Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.11.2010.
15:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Strategija opstanka Srbije

Mada je osnovni smisao postojanja svake državne zajednice očuvanje i jačanje njenog identiteta i integriteta u odnosu na okruženje, Srbija se nalazi u procesu sunovrata pre svega zbog konstantnog uslovljavanja i obuzdavanja na međunarodnom planu, ocenjeno je na okruglom stolu čija je tema bila strategija opstanka Srbije.

Učenici okruglog stola o strategiji opstanka Srbije
 



Još jedan od razloga sunovrata Srbije je, prema rečima stručnjaka, to što njenim mahom apatičnim građanima preti da se pretvore u kolektivnog prosjaka zbog ozbiljne ekonomske i političke krize u koju država tone bez dugoročnog kvalitetnog plana kako da se ovakvo stanje prevaziđe.


Skup je organizovao magazin Geopolitika iz Beograda, a podržala Srpska narodna odbrana iz Amerike i njen predsednik Slavko Panović.

Srbija da se ne nudi EU


Sa okruglog stola je poručeno da je neophodan ekonomski oporavak i zaustavljanje korupcije, obnova industrije i unapređenje poljoprivrede, da je u spoljnoj politici nužno primenjivati princip reciprociteta, ne ulaziti u NATO i ne nuditi se Evropskoj uniji već ulazak u EU prihvatiti samo ako EU od Srbije to zatraži.

"Srbija ne bi smela da bude opsesivno usmerena na članstvo u EU, nego mora da iskoreni korupciju i ojača privredu, da radi na razbijanju stereotipne slike koju su o njoj stvorili mediji SAD i zapadne Evrope", poručio je Džejms Biset biši kanadski ambasador u Beogradu.


Svetu važno da obuzda Srbe


Govoreći i međunarodnoj strategiji obuzdavanja srpskog faktora kao najbrojnijeg na Balkanu, prof. dr Milomir Stepić je podsetio da je to najpre činila bivša SFRJ, čiji je moto bio "slaba Srbija-jaka Jugoslavija". Balkan je, ukazao je on, važan jer se nalazi na obodu evroazije i ko kontroliše taj obodni pojas taj vlada svetom. Otuda je, prema Stepićevim rečima, za moćni spoljni svet geostrateški važno obuzdati srpski faktor, što je danas "dobilo ekstremnu formu" i "treba se suočiti sa tim da je stanje srpskog čionioca-stanje sunovrata". On je poručio da je neophodno "da se zaustavi dezintegraciona inercija Srbije" i da se izvrši dejugoslavizacija srpskog činioca tako što će Srbija prestati da u spoljnopj politici nastoji da na svoju štetu zadovolji sve strane bivše Jugoslavije, dok istovremeno svi drugi gledaju sopstvene interese.


Nije mu jasno, kako je rekao, zašto "u spoljnoj politici Srbija stavlja sva svoja jaja u jednu korpu - korpu EU i zašto je izgubila samopoštovanje stalno se nudeći Evropskoj uniji", kad Srbija može da bude "značajan faktor na Balkanu i bez EU koja više ne nosi zlatna jaja". Zapitao se takođe"koliko puta treba nogom da te šutnu u zube da bi ti shvatio da taj koji te šutira nije prijatelj?"


"Još 1996. bilo mi je jasno da EU neće biti uravnotežena i od tada, sledeći politiku Sjedinjenih Američjih država, deluje protiv Srbije. Srbiju su krivili za sva dešavanja na Balkanu, pokušavali da je rasparčaju, bili su, između ostalog, direktno umešani u stvaranje i obučavanje UČK znajući da će Milošević morati da reaguje", rekao je Biset.
 

Ulazak u NATO opravdava bombardovanje

 

Ulazak Srbije u NATO, prema Bisetovim rečima, značilo bi opravdavanje bombardovanja tadašnje SRJ 1999. godine.

"Nema sumnje da bi NATO voleo da uđe u Srbiju, jer bi time bili u potpunosti opravdani u postupcima prema vašoj zemlji. Time bi taj predmet bio stavljen ad akta i nadali bi se da više niko neće pokrenuti kršenje prvog člana NATO povelje, u kome se navodi da se ta organizacija nikada neće služiti silom ili pretnjom sile u rešavanju međunarodnih sporova", ukazao je Biset.

Pričom o EU prikrivaju nesposobnost

Dr Miša Đurković smatra da u Srbiji "preko korupcije spoljni svet drži korumpiranu kastu pod svojim stegama". On je ocenio da " Srbija nema političku opoziciju", jer "svi su deo jedne kaste". Đurković je mišljenja da "priča o EU nema nikakvu suštinu, već vlastodršcima služi da prikriju svoju nesposobnost", pošto im je, kako je rekao, poručeno iz Brisela da za Srbiju od ulaska u EU " nema ništa u narednih 10 godina".
Miloš Knežević je duhovito primetio da je na političkoj sceni Srbije "prevladao rijaliti šou" i "pokliznuće u trivijalno i banalno": "Aktuelna je strategije "Tri Z": zezanje, zaglupljivanje i zamajavanje masa", rekao je Knežević.
Analitičar Aleksandar Mitić je ocenio da je u Srbiji u toku " puzajući proces odustajanja od Kosova i Metohije", te "poniznost prema EU i SAD, a odustajanje od Rusije".

U severnoameričkim medijima, dodao je on, "ne može da se pomene Srbija, a da se ne stavi u varvarski kontekst".


"Demonizacija još traje u Americi.Malo kome su u spoljnom svetu poznata zbivanja koja su prethodila Srebrenici, malo je onih kojima je poznato da su prve zločine u BiH počinili muslimani", rekao je Biset.


Zemlje koje su podržale Srbiju u nepriznavanju albanskog samoproglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, ocenio je Biset, "osećaju se nelagodno videći da se Srbija ponaša tako kao da praktično prihvata neminovnost samostalnog Kosova i izvlači pitanje statusa Kosova iz Saveta bezbednosti UN dezavuišući Rezoluciju 1244."

Srđa Trifković

S obzirom na to da je EU sada, kako je oceni istaknuti politički analitičar Srđa Trifković iz Čikaga, "postmoderna, posthrišćanska i postnacionalna monstertvorevina", jedini preduslov opstanka Srbije kao autohtone državne i nacionalne zajednice upravo je nečlanstvo u EU".


"Srbi treba da shvate da car nema novo odelo i da sada imamo mrtvu trku propadanja Srbije i tig zapadnog sveta koji počiva na lihvarskom sistemu", poručio je Trifković.

Prof. dr Boža Drašković ocenio je da je u Srbiji privatizacija urađena kroz rasprodaju bogatstva, bez razvojnih planova, uz veliku nazaposlenost radne snage i deficit u spoljnoj trgovini.

Ukazao je takođe da je model liberalnog kapitalizma plasiran zemljama u tranziciji i da otuda "imamo neutemeljen rast društvenog proizvoda koji je rastao na rasprodajama društvenog kapitala" .

Subota 06.11.2010. 15:54
Uzalud sve ove cinjenice kad je narodu ispran mozak a vladajuca vrhuska se toliko osilila da im nista ni ne znaci sta narod misli. Opozicija? To je danas samo mislena imenica. Ako je SNS danas u Srbiji "najveca opoziciona stranka" onda sam ja svedski kralj Gustav!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online