik CIA Vilijam Benet, koji je 2000. otpušten zbog "greške u određivanju mesta kineske ambasade u Beogradu", ubijen je 22. marta 2009. u blizini svoje kuće u Virdžiniji. U napadu su njegovoj supruzi Sintiji nanete teške povrede, a istraga je tvrdila da ovaj napad nije povezan sa Benetovim ranijim poslovima.

Stara zgrada ambasade Kine u ulici Trešnjin cvet na Novom Beogradu je 7. maja 1999. godine pogođena sa tri NATO projektila. Tada su poginula trojica kineskih novinara, dok je vojni ataše ambasade zadobio teške povrede, kao i još dvadeset osoba.

NATO je izrazio žaljenje zbog incidenta uz obrazloženje da je do napada došlo usled zastarelih mapa koje je dostavila CIA.

U jutro 8. maja, održano je vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Kine. Predstavnik Kine je pročitao saopštenje kineske vlade u kojem se ističe da napad predstavlja kršenje suvereniteta Kine, kao i osnovnih načela međunarodnih odnosa.


Takođe, Kina je oštro osudila ovaj varvarski čin, i oštro protestovala, zahtevajući da NATO, predvođen SAD-om preuzme odgovornost, i zadržala pravo da preuzme dalje mere. Dalje se u ovom saopštenju napad na ambasadu naziva ratnim zločinom.

Predstavnik SAD u Savetu bezbednosti UN je rekao da činjenice još nisu potvrđene, ali da NATO istražuje to pitanje. Takođe je rekao da NATO nije gađao civile niti ambasade, i da mu je najdublje žao ako je NATO odgovoran za incident, ali da je samo jedan čovek odgovoran za krizu, a to je Slobodan Milošević.

Predstavnik Holandije nije mogao da prihvati poređenje slučajnih žrtava u kineskoj ambasadi sa sistematskim ubijanjem, silovanjima i paljenjem kuća za koje je, kako je tvrdio, Beograd odgovoran. Predstavnik Kube je rekao da se nada da neće biti potrebno da prođe 20 godina da se shvati da je ovaj rat bio greška.

U danima nakon napada na ambasadu, u mnogim gradovima sveta, kao što su Kopenhagen, Bangkok, Singapur, Tokio, Tel Aviv, Islamabad, i drugi, su održavani protesti ispred američkih ambasada ili konzularnih predstavništava.

Zvaničnici iz američke administracije, vojni i obaveštajni vrh, tvrdili su da je kineska ambasada bombardovana greškom umesto zgrade SDPR-a (Savezne direkcije za promet robe posebne namene).


Posle velikog diplomatskog skandala, Kongres SAD je 15. decembra 2000. odobrio Kini kompenzaciju od 28 miliona dolara na ime odštete za štetu pretrpljenu bombardovanjem ambasade u Beogradu, a žrtvama i njihovim porodicama je isplaćeno 4,5 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Petak 05.11.2010. 11:40
sve amerikance pod konac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online