Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.11.2010.
08:53 >> 15:42h
Tanjug A

Počele malverzacije sa crepom u Kraljevu

Zbog pokušaja malverzacija sa preuzetim crepom za sanaciju kuća oštećenih u zemljotresu u Kraljevu jedna osoba je pritvorena a druga je još u postupku, dok je jedna prijava odbačena kao neosnovana, saopšteno je na sastanku Kriznog štaba u Kraljevu.

Nekome fali crep a neko uzima više nego što mu treba: Krovovi oštećeni u zemljotresu
 

Pokušaj zloupotrebe je bio u preuzimanju znatno veće količine crepa od neophodne za pokrivanje krova, rekao je načelnik u Štabu za vanredne situacije Radojica Kočović.

"Ako neko nije umeo da proceni koliko mu treba crepa, višak treba da vrati. Većina to i čini. Ipak, imali smo i nekoliko pokušaja zloupotrebe. Opominjem građane da to ne čine, jer je vrlo lako proveriti koliko je novih crepova na krovu nečije kuće, a koliko je materijala preuzeto", rekao je Kočović.


Pored toga, saopšteno je da tržišna inspekcija ni pojačanim radom nije utvrdila nepravilnosti u formiranju cena deficitarne robe, prvenstveno građevinskog materijala i flaširane vode.


"Kontrolisano je 16 stovarišta građjevinskog materijala i 26 prodavnica i nije uočeno povećanje maloprodajnih marži niti druge nepravilnosti. Narednih dana će biti kontrolisani i prometnici stakla", navodi se u izveštaju Kriznog štaba.

U regionu Kraljeva su se tokom noći između ponedeljka i utorka osetila četiri slabija zemljotresa, od kojih su dva imala magnitude 3,2 i 3 po Rihteru. Za nebezbedne proglašeno je 900 kuća i stanova.

Fizikalci duplirali cene svog rada

 

Katastrofu koja je zadesila Kraljevo mnogi su iskoristili i da dobro zarade. Tako su, kako prenosi "Alo", mnogi majstori cenu svojih usluga sa uobičajenih 30 evra podigli na 50, dok je dnevnica fizikalaca sa 10 do 15 skočila na 30 evra. Zbog informacija o povećanim cenama građevinskog materijala i flaširane vode na teritoriji Kraljeva, reagovao je i ministar trgovine Slobodan Milosavljević, koji je tržišnoj inspekciji izdao hitan nalog da obavi kontrolu prometa u firmama tog profila. „Ukoliko budu utvrđene nepravilnosti, odgovorna lica biće najstrože sankcionisana jer niko nema prava da profitira na ljudskoj nesreći“, poručeno je iz njegovog kabineta.

 

Ministarstvo ekologije šalje 50 miliona dinara

Dovodi majstore u Kraljevo: Oliver Dulić

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja uputiće urgentnu pomoć od 50 miliona dinara za potrebe sanacije odlagališta građevinskog otpada nastalih kao posledica zemljotresa, a tim povodom resorni ministar Oliver Dulić boraviće danas u Kraljevu, gde će obići najugroženije lokacije.

Takođe, na inicijativu Ministarstva u Kraljevo će biti upućeno dve stotine građevinskih radnika iz najvećih domaćih firmi, kako bi građanima pomogli u sanaciji štete.

Ministar Dulić rekao je da je reč majstorima svih profila, koji će pomoći u sanaciji posledica nedavnog zemljotresa. Pomenuti građevinski radnici su se sa stambenog građevinskog kompleksa "Stepa Stepanović" u Beogradu dobrovoljno javili da pomognu u obnovi Kraljeva.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obezbedilo je i značajnu pomoć u građevinskom materijalu za građane Kraljeva, napominje Ministarstvo.

Pajtić: Moramo reagovati brzo, ide zima

 

Društvena obaveza svih: Bojan Pajtić

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić dopratio je danas u Kraljevo 13 šlepera pomoći i poručio da je društvena obaveza svih u Srbiji da budu solidarni i pomognu normalizaciju života u tom gradu koji je pre sedam dana pogodio rušilački zemljotres.

"Moramo brzo reagovati, jer je zima na pragu", rekao je Pajtić i dodao da je u Kraljevo dopratio 13 šlepera pomoći sa građevinskim materijalom i prehrambenim proizvodima.

Prema njegovim rečima, u formiranju te pomoći učestvovale su vojvođanske opštine Sremska Mitrovica, Beočin i Vrbas, a takvo raspoloženje je, kako je rekao, izraženo kod svih vojvođanskih opština.

"Kraljevo treba da definiše svoje potrebe, a mi ćemo biti solidarni", poručio je on. Za sedam dana iz Vojvodine je u Kraljevo dopremljeno ukupno 27 šlepera raznovrsne pomoći.

Patrijarh obećao da će pomoći Kraljevčanima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej obišao je danas u Kraljevu crkvu Sete Trojice koja je oštećena u zemljotresu i obećao ugroženom stanovništvu pomoć Crkve i vernika.

Patrijarh Irinej
 
Patarijarh je sa žaljenm primetio da je ovo njegova prva poseta Kraljevu, istakavši da je zemljotres koji je zadesio taj grad pre sedam dana "kao neka opomena svima nama".

"Ostaje nam da nevolju zajedno podelimo", rekao je on i izrazio uverenje da će i država učiniti sve što može da pomogne ugroženom stanovništvu. "A mi ćemo kao Crkva pomoći i apelovaćemo na vernike da učine to isto", naglasio je patrijarh Irinej.

Sreda 10.11.2010. 08:57
Pola miliona evra. Duliću dodaj još malo ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online