Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 07.11.2010.
16:53 >> 20:05h
Tanjug A

Zukorlić: Moja likvidacija bi bila opasna igra

Ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, kao i glavni muftija islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić založili su se za različite oblike decentralizacije i autonomije regije Sandžak unutar Srbije i Crne Gore.

Muamer Zukorlić
 
Ministri u Vladi Srbije Ugljanin i Ljajić i muftija Zukorlić učestvovali su u kolažnoj emisiji "Fejs-CD" koja je u subotu uveče emitovana na sarajevskoj TV 1.

Zukorlić, koji je predstavljen kao glavni lider Sandžaka, ponovio da je pitanje autonomije Sandžaka neminovnost o kojoj će se tek razgovarati, te da u krajnjem slučaju sve zavisi od razumevanja Beograda.

"Ako bude išlo glatko i sporazumno znači da postoji viši stepen razumevanja, a ako ga ne bude znači da i dalje neko u Beogradu nama planira neko zlo", rekao je muftija koji je dodao da Bošnjaci od autonomije ne odustaju bez obzira da li će ih vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) podržati ili ne.

"Zavera ide do vrha države"

U emisiji je Zukorlić ustvrdio i da se "u Srbiji ništa ne dešava slučajno, da su sve ozbiljnije likvidacije planirane i da zavera ide do vrha države".

Zukorlić je kazao i da "ukoliko bi se, kojim slučajem, njemu nešto dogodilo, narednih 50 godina nijedan srpski političar ne bi smeo da dođe u Sandžak".

- Svi ti koji bi radili o mojoj glavi imaju svoju računicu. Mislim da su svesni da je ovo pitanje zajedno samnom toliko naraslo da bi to bila opasna igra I da bi, s obzirom na našu tradiciju i spremnost da štitimo svoje - kada bi se tako nešto desilo narednih 50 godina nijedan srpski političar ne bi smeo da dođe u Sandžak, kazao je muftija.

Ministar Ugljanin je rekao da se zalaže za svaku vrstu autonomije koja bi značila ekonomski boljitak Sandžaku. Ugljanin je podsetio da su Bošnjaci Sandžaka jos 1991. na refendumu rekli šta hoće i dodao da to “svi znaju“ - sadašnja Vlada Srbije, sve prethodne i međunarodna zajednica i zato je to nešto “mnogo ozibljnije od ovoga što zagovara muftija Zukorlić“.

Bošnjaci Sandžaka predvođeni tada liderima Sandžačke demokratske partije (SDP) Ugljaninom i Ljajićem izjasnili su se na referendumu velikom većinom za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka.

"Prava Bošnjaka na niskom nivou"

Ugljanin je rekao da su prava Bošnjaka u Srbiji na niskom nivou i da se o tom pitanju u Beogradu mnogo ne razimišlja.

- Nažalost, ni ova Vlada nije imala razumevanja da otkloni neke ružne stvari, kazao je Ugljnain i dodao da je jedini zdrav pristup tom pitanju analogija između Srbije i BiH, odnosno Bošnjaka u Srbiji i Srba u BiH.

Ministar Ljajić smatra da je neophodna svaka vrsta pomoći i podrške kako bi bio realizovan projekat “Srbija u Evropskoj uniji“, a kroz taj projekat i jaka lokalna samouprava i proceš decentralizacije, koji će uslediti.

U tom procesu Bošnjaci treba da traže mesto sa drugim regionima, ali ne dominatno na etničkom principu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online