Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.11.2010.
21:49
Vestionline A

Ko i koliko pomaže Kraljevu?

Na jedinstveni račun za pomoć u saniranju posledica zemljotresa u Kraljevu, do danas u 16.00 časova uplaćeno je 56.441.067,85 dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U nastaloj situaciji, pomoći nikad dosta

Sva sredstva prikupljena u ovoj humanitarnoj akciji uplaćuju se na jedinstveni račun koji je otvorila Uprava za trezor Ministarstva finansija, a čiji je broj 840-2390740-88. Naziv računa je: Grad Kraljevo - sredstva za elementarne nepogode - zemljotres 2010.


Građani i kompanije novčanu pomoć mogu da uplaćuju na šalterima poslovnih banaka, Pošte Srbije i preko šaltera Uprave za trezor, navedeno je u saopštenju.

Poslanici izdvajaju, svako na svoj način


Poslanici republičkog parlamenta odvojiće po 5.000 dinara za pomoć Kraljevčanima, a svaki poslanički klub će uputiti posebnu novčanu pomoć, saopštila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović nakon današnje sednice skupštinskog Kolegijuma.


Đukić Dejanović je novinarima u parlamentu rekla da je na sednici Kolegijuma dogovoreno i da Skupština Srbije uputi poziv ostalim državnim institucijama da, takođe, "jedan dan rade za Kraljevo", kao i Vladi Srbije da formira interresorno telo koje će evidentirati i distribuirati pomoć Kraljevu.


Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija najavila je da će u okviru te grupe biti formirano telo koje će na terenu sagledavati najhitnije popravke, a da je do sada uočeno da su neophodni majstori za brojne popravke objekata u tom gradu.


Poslanici ZES koji čine tu grupu će majstore angažovati iz susednih gradova i sami ih platiti, a pored toga pomoći će i u nabavci prehrambenih proizvoda, rekla je Kolundžija.
Ona je izrazila uverenje da će se i drugi državni organi i javna preduzeća pridružiti slanju pomoći ugroženima u Kraljevu.


PUPS je, prema rečima šefa poslanika te stranke Mome Čolakovića, već reagovala tako što je svaki funkcioner i poslanik odvojio po platu, a poslali su i pomoć u građevinskom materijalu, tačnije crepovima.


LDP će, prema rečima predsednika poslaničke grupe te stranke Čedomira Jovanovića, takođe posebno izdvojiti sredstva za pomoć Kraljevu.


I opoziciona NS, kako je rekao njen lider Velimir Ilić, će izdvojiti dodatnu pomoć u ime poslaničkog kluba, kao i SRS, čiji je šef poslaničkog kluba Dragan Todorović predložio da se nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića preusmere za pomoć Kraljevčanima.


Na taj njegov predlog reagovala je Đukić Dejanović, navodeći da je on "neuvremenjen", kao i Kolundžija, koja je rekla da država ima kapacitete da ispuni sve svoje obaveze, te da nema potrebe da se sredstva za druge važne državne poslove preusmeravaju.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je pomoć u hrani gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Kraljevu u iznosu od dva miliona dinara.

Ministarstvo rada i socijalne politike obezbedilo je po milion dinara pomoći u hrani za tekuće potrebe stanovništva i za potrebe Narodne kuhinje Crvenog krsta u Kraljevu. Ovde imamo 600 korisnika Narodne kuhinje i u redovnim okolnostima, rekao je ministar Ljajić.


Predstavnici Crvenog krsta informisali su Ljajića da je ovoj organizaciji trenutno preko potrebno između 800 i 1.000 lanč-paketa za one koji su van svojih domova.


"Moja današnja poruka je da Kraljevo ne sme biti centralna tema narednih samo narednih desetak dana, pa da onda ova šteta koja je ogromna padne u zaborav, kao što se dešavalo u sličnim situacijama", rekao je Ljajić i najavio novu pomoć Ministarstva rada i socijalne politike.


U toku popodneva oko 70 stanara zgrade, u Jug Bogdanovoj 23, koja više nije za upotrebu, biće kolektivno iseljeni i prebačeni u privremeni smeštaj u hotel Železničar u Vrnjačkoj Banji.

I Crveni krst pomogao

 

Crveni krst Srbije saopštio je danas da je uputio pomoć ugroženom stanovništvu Kraljeva u vidu 8.000 kvadartnih metara folije za pokrivanje kuća i 500 porodičnih higijenskih paketa.


U toku sutrašnjeg dana Crveni krst Srbije uputiće 100 kompleta posteljine za evakuisana lica, koja se nalaze na smeštaju u kolektivnim centrima.


Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je odobrila pomoć u visini od 100.217 švajcarskih franaka, koju Crveni krst Srbije može koristiti za nabavku higijenskih paketa i prehrambenih artikala, navedeno je u saopštenju.


Crveni krst Srbije ulaže napore kako bi obezbedio dodatnu međunarodnu pomoć za potrebe popravke i rekonstrukcije kuća najugroženijih porodica koje je pogodio zemljotres, a od sutra će biti uspostavljen tim volontera za pružanje psiho-socijalne podrške.


Timovi Crvenog krsta Srbije procenjuju stepen ugroženosti i neophodnu pomoć za 100.000 stanovnika koji su pogođeni zemljotresom u Kraljevu i okolini.


Površina područja koju je zahvatio zemljotres je 287 kvadratnih kilometara, a prema proceni štaba za vanredne situacije u Kraljevu, broj domaćinstava koja su pogođena zemljotresom je 12.622.


Od 3.822 kuća u 733 objekta nije bezbedno stanovati, dok 600 stanovnika koristi usluge narodne kuhinje.


Crveni krst Kraljeva je do juče primio i distribuirao 118.000 litara flaširane vode, 675 porodičnih paketa i 265 porodičnih higijenskih paketa, kao i humanitarnu pomoć od 25 tona šećera, 2.048 vekni hleba, osam šlepera flaširane vode, šleper sredstava za higijenu i 100 kilograma keksa.


Crveni krst Srbije nastavlja da prati situaciju u ugroženom području i okolini i spreman je da, na osnovu procena potreba Crvenog krsta Kraljeva, upućuje pomoć, navedeno je u saopštenju.

 

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor uputio je Kraljevu, postradalom u zemljotresu, četiri kamiona i jedan utovarivač, izjavio je danas predsednik Skupštine ove kompanije Saša Perišić.


Iz RTB-a će ugroženom stanovništvu Kraljeva biti poslato i pet tona folije za pokrivanje, kao i 100.000 komada cigli i crepova.


Predsednik Jedinstvenog sindikata RTB-a Dragan Aleksić je rekao da će učenici dve najugroženije škole iz Kraljeva biti smešteni u Dečjem odmaralištu na Savači kod Bora gde će im na raspolaganju biti celokupan nastavni kadar.

FIAT šalje crep

 

Kompanija FIAT automobili Srbija uplatila je danas Fabrici crepa Mladost iz Leskovca sredstva za kupovinu 50.000 crepova koji će biti upućeni u Kraljevo za saniranje posledica zemljotresa.


Realizaciji te akcije priključiće se i kragujevačka gradska uprava, koja će obezbediti kamione i šlepere za prevoz crepa od Leskovca do Kraljeva.


Prvi kamion krenuće iz Kragujevca za Leskovac u sredu 10. novembra, a akcija će trajati pet nedelja jer fabrika Mladost nije u mogućnosti da odmah isporuči celokupnu količinu crepova.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neka vas sreća svuda prati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online